porcelāna lellīte [userpic]

es arī cepos. man gribas kasīties

16. Novembris 2009 (21:45)

nē, es tomēr izteikšos par tēmu. jebkurā citā dienā, kad negribas kasīties es visu norītu, pārdomātu, secinātu un paturētu pie sevis. kā zināms ir daži temati, kas vienmēr izraisa debates. nu tur politiskā pārliecība (vai šlesers ir labāks par šķēli vai tomēr abi netiek līdzi lembergam and so on), vai lambordžini ir labāks par poršu (vai ir viens un tas pats) sekss, reliģiskā pārliecība un citi. nu un pēdējās dēļ man dažreiz uzmācas sajūta, ka es tieku diskriminēta. es nesūdzos, viedokļu plurālisms ir normāla mūsdienīgas demokrātiskas sabiedrības pazīme, kā zināms ES cītīgi rūpējas par dažādu viedokļu saskanīgu integrāciju un mierīgu līdzāspastāvēšanu un ko tik vēl ne. bet nezin kāpēc bieži vien, pat pavisam attālās sarunu driskās pavīdot frāzei jā, es ticu, jāsākas šausmām. spāņu inkvizīcija, krusta kari, tumšie viduslaiki, kari, atombumbas un āfrikas badacietēji. it kā tas vien, mani padarītu vairāk vainīgu un atbildīgu par visu cilvēku lielajām kļūdām.
man ticība ir dziļi intīma padarīšana, es neskrienu pa ielām saukdama kam es ticu un cik ļoti un cik labs cilvēks es tādēļ esmu. man tas ir mazais klusais stūrītis, kur smelties mieru un spēku lai tiktu galā ar visu to, ar ko jātiek galā. man lielākoties pilnīgi vienalga ko un kā par mani domā cilvēki, tie labie darbi, ko es cenšos darīt izriet no iekšējas nepieciešamības nepalikt vienaldzīgai. savu labo piemēru es nekad apzināti ļaunprātīgi nevienam acīs neesmu bāzusi, cik vien iespējams esmu centusies izvairīties no pārākuma attieksmes un mācīšanām dzīvot. pēc manām domām ticībai vispār ir jābūt tam dārziņam, kurā neviens ar zābakiem nebradā. un nu lūk es arī esmu viena no tiem 'liekuļiem un neliešiem' par neliešiem es varu piekrist, es esmu daudzas sliktas lietas darījusi, jā, bet atšķirībā no tiem, kas ir tur ārā un mani varbūt uzskata par pilnīgu dulburu, es varu arī paziņot to, ka tiekšanās uz to labo (jā es piedevām esmu arī izcila naivule, bet tas nav tik aizvainojoši kā pārējais) mani padara par kapeiku labāku. nevis salīdzinot ar kādu citu, salīdzinot ar sevi pašu. un ja cerība kādu dienu kļūt par labu cilvēku ir liekulīga, tad jā - es esmu liekule. un ne tikai tādēļ. arī visu to puspatiesību dēļ, kad grūti pateikt skarbāku objektīvāku viedokli un visām citām reizēm, kad esmu kādam melojusi vai izlikusies, bet, ja reiz par citādi ticīgajiem vai neticīgajiem vai jebkuriem citiem ir runa, tad dažreiz paliek bēdīgi, ja cilvēki citiem klūp krāgā ne par ko. mani mulsina tie absolūtās patiesības izkliedzēji, tas ir apmēram tāpat, kā paziņot, ka visi melnādainie smird vai visas blondīnes ir stulbas.
jo lielai daļai skaļo kristietības kareivju nav taisnība, viņos nerunā mīlestība, viņos runā lepnība, augstprātība un (bieži vien) cinisms. kas pierāda tikai to, ka tas vien, ka pieder 'pareizajai partijai' automātiski nozīmē arī kvalitāti, vai ne.

un vēl es gribēju piebilst, ka arī starp citticīgajiem ir tikpat daudz liekuļu un neliešu. piemērs no dzīves - viens, kā kādreiz domāju draugs, stipri aizrāvies ar dažādām austrumu reliģijām, jo īpaši mandalām, no rītiem ceļas agrāk lai meditētu, skatoties uz mandalām, regulāri draugiem pārsūta saites uz Ennijas Lenoksas un citu autoru video par tēmu 'arī HIV pozitīvie ir cilvēki' un 'paraksties par brīvu Tibetu un pret citticīgo ķīniešu masveida iznīcināšanu' diezgan ciniski var atteikt cilvēkam, kam vajadzīga reāla, konkrēta palīdzība.
redziet, tādēļ vien man nav pieņemams tas vispārinājums par neliešiem un liekuļiem. jā, daļa kristiešu ir liekuļi un nelieši, bet arī liela daļa citticīgo vai agnostiķu (vai kādi nu vēl tie -ieši un -iķi var būt) tādi ir

un šis nevienam no frendlistes nav jāuztver saasināti vai saistībā ar jebkādiem saviem ierakstiem vai komentāriem, man šodien vienkārši ir grūta diena. un kā šī emuāra turētāja paturu tiesības vismaz šeit brīvi izpaust savu viedokli jebkurā jautājumā, saskaņā ar LR likumu kopumu, ES direktīvām, Cilvēktiesību deklarāciju un visiem citiem regulējošiem tiesību aktiem, nepārkāpjot likumā noteiktās tiesības attiecībā uz jebkuru citu personu, personu grupām vai citiem tiesību objektiem

Comments

Posted by: vecais indiānis džims ([info]jim)
Posted at: 16. Novembris 2009, 22:01
ast' gaisā minc

"ce-pos", jaunkundz, pareizi ir "cePos"!

Posted by: vecais indiānis džims ([info]jim)
Posted at: 16. Novembris 2009, 22:03
ast' gaisā minc

es tikai ļoti ceru, ka tu neņēmi ļaunā un labi, ka atsūtīji. man tas teksts raisīja tik pretrunīgas sajūtas, ka vajadzēja uzrakstīt, lai kaut kā pati sev tās formulētu.

Posted by: zimbabve ([info]zimbabve)
Posted at: 16. Novembris 2009, 22:14

pai

Posted by: f ([info]f)
Posted at: 16. Novembris 2009, 22:33
smoker

tev ļoti labi sanāk gan atturēties no pārākuma izrādīšanas, gan sludināšanas :)

Posted by: iokaste ([info]iokaste)
Posted at: 17. Novembris 2009, 17:13

nu labi - jautājums nr.1 - vai tu bībeli (it īpaši pāvila vēstules korintiešiem) esi lasījusi?
tad otrs - vispār katoļticība ar savu elku pielūgšanu ir gana labi piemērota tumsonīgajai eiropai, bet ir vēl kaukas, - katoļi veicina filosofiju (ne pujāts), līdz ar to apsveicami.. bet mani novērojumi ir balstīti faktos, kas pa mizu dod un ir redzami
bet ne par to - ir labs tas, kas der visam?

5 Lasīt komentārus piebilst