oblica - kaķis maisā. [entries|archive|friends|userinfo]
oblica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

kaķis maisā. [20. Jul 2011|09:24]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

Viens man te tāds gadījums, ko tvarj droši vien pārzin visā krāšņumā.
Persona jaunajā projektā vēlas nopirkt dzīvokli, noslēdz cerības pirkuma līgumu un samaksā pirmo iemaksu. Paiet necik ilgs laiks, pārdevējs piesaka tiesiskās aizsardzības procesu un noslēdz īres līgumu ar to pašu personu, ieskaitot samaksāto iemaksu īres maksas samaksā. Vēl pēc laika pārdevējam kaut kas sagrozās ne tā un tiek pasludināts maksātnespējas process ar visām no tā izrietošām sekām. Dzīvokli izsolē nopērk kaut kāds uzņēmums, ir tiesas lēmums par ievešanu valdījumā un īrnieks tiek smagi čakarēts ar visādām draudu vēstulēm un tiesu izpildītājiem. Tālāk gari un garlaicīgi

Civilprocesa likumā ir noteikta kārtība, kādā tiesu izpildītājs veic nekustamā īpašuma ieguvēja ievešanu valdījumā, turklāt nodalot šo ievešanu valdījumā gan parādniekam klātesot, gan parādniekam klāt neesot.
Ievešanu valdījumā regulē Civilprocesa likuma 74.2 nodaļa
620.5 pants. Priekšlikums labprātīgi izpildīt tiesas nolēmumu
(1) Priekšlikumu labprātīgi atbrīvot nekustamo īpašumu un nodot to ieguvējam tiesu izpildītājs izsniedz šā likuma 555.pantā noteiktajā kārtībā personai, no kuras valdījuma nekustamais īpašums izņemams (parādniekam).
Prādnieks šajā gadījumā ir pārdevējs, tādējādi priekšlikums par labprātīgu sprieduma izpildi un īrnieku neattiecas.
620.6 pants. Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā, parādniekam klātesot
(1) Ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā tiesu izpildītājs izdara, klātesot nekustamā īpašuma ieguvējam un parādniekam (šajā gadījumā Urban art pārstāvim un BF-I pārstāvim) vai pilngadīgam viņa ģimenes loceklim. Šīm personām ir tiesības katrai pieaicināt ne vairāk kā divus lieciniekus. Tiesu izpildītājs pārbauda liecinieku identitāti un norāda šīs personas aktā. Liecinieku neierašanās neaptur piespiedu izpildi.
(2) Tiesu izpildītājs uzaicina parādnieku atbrīvot nekustamo īpašumu no viņam piederošās mantas un atstāt nekustamo īpašumu kopā ar ģimenes locekļiem un citām personām, kuras dzīvo kopā ar viņa ģimeni.
(Īrnieks nav ne pārdevēja ģimenes loceklis, ne cita persona, kas dzīvo kopā ar pārdevēja ģimeni)
(3) Ja tiesu izpildītāja uzaicinājums netiek pildīts, tiesu izpildītājs apraksta un novērtē mantu atbilstoši šā likuma 577. un 578.panta noteikumiem (arī no šiem pantiem izriet, ka aprakstāma ir parādnieka manta), kā arī ieceļ mantas glabātāju, mantu izved un nodod mantas glabātāja glabāšanā pēc aprakstes akta. Pie nekustamā īpašuma piederošās kustamas lietas netiek iekļautas šajā aprakstes aktā un netiek izvestas. (Skatot šo daļu visa panta kontekstā, skaidri redzams, ka domāta ir parādnieka un viņa ģimenes locekļu manta, parādnieka manta dzīvoklī neatrodas, kā tas redzams no īres līguma un pieņemšanas – nodošanas akta – dzīvoklis nodots bez mēbelēm, aprīkojuma, tādējādi šī manta, kas atrodas dzīvoklī pieder īrniekam un nevar tikt aprakstīta un/vai izvesta).
620.7 pants. Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā, parādniekam klātneesot
(1) Ja ievešanai nekustamā īpašuma valdījumā noteiktajā laikā parādnieks neierodas un nav ziņu par viņa neierašanās iemeslu vai arī viņš nav ieradies attaisnojoša iemesla dēļ, tiesu izpildītājs ievešanu valdījumā atliek.
(2) Ja parādnieks nav ieradies ievešanai nekustamā īpašuma valdījumā atkārtoti noteiktajā laikā un nav paziņojis neierašanās iemeslu vai arī nav ieradies tāda iemesla dēļ, kuru tiesu izpildītājs neatzīst par attaisnojošu, ēkas tiek atvērtas piespiedu kārtā, klātesot policijas pārstāvim un diviem lieciniekiem. Par ēku piespiedu atvēršanu tiesu izpildītājs izdara atzīmi aktā.
(3) Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā izdarāma atbilstoši šā likuma 620.6 panta noteikumiem. (kā jau norādīts pie 620.6.panta, nav tiesību izlikt no dzīvokļa īrnieku un viņa mantas, jo pants attiecas tikai uz parādnieka izlikšanu, mantas aprakstīšanu).
620.8 pants. Strīdi un sūdzības sakarā ar ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā
(1) Tā valdītāja iebildumi, no kura nekustamais īpašums pārgājis uz ieguvēju, kā arī trešo personu iebildumi pret izsolē iegūtā nekustamā īpašuma nodošanu neaptur ievešanu valdījumā. Agrākais valdītājs un trešās personas savas tiesības var pierādīt, tikai ceļot prasību tiesā.
(2) Sūdzība, ko tiesā iesniedz trešā persona, kuras valdījumā nododamais nekustamais īpašums atrodas, aptur ievešanu valdījumā līdz sūdzības izskatīšanai. Sūdzības apmierināšana nekavē nekustamā īpašuma ieguvēju celt vispārējā kārtībā prasību pret nekustamā īpašuma valdītāju.

Attiecībā uz īrnieku svarīgākais ir 620.8 pants. Šī panta kontekstā īrnieks nav uzskatāms ne par valdītāju, ne par trešo personu, kuras valdījumā atrodas nekustamais īpašums, jo Dzīvoklis nodots īrniekam lietošanā un atrodas tā turējumā, nevis valdījumā. Civillikuma 2130.pants nosaka, ka nomnieks vai īrnieks ir lietas turētājs, bet nevis tās valdītājs. Tādējādi īrniekam nav pienākums iesniegt kādas sūdzības, iebildumus vai prasības.
Tāpat tiesu izpildītājam, ievedot nekustamā īpašuma ieguvēju valdījumā, nav tiesības izlikt īrnieku un viņa ģimenes locekļus no šī nekustamā īpašuma, ja īrniekam ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums ar iepriekšējo īpašnieku, jo:
1) saskaņā ar likuma „Par dzīvojamo telpu īri“ 8.pantu, „Ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā.“ Tā kā Dzīvoklis ir pārgājis cita uzņēmuma īpašumā (nav svarīgi, kādā veidā – atsavinot to brīvprātīgi vai publiskas izsoles rezultātā), tad tam ir saistošs noslēgtais īres līgums, kuru tam ir tiesības izbeigt tikai un vienīgi likumā „Par dzīvojamo telpu īri“ noteiktos gadījumos (likuma „Par dzīvojamo telpu īri“ 28.pants);
2) nav izpildu raksts par īrnieka izlikšanu un, ievedot valdījumā, saskaņā ar Civilprocesa likuma normām, drīkst izlikt tikai parādnieku un viņa ģimenes locekļus;
3) īrnieks nav valdītājs, bet gan turētājs, tādējādi nav izliekams, ievedot valdījumā jauno dzīvokļa īpašnieku.
Tikai tad, kad jaunais dzīvokļa īpašnieks būs cēlis tiesā prasību par īres līguma izbeigšanu un īrnieka izlikšanu, tā prasība būs apmierināta un saņemts izpildu raksts par īrnieka izlikšanu no dzīvojamām telpām, tiesu izpildītājam būs tiesības izlikt īrnieku.

http://www.financenet.lv/zinas/385257-pirkt_dzivokli_izsole_visai_riskanti - šī sakarā varu vien piebilst, ka namīpašnieku saimnieciskā darbība tiks ievērojami apgrūtināta, ja ar katru īres līgumu būs jāskrien uz Zemesgrāmatu.

Nepērciet, nepērciet dzīvokļus izsolēs :)
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:20. Jūlijs 2011 - 10:01
(Link)
man šausmīgi pietrūkst tā dzīvokļa :(
[User Picture]
From:[info]mako
Date:20. Jūlijs 2011 - 10:06
(Link)
A es varu savu īpašumu izīrēt piem. mātei vai sievai?
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:20. Jūlijs 2011 - 10:09
(Link)
sievai īsti ne. sievasmātei droši.
mātei - te nav tik viennozīmīgi - ja Tu viņu uzturi, tad labāk nee.
From:[info]diana
Date:20. Jūlijs 2011 - 11:05
(Link)
Cik skaisti skan - cerību pirkuma līgums!
[User Picture]
From:[info]pzrk
Date:20. Jūlijs 2011 - 12:48
(Link)
"Man, lūdzu, tās rozā, 3 gab. Un iesaiņojiet kā dāvanu."