Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2008-04-02 12:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
LETA's ziņa
Pētījums: Smēķēšanas aizliegums palielina dzērumā izraisītu avāriju skaitu

Parīze, 2.apr., LETA--AFP. ASV smēķēšanas aizliegums bāros novedis pie dzērumā izraisītu avāriju pieauguma, secinājuši zinātnieki.
ASV apgabalos, kur aizliegta smēķēšana, dzērumā izraisīto avāriju skaits pieaudzis par 12%, teikts trešdien izplatītā pētījumā.
Tā vietā, lai dotos uz vietējo bāru iedzert un uzsmēķēt, smēķētāji dodas meklēt vietas, kur smēķēt joprojām ir atļauts, norāda zinātnieki.
Smēķētāji gan nedzer vairāk kā agrāk, taču viņi noteikti vairāk braukā, kas arī palielina avāriju risku.
"Smēķēšanas aizliegšana bāros palielina dzērušu autovadītāju izraisītu letālu autoavāriju risku," teikts pētījumā. "Smēķētāji meklē alternatīvas vietas iedzeršanai vietējā apkaimē, vai arī dodas uz tuvējo apgabalu, kur smēķēšana bāros ir atļauta."
ASV aizliegums smēķēt bāros izplatās, taču tas tiek ieviests pakāpeniski dažādos apgabalos.
Saskaņā ar pētījumā minētajiem datiem, gandrīz trešā daļa ASV iedzīvotāju dzīvo pilsētās, apgabalos vai štatos, kur ir smēķēšanas ierobežojumi.
Pētījuma autori Skots Adamss un Čads Koti no Viskonsinas universitātes norāda, ka pieaugošā braukšana dzērumā ir jāizvērtē attiecībā uz smēķēšanas aizliegumu "potenciālo pozitīvo ietekmi uz veselību".
"Journal of Public Economics" publicētajā pētījumā analizēti dati no 2000.gada līdz 2005.gadam apgabalos, kur šajā laika posmā ieviests smēķēšanas aizliegums, un ceļu satiksmes negadījumu statistika pirms un pēc aizlieguma ieviešanas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?