Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-01-08 16:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gada vārdi un nevārdi :) (gari par valodnieciskiem jautājumiem)

Uz gada nevārda titulu kandidē "krīze", "Parex" un Šlesera izteikumi

Rīga, 8.janv., LETA. Apkopoti starprezultāti ikgadējā aptaujā par gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, kurā uz līdzās citiem vārdiem un izteikumiem uz gada nevārda titulu kandidē "krīze", "Parex" un satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) izteikumi, aģentūru LETA informēja Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.
Šlesera izteikumi starp gada nevārda kandidātiem ierindojušies, jo ministrs bieži lieto "jāsaka to" gramatiski pareizā "jāsaka tas" vietā. Uz gada nevārdu pretendē arī tādu daudzskaitlinieku kā "bažas" un "debates" lietošana vienskaitlī, kā arī vakanču un brīvu darba vietu nodēvēšana par "atvērtām darba pozīcijām". Par nevārdu varētu tikt atzīts arī vārds "translācija" pareizā "pārraides" vietā, "placis" pareizā "laukuma" vietā, kā arī dažādu svešvārdu lietošana nevietā.
Savukārt uz gada vārdu kandidē vārdi ''talkot", "vaimanoloģija", "lieldraugs" un "stāvparks''. Tāpat uz šo titulu kandidē bezpajumtnieku pārdēvēšana par "bomāriem", elektroniskā pasta adreses pārdēvēšana par "edresi", fitnesa klubu pārdēvēšana par "vingruma klubiem" un vakardienas makaronu saukšana par "vakaroniem", kas īpaši izplatīta studentu un skolēnu vidū. Sakarā ar lielo latviešu emigrēšanu uz Īriju un citām zemēm ierosināts ieviest arī apzīmējumu "Sprīdīša sindroms".
Savukārt uz gada spārnotā teiciena titulu pretendē gan sauklis no ārstu demonstrācijas pie Saeimas "Algas atkausēt, ministrus iesaldēt!", Valsts prezidenta Valda Zatlera "Kas es esmu?", premjerministra Ivara Godmaņa (LPP/LC) "Nevajag psihot!", finanšu ministra Ata Slaktera (TP) izteikumi no intervijas "Bloomberg", tostarp "nothing special" un "we will be very taupīgi", reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministra Edgara Zalāna (TP) izteikums "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai nav saprotama", kā arī daudzi citi.
2008.gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena titula ieguvēji tiks paziņoti īpašā preses konferencē 26.janvārī, savukārt līdz 17.janvārim aptaujā vēl iespējams iesūtīt savus ieteikumus. Piedalīties 2008.gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu izvirzīšanā īpaši aicināti studenti un skolēni.
Par gada vārdu var virzīt spilgtāko un trāpīgāko pēc latviešu valodas likumībām veidoto vārdu, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2008.gadā. Gada nevārds ir nejēdzīgākais darinājums vai nevajadzīgākais svešķermenis, kas valodā parādījies vai manāmi izplatījies 2008.gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi.
Gada spārnotais teiciens ir spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2008.gadā.
Latvijā pirmo reizi tāda akcija notika 2003.gadā, kad par gada vārdu kļuva "zīmols", par nevārdu - "eiro" tā nelokāmības dēļ, bet par spārnoto teicienu - vārdkopa "zelta rokas" ar jaunu nozīmi.
2004.gada vārds bija "mēstule", nevārds - "māsterplāns", spārnotais teiciens - "valsts deg zilās ugunīs", 2005.gadā - attiecīgi "smacenis", "centrs", "vanags noknāba cālīti", 2006.gadā - "draugoties", "hendlings", "ņēma un uzmeta", 2007.gadā - "ēnstrādnieks", "(siera) produkts", "bojāts horizontālais taimkods".


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?