nxn ([info]nxn) rakstīja,
@ 2012-01-12 11:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Ārzemēs dzīvojošajiem savus deputātus Saeimā!

Piedāvāju noteiktu skaitu Saeimas deputātu ļaut ievēlēt ārzemēs dzīvojošiem Latvijas Republikas pilsoņiem. Šīs iniciatīvas mērķis ir palielināt gados jauna un uzņēmīga vēlētāja ietekmi uz mandātu sadalījumu Saeimā.

Pēdējos gados aizvien vairāk jaunu cilvēku no Latvijas pārceļas uz dzīvi ārvalstīs, līdz ar to daudz lielāku ietekmi uz Saeimas vēlēšanu rezultātiem bauda tieši pensijas vecuma ļaudis. Viņiem vēlēšanu iecirknis ir salīdzinoši netālu, turpretim ārvalstīs dzīvojošajiem vēlētājiem bieži vien tā nav – līdz vēlēšanu iecirknim nereti ir jāmēro vairāki simti kilometru.

Iepriekšējās Saeimas vēlēšanas parādīja, ka karstākās debates bija par pensiju apmēru un citiem sociāliem labumiem. Visvairāk sološais saraksts arī uzvarēja vēlēšanās. Sociālie jautājumi, protams, ir būtiski, bet valsts labklājībai un attīstībai ir jāpieņem citi, daudz svarīgāki lēmumi. Savukārt šīs daudz būtiskākās diskusijas, piemēram, par birokrātiskā sloga mazināšanu vai jauno ģimeņu atbalstu, priekšvēlēšanu cīņā palika pensiju jautājuma ēnā. Pastāv risks, ka nākotnē šī tendence saskaņā ar demogāfisko realitāti uz katrām vēlēšanām tikai pastiprināsies.

Izmaiņas iespējams īstenot, grozot Satversmi un Saeimas vēlēšanu likumu. Pašreizējā vēlēšanu kārtība lieliski kalpoja, kad Latvija bija agrāra valsts. Savukārt šobrīd, kad ievērojama Latvijas pilsoņu daļa dzīvo ārvalstīs, līdzšinējā vēlēšanu kārtība vairs tik labi neatspoguļo vēlētāju gribu. Kaut arī nav drošas statistikas, ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu skaits varētu svārstīties ap 400 tūkstošiem. Tas ir apmēram tikpat daudz, cik Kurzemes (13 mandāti) un Zemgales (15 mandāti) vēlēšanu apgabalos kopā.

Balso šeit http://manabalss.lv/i/183



(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?