pastkartes ([info]pastkartes) rakstīja,
@ 2008-06-17 23:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:izlikta sāpe
Mūzika:Esbjorn Svensson Trio - Dating

Valodas Sargi

http://www.sargivalodu.lv/
Atradu šo un man sāka sāpēt sirsniņa. Mesjē Raivis Dzintars mani provocē uz gaušanos. Laipni pieņemu šādu iespēju.
Tātad projekta sāls ir panākt, ka valsts finansētajās skolās mācībām jau no pirmās klases jānotiek tikai valsts valodā. Piedodiet rupjības, bet fuck this shit.

Pirmkārt, acīmredzamā problēma ar svešvalodām, ko varētu arī piedot (nenoformulējām, sak). Ja jau "tikai valsts valodā", tad arī es, brašais latvju zēns, zinātu svešvalodas visai sliktāk. Kaut kāds "immersion" stundās tomēr palīdz. Pat tik traģiski slavenā izglītības reforma prasīja tikai sešdesmit procentu.
Otrkārt, mūsu nabaga patrioti, rakstot par būšanu "svešas kultūras un valodas cietumā" (sic!), šķiet, aizmirst nelielo skaitu igauņu, poļu un citu skolu. Tātad šī reforma būtu ne tikai bezjēdzīga svītra starp Latviju un Krieviju (kur paraksti pret gāzes atkarību, mazie?), bet arī krīta gabals pa pakausi Polijai un citiem mūsu draugiem, apspiestajiem, okupētajiem.
Treškārt, šāda reforma nozīmētu, ka bērns, kas ir ieradies Latvijā pavisam nesen vai ir uzaudzis minoritāšu kopienā un, attiecīgi, septiņu gadu vecumā nepārzina valsts valodu, nespētu gūt izglītību par valsts līdzekļiem. Manuprāt, katram taču ir tiesības uz izglītību (Raivi, piedod, svētās Latvijas svētā Satversme, pants simtdivpadsmitais). Spēcīgākas par "dižo, bet apspiesto latvju" tiesībām iegūt sev blakus latviskotus un maksimāli integrētus trešklasniekus.
Ceturtkārt, mazliet racionālāk. Sagatavot visus ritmikas, matemātikas un vizuālās mākslas skolotājus mācīt priekšmetu latviski, nezaudējot kvalitāti, vai atrast jaunus un brašus personāžus darbam sākumskolā. Oy! Latvieti! Galu galā, "tā ir iespēja padarīt Latviju tādu, kādu to redzēt vēlējušies mūsu senči un tagad vēlamies arī mēs."

Projekts palaists okupācijas gadadienā. Pusnaktī. Tieši pēc The Soviet Story LTV. Laipni lūdzam pasaulē, where subtleties just do not exist.

Un vēl dzirdēju, ka The Soviet Story Markss ir sliktais tēls. Gribu redzēt brīnumfilmu, bet jautājums: "Vai 'Eiropas acu atvēršana' attaisno vēsturiskus melus šur-tur?" paliek. Droši vien, ka attaisno. Ja viena puse sper pa potītēm un netiek sodīta, speršana pa potītēm kļūst OK.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?