porcelāna lellīte [userpic]

1. Oktobris 2015 (21:26)

es tikko aizsēcos. Gandrīz_Vīrs stāsta te man par visādām ķēdes vēstulēm FB un tad es attapos, ka esmu dzīvojusi tajā aizvēsturiskajā laikā, kad ķēdes vēstules rakstīja ar roku. uz rūtiņu burtnīcu izrautām lapām katrā rindiņā. un kādas tās bija mokas, katru vēstuli pārrakstīt n reizes un pārsūtīt!! vienreiz to, ko bija jāpārraksta deviņas (!!) reizes nevarēju, apraudājos, ka iestāsies Pzģc, māte nospļāvās un sadedzināja.

Comments

Posted by: oblica ([info]oblica)
Posted at: 1. Oktobris 2015, 21:57

Mana māte arī šitās dedzināja. Ar svētītu sveci pie kam, jo Dievam jātic, ne pesteļiem! Un mani tas baigi nomierināja. ☺

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 1. Oktobris 2015, 22:15

tādēļ izgaisa pavisam

žēl (vai drīzāk - labi), ka monitorus nededzina

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 06:47

Ja pesteļus dedzina ar svētītu sveci, tātad no tiem bail = tic.
Es tās vēstules vienmēr esmu ignorējusi, joprojām ignorēju. Arī dabīgā nāvē mirušo FB gleznu akciju noignorēju :D

Posted by: oblica ([info]oblica)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 08:14

To viņa vairāk priekš manis, jo man bija bailīgi. Lai gan - viņa ir ļoti ticīgs cilvēks, taču tas neliedz arī pesteļiem ticēt, kad tas ir ērti ☺ tas taču ir cilvēcīgi.

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 08:29

Ceru, ka vairs nav bail.
Nav vērts. :)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 08:47

nu ne vienmēr. katoliskajā tradīcijā daudzus gan reliģiskos priekšmetus, kas beiguši kalpot, gan māņus un pesteļus dedzina

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 08:56

Cik viņi nekonsekventi :)
Bet tā jau bijis vienmēr - raganas tač arī dedzināja.
Bet tas viņiem visiem raksturīgs - lai gan vecajā derībā jau noliegts ņemties ar lūgšanos pie svētiem priekšmetiem, ticēšanu, ka tiem piemīt spēks utt., paši tāpat bučo kājas jēzulam pie krusta un tic, ka krustiņš kaklā pasargās no ļaunā un ka svēēētītas sveces iedegšana lūgšanu padarīs stiprāku.
Es esmu tradicionālas konfesijas pārstāve, bet šajā jomā mani uzskati ir ļoti, mmmmm ēēēē... Dievs ir, bet baznīcā notiekošais lielākoties ir sūds.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 09:45

tev varbūt šķiet, ka nekonsekventi. bet vai tiešām? jo īpaši ņemot vērā lielu sabiedrības daļu, kura noteiktos datumos dedzina čekus (lai nauda nāk), ar visādiem pesteļiem bur nost slimības, kārpas u.t.t.

ja reiz par katoļiem. vecā derība ir Vecā. atnāca Jēzus un noslēdza Jauno derību, līdz ar to lielākā daļa vecās derības likumu un ēm ieteikumu vairs nav spēkā. nu tur pagriezt otru vaigu vecā labā 'aci pret aci' vietā. ja ar lūgšanos pie svētiem priekšmetiem domātas statujas, gleznas etc. jo īpaši ārpus baznīcas. nu, ko lai saka - cilvēks ir ierobežots, cilvēkam vajag ko redzēt lai vieglāk saprastu, ne velti lielākajā daļā reliģiju (ne tikai jaunāko un moderno, arī šamanisma novirzienu) dievības tiek attēlotas.

katoļi jau nepielūdz lietas. kad tu ej pie Jaunavas Marijas statujas, tu jau negodini statuju, tu skaties uz lietu (jā, iesvētītu skulptūru, whatever), iztēlojies būtni un ar šīs būtnes palīdzību lūdz aizlūgumu noteiktā jautājumā. visās lūgšanās svētajiem, kurās lūdz viņu aizbildnību lūdz viņus 'lūgt par mums/mani'. lūgšanās Dievišķajām personām tiek lūgta aktīva darbība 'Kungs, apžēlojies/piedod/svetī' etc ir, protams, arī mazi, nesvarīgi pakalpojumi, ko var lūgt arī svētajiem, bet tā ir drusciņ cita lieta manuprāt. vai tik tā nebiji tu pati, kas kaut kur ieteica palūgt Antonam, ko? :)

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 09:54

Nē, es neiesaku lūgt Antonam :) Īpaši, jo man ir savs personīgais, pielaulātais, kuru lūdzu visādus darbiņus apdarīt tikai es :D

Jēzus jau "pa lielam" nevis kaut ko atcēla, bet pacēla jaunā līmenī. Pēc vecās derības (Jūdaisms) ir izpratne, ka grēki un labie darbi kā svaros krājas, un daudz kas cits nosacīti "vienkāršā formā". Jēzus vienkārši nāca ar next level. Bet re - lielākoties neesam tikuši tālāk par to, kas bija vēl pirms Mozus :D Jo, lai sazinātos ar Dievu u.c. svētajām personām, taču tās ikonas un statujas pēc būtības nav vajadzīgas.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 10:06

nu sajaucu, varbūt kāds cits jz ar līdzīgu (vai nelīdzīgu:D) vārdu vai jz pikču

beidzam diskusiju, es šodien esmu viegli aizkaitināma un varu nejauši pateikt ko tādu, par ko vēlāk būs sirdsapziņas pārmetumi

jā, es nespēju sakarīgi izteikt savu domu, bet ja tiešām interesē katoļticība (pieļauju, ka ne, bet nu labi), ir divas grāmatas: Krencera 'Kam mēs ticam' un dzeltenais katehisms. drukātas sen, ir doktrīnas, kas ir mainījušās. daļa ikonu ir ar noteiktu mērķi - krustaceļa stacijas, piemēram. un tās tur stāv un ja nu kādam ir vēlēšanās, tad tas kāds var arī viens pats krustaceļu palūgties

bet nu es nojaušu ka mums ir diezgan atšķirīga reliģiskā piederība

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Oktobris 2015, 10:12

A man jāstrādā.
Mums drīzāk ir diezgan neatšķirīga reliģiskā piederība.
Līdz 22gadiem biju katoļos, tagad tur pat kaimiņos pie vēl tradicionālākajiem "pareizajiem".
Es uzskatu, ka katram laikam (sabiedrības attīstības un iespēju posmam) cita pieeja. Jēzus sludinātais joprojām aktuāls, neaktuāls ir tas, ko baznīca ar to gadsimtu gaitā sadarījusi :)
/Jā, manis rakstītais ir ļoti protestantisks, bet par tiem man arī ir īpašs, nepozitīvs viedoklis :)/

Posted by: - ([info]nulle)
Posted at: 1. Oktobris 2015, 22:52

Bija tādas, jā.

12 Lasīt komentārus piebilst