te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
05:29 pm: Vladimirs Kaijaks - Visu rožu roze


Re, te arī viegli metaforisku, viegli grotesku īsstāstu apkopojums par zirnekļiem, kas izaug kārtīga suņa lielumā un iekāro cilvēkus, rozēm, kas izplešas pa puspasauli un iekāro otru pusi, jeb - citējot anotāciju - par cilvēku sevī un cilvēku pasaulē. Pēcvārdā aprakstīto šausmu nav daudz, bet no baudījuma grūti izvairīties. Par spīti ievilktajiem stāstu ievadiem, mūsdienām pārāk piezemētajiem fantāzijas lidojumiem un nereti automātiskajām beigām tie lielākoties ir lasāmi ar patiesu interesi. Kaijaks gan nepalaiž garām nevienu iespēju pamoralizēt, taču mēmi bargais sirdsapziņas iemiesojums vienalga tricina dūšu, un mūžīgos labākas pasaules meklējumos pazudušais pilsonis neļauj nolikt grāmatu puslasītu.

Tādi tie tēli. Viņi gan te nav īsti galvenie - groteskās situācijas, kurās viņi tādu vai citādu iemeslu dēļ iekuļas ir tik spilgtas, ka tēli tajās nereti pazūd. Labākajā gadījumā kļūst par raksturiem, sliktākajā - izšķīst un aizmirstas. Kā pirmajā krājumā stāstā par iedomas, baiļu un vajadzības uzpūsto šausmoni Šnorhu. Gan tam, gan citiem, šķiet, pietrūkst pussoļa-soļa līdz izcilībai. Taču šī vienalga bija viena no retajām reizēm, kad grāmata bija par īsu. Žēl, ka vairums Kaijaka pārējo darbi, pēc atsauksmēm spriežot, ir visai viduvēji...

PM iesēžas B

Tags: , ,

Comments

[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 5th, 2011 - 06:14 pm
(Link)
paldies [info]honeybee par ieteikumu
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:May 5th, 2011 - 11:23 pm
(Link)
:)
[User Picture]
From:[info]klobex
Date:May 5th, 2011 - 09:10 pm
(Link)
Vai stāsts par rozi beidzas ar to, ka vecais vīrs nodedzina visu savu dārzu un iznīcina pasauli pārņemošo puķi? Ja jā, tad šis ir tas stāsts, kura radio iestudējums uzdzina murgus pēc netīšas noklausīšanās kaut kad agrā bērnībā.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 5th, 2011 - 09:35 pm
(Link)
jap, visdrīzāk tas pats, bet

* SPOILER ALERT *

* SPOILER ALERT *

* SPOILER ALERT *

* SPOILER ALERT *

Te viņš sadedzina māju un pats sevi, bet roze neiznīkst :( tā kā labi vien ir, ka nedzirdēji šo versiju.
[User Picture]
From:[info]bagdarama
Date:May 6th, 2011 - 07:53 pm
(Link)
Pēc viņa stāsta motīviem ir arī uzņemta pirmā latviešu šausmu filma
http://www.youtube.com/watch?v=FTN3XKoUumE
Powered by Sviesta Ciba