Lacy F

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
14:22: Peles atbilde
Tātad, labi, atrisinājums tai psihodēliskajai bildītei. Tā tātad ir viena šķēlīte no PET jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas skenēšanas sesijas, kur skenēta tika visa pele ganrīz visā garumā. Attiecīgi bilde ir no apmēram šādas plaknes (un jā, man ir tāds T-krekls):



Plaknes var būt visādas - gareniskas, šķērseniskas, pa diagonāli, pofig. Dati ir 3D līdz ar to grozi un griez kā gribi. Krāsas visas ir pseidokrāsas un var izvēlēties kādas tik sirds vēlas (es gan parasti izvēlos pēc principa vai es vispār kaut ko tur varu saskatīt vai nē). Šeit piemēram ir bildītes no krūšukurvja apakšējām ribām:


PET plaši tiek izmantots vēža metastāžu diagnosticēšanai, bet, ja es te baigi tagad kaut ko nemuldu, man liekas, ka Latvijā vispār nemaz nav PET skenera! Kas liekas jocīgi, ka es te Anglijā skenēju kaut kādas peles un ko tik vēl nē, kamēr LV nav vispār :D Par to gan nevajag sašust, jo process ir ķēpīgs tādā ziņā, ka vajag ne tikai skeneri, bet arī ciklotronu, kur radioaktīvas PET vielas tiek sintezētas. Tad nu tur vaig pulka visādu speciālistu. Bet arī, ja es nemaldos, tad tagad tiek būvēts Nukleārās medicīnas centrs, kurā kā reizi būs arī PET. Tad nu es kādu dienu ceru, ka saņemšu zvanu no jaunatklātā Nukleārās medicīnas centra, kas teiks -- davaj, mēs tev maksājam ļimōnu, nāc pie mums strādāt! :D



Comments

[User Picture]
From:[info]begemots
Date:4. Septembris 2013 - 16:50
(Link)
Hmm, ja PET ir tas pats CT/CAT, tad Rīgā ir vismaz 3: 1.slimnīcā, ARSā un Stradiņos:

http://www.stradini.lv/page.php?id=1497

1.slimnīcā pats tādā braucu savlaik iekšā.
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:4. Septembris 2013 - 16:54
(Link)
Nav, nav tas pats. LV PETu netaisa, cilvēki brauc uz Krieviju vai Lietuvu pārbaudīties.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:4. Septembris 2013 - 17:30
(Link)
Tam PETam, nez, ievērojami labāka, kā to sauc, izšķirtspēja?
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:4. Septembris 2013 - 18:51
(Link)
Gan jau Alchemist zinās labāk, bet, cik zinu, ir vēži, kur ar PET var perēkļus uzķert krietni ātrāk/labāk nekā ar CT. Un vēl ir aparāti, kuros ir apvienota PET un CT tehnoloģija.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:4. Septembris 2013 - 17:06
(Link)
oj, jūtu, ka tam vaidzētu būt kādam nākotnes ierakstam, kur tiek paskaidrota starpība starp CT, PET un MRI! :D
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:4. Septembris 2013 - 17:14
(Link)
Nē, nu kad tā, pasaka, var jau arī pagūglēt. Abet latviski to parasti sauc par "kompjūtertomogrāfiju" vai, vēl sliktāk, vienkārši "tomogrāfiju", līdz ar to nav jau skaidrības :)
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:4. Septembris 2013 - 17:28
(Link)
Bērziņš savulaik katram lauku doktorotātam CT mašīnas sapirkās (padomā tik, kas par otkatiem!), tagad lielākā daļa stāv un rūsē, jo reti kurš māk ar viņiem jēdzīgi apieties. PET gan nav manīts, ka Latvijā būtu.
[User Picture]
From:[info]rudais_rudens
Date:4. Septembris 2013 - 19:57
(Link)
Latvijā nav PET. Šķiet, ja vajag, tad uz Igauniju vai Lietuvu dodās. :)
Powered by Sviesta Ciba