te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:57 pm: sagribējās beidzot dažus vārdus pateikt arī nopietni...
Ja runājam par referendumu: manuprāt, vajag saīsināt Saeimas termiņu, nevis piešķirt 10% tautas tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Pašlaik Latvijas pilsoņu vairākums, imo, politiski vēl nav pietiekami nobriedis, lai varētu valstiski domāt 4+ gadus uz priekšu, tāpēc šāds termiņš ļauj pie varas nokļūt un palikt savtīgiem populistiem.

Ja referendums izies cauri, vismaz tuvākajos gados panāksim tikai pastāvīgu nervozēšanu un raustīšanos, jo partijas baidīsies spert kādu nepopulāru soli. Paies vismaz daži gadi, līdz tauta iemācīsies pareizi izmantot jaunās tiesības. Pagaidām pārāk viegli uzkurināt tautu pret varu vai pārliecināt to par kādam vēlamo viedokli. Un tas attiecas ne tikai uz "pensionāriem un krievvalodīgajiem", bet arī mani un, kā izskatās, 90% vienaudžu. Tas kopā ir ievērojams spēks. Taču pastāvīgas bailes nepalīdzēs valstij izrāpties no bedres.

Manā variantā partijām par popularitāti, protams, nāksies domāt īsākā termiņā, taču esmu pārliecināts, ka pagaidām, kad valsts nav nostabilizējusies kā Francija vai Vācija, tas Latvijai kaitēs mazāk kā abas alternatīvas (atstāt visu pa vecam vs. referenduma piedāvājums).

Bet tikmēr status quo ir labāks par ierosinātajām izmaiņām. Tāpēc uz referendumu neiešu.

P.S. Lasot, domās, protams, visur vajadzēja pievienot "manuprāt" un nomainīt "tautu" uz "tautas vairākumu".

Comments

[User Picture]
From:[info]mr_brightside
Date:July 31st, 2008 - 12:35 am
(Link)
kas jums visiem ir ar tām "bailēm" un "nepopulāriem soļiem"? Kādus būtiskus un nepieciešamus (ko pierādīja ilgtermiņš) nepopulārus lēmumus ir pieņēmušas visas iepriekšējās "bezbailīgās" Saeimas? Un kā tad mēs rezultātā nonācām šajā bedrē?

P.S. Es nesaku, ka tādu lēmumu nav bijis, bet gribētos dzirdēt kaut vienu no tiem, kas lieto šo nodrāzto argumentu.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:July 31st, 2008 - 12:47 am
(Link)
Man ir 22 gadi un par politiku sāku interesēties tikai nesen, tāpēc, protams, iepriekšējo Saeimu pieredzi nepārzinu. Pieņemsim, ka neviens ilgtermiņā (vai par valsti vispār) īpaši nedomāja. Tas nenozimē, ka arī nākotnē tā nebūs. Rietumvalstu valdības pašlaik nekautrējas veikt nepopulāras reformas (kas, dabiski, ne vienmēr izrādās pareizākais gājiens), tāpēc ceru, ka ar laiku arī Latvijā politiķi izaugs līdz tādam līmenim. Bet neticu, ka izmaiņas viņus uz to rosinās.

Iespējams, naivi ticēt, ka Latvijas politiķi uzlabosies, taču - hey! - es esmu naivs. Un pašreizējo situāciju uztveru kā nepieciešamu klupienu pirms kāpiena turpināšanas. Man bail, ka labojumu dēļ politiķiem liks pēc katra klupiena visu ceļu sākt no sākuma.
[User Picture]
From:[info]mr_brightside
Date:July 31st, 2008 - 12:50 am
(Link)
Pagaidām šis ceļš ved pa spirāli lejup, tāpēc man nebūtu nekas pretim, ja visu ceļu sāktu no sākuma. Iespējams, tad tiks izvēlēts kāds pareizs pagrieziens un sāksies kāpiens.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:July 31st, 2008 - 12:54 am
(Link)
good point. tāpēc par politiku parasti arī neizsakos - tās vēsturi un teoriju nezinu.
[User Picture]
From:[info]gamemaster
Date:July 31st, 2008 - 01:02 am
(Link)
"tās vēsturi un teoriju nezinu."

Tāpat kā 90% politologu...
[User Picture]
From:[info]artis
Date:July 31st, 2008 - 02:08 am
(Link)
tāpat kā cilvēki, kas savu viedokļu apstiprināšanai izvēlās nejauši izvēlētu statistiku.
[User Picture]
From:[info]gamemaster
Date:July 31st, 2008 - 10:22 am
(Link)
Actually, tā bija neslēpta ironija, kuras uztveršanai gan laikam ir jāzina mans backstory.
[User Picture]
From:[info]gamemaster
Date:July 31st, 2008 - 12:41 am
(Link)
Es, protams, labi saprotu, kāpēc vidējam aritmētiskajam latvietim varētu šķist svarīgi atsvaidzināt savu ikdienas maznozīmību ar šo iedomāto "nu man ar būs vara!" ideju, taču skumjā patiesība ir tāda, ka nevis tauta iegūs līdzekli savas gribas paušanai, bet opozīcijā esošās partijas papildu ieroci savas politikas bīdīšanai.
Un, ja man nebūtu nekas pretī pret opziīcijā esošas JL (nākotnē tikpat labi - TP, TB/LNNK, LPP) politisko ambīciju piepildījumu, izmantojot iespēju atgādināt desmitdaļai tautas par tās tiesībām iespert "riebīgajai zagļu bandai" pa dirsu, tad fakts, ka mums opozīcijā parasti sēž pro-Maskaviski kreisie spēki, liek skatīties uz lietām šaubīgi.

Būtībā, viss, ko ar šo palagu gribēju pateikt - arī es uz referendumu neiešu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:July 31st, 2008 - 08:35 am
(Link)
Tauta sucks precīzi proporcionāli saeimas sucksāžai, tāpēc ļaut tai padarīt mūsu vēlēšanu sistēmu par farsu nav lietderīgi. Būs tas patsefekts kas pirmsulmaņa Latvijā ar 50 partijām vienā saeimā. Tikai forma cita.
[User Picture]
From:[info]spiritualized
Date:July 31st, 2008 - 09:56 am
(Link)
Piekrītu
Powered by Sviesta Ciba