26 November 2015 @ 01:29 am
 
Šovakar runājot par to, kas varētu sagraut rietumu kultūru (nav tā, ka mani tās potenciālā sagrāve īpaši uztrauktu, vienkārši atsaucos uz pēdējā laikā internetā klejojošajiem uztraukumiem), secinājām, ka, ja tā sagrūs, tad tas drīzāk notiks no iekšpuses, un viena no tendencēm, kas varētu līdz tam aizvest, ir kritiskās domāšanas trūkums. Es pati to līdz galam nespēju noformulēt, jo it kā jau visos laikos ir bijis gana daudz cilvēku, kuri pārāk daudz neaizraujas ar lietu pārdomāšanu un analizēšanu, bet [info]saccharomyces man palīdzēja tikt skaidrībā ar savu domu mudžekli, proti, problēma ir tajā, ka "nedomā" arī pietiekami daudz izglītotu cilvēku, t.i. cilvēki diezgan paļaujas uz visādiem autoritatīviem viedokļiem un paši neanalizē notikumus, procesus un parādības, arī tādi cilvēki, kuriem teorētiski uz to vajadzētu būt spējīgiem.

Nu, jo, man šķiet, ka spriedumu veidošanai par lietām un procesiem vajadzētu būt kā labai esejai universitātē - tu esi iepazinies ar visādām teorijām un faktiem, un tad tu par to visu reflektē un izdari savus secinājumus, un tieši šādas faktos un viedokļos balstītas refleksijas, manuprāt, ļoti pietrūkst.
 
 
( Post a new comment )
gedymin[info]gedymin on November 26th, 2015 - 11:56 am
darbs zinātnē man ir iemācījis, ka manas paša domas par kādu tēmu gandrīz noteikti ir kļūdainas, ja vien neesmu tajā jau kļuvis par ekspertu. protams, politika un zinātne ir dažādas jomas, bet manuprāt racionāli reflektēt par politiku ir pat sarežģītāk.
(Reply) (Thread) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on November 26th, 2015 - 01:57 pm
Pilnīgi piekrītu. Bet nu ir jau arī politikas zinātne, tā ka tas nav izņēmums. Tajā pašā laikā, lai reflektētu par politikas notikumiem, var būt vajadzīgas arī zināšanas citās zinātnēs (piemēram, aktuālo notikumu sakarā - teoloģijā).
(Reply) (Parent) (Link)