proud to be peevish ([info]divi_g) rakstīja,
Kas ir deflācija un kāpēc tā ir nepieciešama Latvijā?
Lija Strašuna, Swedbank vecākais ekonomists

Deflācija ir pastāvīgs cenu kritums ekonomikā kopumā, kas ir izraisīts vai nu kopējā pieprasījuma samazinājuma, vai arī kopējā piedāvājuma pieauguma dēļ.

Latvijas gadījumā deflācija ir nepieciešama fiksētā valūtas kursa dēļ. Lai atjaunotu Latvijas konkurētspēju, ir nepieciešams mazināt uzņēmumu izmaksas un kāpināt produktivitāti. Tomēr, tā kā produktivitāti nav iespējams celt strauji (tas ir ilgtermiņa risinājums), tad jākrīt ir eksporta cenām (īstermiņa pasākums).

Pozitīva ziņa mājsaimniecībām ir tā, ka deflācija nozīme mazāku reālo ienākumu kritumu. Piemēram, ja algas samazinās par 15%, līdz ar 2% cenu kritumu, reālais ienākums jeb pirktspēja krīt tikai par 13%. Tomēr deflācija arī rada sarežģītāku un dārgāku pāradu apkalpošanu, jo parādsaistības ir izteiktas faktiskajās cenās. Tāpēc sanāk, ka deflācijas dēļ kredītsaistību vērtība reālā izteiksmē pieaug.

Arī uzņēmumiem no vienas puses deflācija nozīmē mazākas izmaksas, bet no otras puses tā palielina nepieciešamību vēl dziļāk pārstrukturizēt uzņēmumu bilances un samazināt parādsaistības, jo, krītot uzņēmumu aktīvu vērtībai un pieaugot saistībām (sadārdzinoties parāda apkalpošanai), to attiecība pasliktinās.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?