e ([info]outcast) rakstīja,
@ 2006-10-29 19:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Radiohead - Exit Music (For Film)

...
Ar katru šūnu jūtu. Jūtu, kā īzkūst radītā vērtība miljonu pikseļos, leijeros un enkoderos. Kādreiz māksla varēja tikt definētā, kā pagodinājums dabai, kā apsiprinājums pasaulei, ar līdzekļiem, kas tev doti... tagad? ... masturbēšana spoguļa priekšā, noliegums, nihilisms vēl joprojām ir modē. Milzīgās putras filtrēšana un jaunu kombināciju meklēšana jau sen atrastām patiesībām. Strupceļš. Cilvēka garīgā izaugsme netiek līdzi iespēju attīstībai. Tāpēc tārpi adītās šallītēs mākslinieciski onanē un mēs applaudējam. Pa to laiku esmu iemests tur kur esmu, ar iespējām, kas man dotas un varbūt daļa tā paša nolieguma izpaužās caur to visu, ko daru...

To ir grūti aptvert, cik daudz spēj saražot 6 miljardi iedzīvotāju gada laikā. Pēc statistikas pagājušā gada laikā vien tika izdotas 7000 pilnmetrāžas filmas (īsfilmu ciparu nemaz negribu zināt). Un cik ir pārējo mākslas mēdiju? Cik vispār ir novirzienu?
Kāpēc vispār kaut kas jārada, jāveido? Tā ir radīšanas nepieciešamība pati par sevi. Tā ir rakāšanās savos tēlos, savos labirintos, sevis iepazīšana, vides iepazīšana, cilvēku apzināšana. Savstarpēja iedarbība ar ārpasauli. Tas ir process, kas sagādā baudu, dažkārt arī rezultāts.

Man nav ticības pateikt kaut ko jaunu, izkliegt kādu vispārēju patiesību vai vēl ko tamlīdzīgi jau nodrāztu, kas būtu kaut kādā ziņā vērtīgs. Lielākoties, es to daru sevis pēc, kaut gan priecājos, ja ir arī cilvēki, kas izprot kaut ko no manis veidotā - tie drebuļi, kas tevi pārņem, kad sēdi pārpildītā kinoteātrī un skaties savu filmu uz lielā ekrāna ir neaprakstāmi.
Filma uz tapetes? Fotografēšana neskatoties objektīvā? Man nav nekādu pretenziju uz sevis radītā augstāku statusu.

Vienā pusē ir kaut kādu ideālu sataustīšanas mēģinājumi, bet otrā - apziņa, ka viss ir pakļauts zūdībai. Filma uz tapetes ir tieši tur, kur esmu es - pa vidu. Līdz ar vēl pus pasaules.

Vai zeķu mazgāšanu tu uzskati par mākslas aktu? Dzīvē jāpārvērš par vienu lielu mākslas darbu? Kāpēc tev liekas, ka tev izdevies atrast kādu augstāku, vispārēju patiesību, kuras vārdā nu var liet samazgas uz visu, ko redzi? Vai zaķa bildēšana virtuvē nav tik pat smieklīga, no tava skatu punkta raugoties?
Kaut kas priekšā saka, ka atbilde ir daudz īsāka un būtu vienkāršāk neko nerakstīt vai iemest vienu "Cik viens cilvēks var cepties?!" izsaucienu....



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?