Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-06-10 12:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Uzņēmēji asi kritizē valdības iecerētās izmaiņas nodokļu sistēmā
Uzņēmēji ļoti negatīvi vērtē Valda Dombrovska (JL) valdības iecerētās izmaiņas nodokļu sistēmā, raksta laikraksts "Biznes&Baltija". Godīgas un likumpaklausīgas kompānijas zaudēšot kvalificētus darbiniekus, jo darbaspēka izmaksas kļūs pārāk lielas.
Jau ziņots, ka vakar paplašinātajā Ministru kabineta ārkārtas sēdē ar Valsts prezidenta Valda Zatlera, sociālo partneru un koalīcijas partneru līdzdalību panākta vienošanās par budžeta samazināšanu par 500 miljoniem latu. Valdība nolēma ieviest progresīvo ienākumu nodokli, samazināt minimālo algu un neapliekamo algas minimumu, kā arī veikt būtisku izdevumu samazinājumu.
Kā atgādina "Biznes&Baltija", ieviešot progresīvo nodokļu sistēmu, valsts atgriezīsies 18 gadus vecā pagātnē.
No 1991. līdz 1993.gadam iedzīvotāju ienākumi tika aplikti ar likmēm no 15% līdz 35%, klāt pievienojot fiksētu maksājumu, kas arī bija atkarīgs no ieņēmumu līmeņa. Tika piemērota arī sarežģīta atlaižu sistēma.
Kā atgādina Baltijā lielākā parfimērijas un biokosmētikas ražotāja AS "Dzintars" valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs, toreiz uzplaukušas bankas. "Atceraties, kā tās pelnīja? Apkalpojot ārzonu kontus! Un neviens tad valstij neko nemaksāja," uzsver uzņēmējs.
Nodokļu sistēma reformēta ekonomikas reformu sākumposmā - 1993.gadā pieņemts lēmums par vienotās 25% likmes ieviešanu, kas stājies spēkā 1994.gada 1.janvārī.
Gerčikovs asi kritizē Dombrovska valdības pieņemto lēmumu, prognozējot, ka godīgas un likumpaklausīgas kompānijas zaudēs kvalificētus darbiniekus, jo darbaspēka izmaksas kļūs pārāk lielas. ""Pelēkajā zonā" strādājošās kompānijas galīgi aizies ēnā un vispār vairs neko nemaksās budžetā. Savukārt elite elementāri aizvāks ienākumus no valsts. Fiskālais efekts būs negatīvs. Par savu uzņēmumu teikšu tā - patlaban pie mums strādā 420 cilvēki. Ieviešot jauno nodokli, 100 cilvēkus nodosim valsts aprūpē."
Izdevuma "Referent" galvenā redaktore Maija Aleksejeva norāda, ka progresīvās nodokļu sistēmas ieviešana radīs tehniskas problēmas gan uzņēmējiem un valstij, kuriem īsā laikā būs jāmaina grāmatvedības programmas, gan nodokļu administrētājiem.
"Pastāv risks, ka šis process kļūs par nodokļu neprātu," brīdina eksperte.
Uzņēmēji ir sašutuši arī par citām valdības iniciatīvām, piemēram, neapliekamā minimuma samazināšana būtiski palielinās darbaspēka izmaksas.

v memoriz


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?