te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
08:40 pm: Viņi dejoja vienu vasaru - kā dziesmā, aha. Reizēm viens otram blakus, ar rokām uz pleciem un gurniem, bet biežāk abpus kalniem, trīstūkstoš kilometru attālumā. Tomēr kustības kā bija, tā palika saskaņotas. Dažreiz viņi baidījās pienākt pat pussoli, citreiz pēdas saplūda kopā tā, ka kļuva neizšķiramas. Tas neko neietekmēja, neko nemainīja. Kā nu viņi mācēja, tā arī blieza. Punktus par stilu vienalga deva viņi paši.

Tagad es sēžu un skatos toreiz videokasetē ierakstīto deju nez kur nospertā maģī. Nogurstu no tādas blenšanas. Gribētu teikt - tas tāpēc, ka savulaik pats tā pārdejoju jēgu, bet, nu, tas pārāk bieži bija ar savu ēnu vai spoguļattēlu, lai skaitītos pēc pilnas programmas. Un kas par to, ka citās dejās arī es biju pārvērsts ēnā, kas stūrainām kustībām slīdēja pār sienu. Summu tas nemaina.

Tomēr, attinot atpakaļ, katrreiz izskatās citādi. Izskatās visādi. Tāpēc arī skatos, tāpēc šim stāstam nav beigu

* * *

Manā dzimtenē cilvēki nešķiras. Ne precētie, ne civilie pāri, ne arī vienkārši draugi. Ikkatra savienošanās ir uz mūžu, neatkarīgi no mīlestības, laimes, savstarpējas patikas vai jebkā cita.

Viņu noslēpums ir vienkāršs. Ik mājā ir slepens, svešai acij nepieejams stūris, kur stāv cilvēkveidīga figūriņa. Tās vienīgais nolūks ir paciest apvainojumus, spļāvienus un pļaukas, kas citādi nonāktu tā otra galvā, acīs, uz vaigiem.

Nepazīstu nevienu, kurš neienīstu šo sīko statueti. Tīrais arhaisms, saka daži, tā mēs nekad nekļūsim par modernu, rietumniecisku valsti. Kāds gan progress iespējams, ja cilvēkiem izdodas sadzīvot ar esošo? Daži psihologi norāda uz vēl citu problēmu, nē, pareizāk sakot, atgādina par esošajām problēmām, kuras netiek risinātas, bet gan pārceltas. Jo nav jau tā, ka nebūtu skumju, sāpju, naida – vienkārši citi neko no tā neredz. Par to zina tikai tā figūriņa, kas visiem riebjas.

Es pats jau sen tur nedzīvoju un neiesaku arī citiem. Tomēr dusmu uzplūdos joprojām nereti nostājos dzīvokļa tumšākajā stūrī un meklēju viņu. Neatrodu, bet noturēt iekšā arī vairs nevaru, tāpēc visi tie vēmekļi treknā šaltī uzlido debesīs, tad kā lietus pār galvu staipīgos pavedienos pārlīst matiem, pleciem, vidukļa un kājām.

Drīz tie sacietēs tiktāl, ka man neatliks nekas cits, kā palikt tur, istabas stūrī, un sastingušam ļaut, lai mani aizved atpakaļ uz dzimteni un iekārto kāda svešinieka dzīvoklī, neaizsniedzamā attālumā no saviem brāļiem un māsām iekš tumsas.

Comments

[User Picture]
From:[info]saikne_neochin
Date:August 29th, 2018 - 10:01 pm
(Link)
pats sev stūris un pats sev nešķirams. neesmu tādu figūriņu satikusi.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:August 29th, 2018 - 10:49 pm
(Link)
vienmēr jau var uztaisīt
[User Picture]
From:[info]saikne_neochin
Date:August 29th, 2018 - 11:07 pm
(Link)
nē, nevajag, man ir lolojumdzīvnieki, salieku viņos mīlestību un kad ir tāds figūriņai speramais brīdis, dzīvniekie man iedod mīlestību, vēl apķeru kādu koku un var izturēt. varbūt mazāk efektīga metode, bet tas laikam labi.
tās tavas figūras nesauc par skeletiem skapī? :D
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:August 30th, 2018 - 08:19 am
(Link)
šitāda metode ir labāka, protams, bet tur stāsts nesanāk

bet, nu, tiem jau nav jābūt patiesiem
[User Picture]
From:[info]saikne_neochin
Date:August 30th, 2018 - 09:42 pm
(Link)
lūk, tas man (tavā gadījumā jo īpaši) jūk.
bet kāpēc gan no lološanas nesanāk stāsts? tur kāds var aizskriet mežā, zem fūres vai dabūt pa purnu un tad ne stūros vien, ne figūriņas vien.. bet stāstiem tak nevajadzētu būt tikai čerņai..
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:August 31st, 2018 - 03:54 pm
(Link)
pakļūšana zem fūres man šķiet krietni čerņāks gabals par šito (ja godīgi, pašam savējie man vispār nešķiet depresīvi)...
[User Picture]
From:[info]batou
Date:August 30th, 2018 - 01:27 am
(Link)
tur beigās tev nedaudz aliens atsit. ar ļubestību tā ir, besīgi. viss cilvēkam ir bet viņš besās. plosa sevi iekšēji. man tā bija un tad dabūju hronisku slimību un viss besis beidzās, jo kad apzinies, ka esi mirstīgs tā sāc nedaudz atdzist.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:August 30th, 2018 - 08:47 am
(Link)
hmm, pat nezinu, ko te vēl piebilst...
Powered by Sviesta Ciba