Oleg_T ([info]oleg_t) rakstīja,
@ 2005-01-03 16:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry

Akomodācijas tuvuma punktu var noteikt tikpat labi binokulāri, kā arī katrai acij atsevišķi. Lai monokulāri noteiktu akomodācijas tuvuma puntki, aizkl;aj pacienta kreiso aci un lūdz lasīt reducēto Snella karti ar rerdzes asumu 1.0 atbilstošo rindiņu. karti tuvina acij, līdz teksts kļūst nesalasāms.

Šajā vietā atrodas centimetros izmērāms akomodācijas tuvuma punkts, ko līdzīgi nosaka arī otrai acij.

Akomodācijas apjoma noteikšana.
Tā ir akomodācijas spēja starp tālāko un tuvāko skaidrās redzes punktu.
Izmanto metodi, pielietojot negatīvu lēcu. Novieto reducēto Snellena karti 40 cm attālumā no acīm un lasa tekstu atbilstoši V = 1,0. Pakāpeniski liek klāt negatīvas sfēriskas lēcas vienai acij ( otra aizklāta ), tad liek otrai acij tik ilgi, kamēr attiecīgais teksts kļūst miglains. Šo negatīvo stiklu liek papildus tai korekcijai, ar kuru subjektīvā korekcija koriģējot tālumā redzes asums ir 1.0

Tā kā lasīšanai 40 cm attālumā ir nepieciešanas 2,5 dioptrijas, tad akomodācijas amplitūdu iegūst, saskaitot tās lēcas stiprumu, ko uzliekot papildus pamata korekcijai teksts kļūst miglains, un 2,5 D

Relatīvas akomodācijas noteikšana - Tā ir akomodācija pie noteikta konverģences stāvokļa binokulāri.
Lieto testu tuvuma redzes noteikšanai. Lasa tekstu atbilstoši redzes asumam 0,7 no 40 cm attāluma, ar to korekciju, kura atrasta subjektīvi koriģējot redzes asumu tālumā. Ja izmeklējamais ir presbiops, tad lieto arī presbiopijas korekcijai nepieciešamo lēcu. Lasa tekstu binokulāri. Relatīvās akomodācijas pozitīvās rezer5ves nosaka ar negatīviem sfēriskiem stikliem - tā ir stimulējošā prove, bet negatīvās rezerves nosaka ar pozitīviem sfēriskiem stikliem - tā ir relaksējoša prove.
Lai noteiktu pozitīvās vai negatīvās relatīvās akomodācijas rezerves, binokulāri papildus esošai korekcijai liek klāt attiecīgi pozitīvus vai negatīvus stiklus līdz attiecīgais teksts no 40 cm attāluma nav salasāms.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?