Tā vīņš īŗ - Releģija un etc.

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Releģija un etc.
[4. August 2004|03:35]

Pēdējā laikā lasot vienu grāmatu un lasot rakstu par plānoto filmu ar mensonu jēzus lomā tvnet un tam sekojošos komentārus, sanāca velme izteikt savu sāpi(?) jautājumā. Principā pārliecinājos cik aprobežoti ir ticēt dievam un rast visam izskaidrojumu ar to ka tā ir dieva griba. Pasaules izzināšanu, attīstīšanu lielā mērā ir aizkavējusi tieši releģija, un ne jau tā mazliet, daudzi izcili pasaules izzinātāji, zinātnieki ir krituši no 'jauko un labo' dažādu releģiju pārstāvju rokas. Daudzi pareizi un turmākai pasaules pētīšanai noderīgi atklājumi, izgudrojumi ir izliegti tāpēc ka nesaskan ar bībeli vai k-ko tamlīdzīgu. Pasaules attīstība ir iekavēta tieši šo aizliegumu dēļ, un tieši tāpēc mēs vēl tagad teiksim nebraucam ar videi draudzīgu degvielu vai kas tāds, šajā gadījumā tas nav tik svarīgi, ko mēs būtu izdarījuši, pasaules izzināšana vienkārši tika aizkavēta. Ļoti daudzi kari ir aizsākti tikai tāpēc ka nesaskan dažādu releģiju uzskati. Itkā jau šis releģijas sludina ka visiem ir jādzīvo laimīgi un saticīgi, bet reāli cik nav asiņu izliets, lai tikai par šo releģiju lai tā būtu visos pasaules nostūros. Piemēram viduslaikos krusta kari, tagad dažādi teroristu grupējumi aizbildinās ar releģisko pārliecību. Ideja un princips taspats, tikai tagad pirmie bļauj cik tas ir briesmīgi. Pareizi jau ir, tikai itkā paši būtu labāki. Jāsaka ka kari arī ir devuši zināmu ieguldījumu pasaules attīstībā, bet tas nav primārais mērķis un par to šoreiz nerunāsim. Vispār cilvēki ticībai pievēršas tikai tāpēc, nenoniecinot šo cilvēku paveikto, ka kādā brīdī nav spējīgi atbildēt uz jautājumu, lai vai kāds tas būtu, tad vieglāk visu ir novelt uz trešo personu, šajā gadījumā dievu, kas ir visvarens un viss viņa teiktais ir pareizs un neapstrīdams, kautgan ar reālo patiesību nav nekāda sakara. Cilvēks(i) vienkārši nevēlas uzzināt patiesību, vienkārši ir vieglāk dzivot rozā brillēs noliedzot jebko citu. Vieglāk ir gaidīt ka viss pats no sevis atrisināsies, un pat ja neatrisinās, tas tiek uzskatīts par pareizo risinājumu, jo kāds(dievs) ir vēlējies lai notiek tieši tā un ne ticādāk. Bet vai kāds ir jautājis kāpēc šis vienīgais pareizais risinājums ir tas pareizākais? Nē, viss tiek akli uzvelts trešajai personai, lai nevajadzētu ar vēl neskaitāmiem jautājumiem, un beigu beigās saskarties ar patiesību, kas ne vienmēr ir tik glaimojoša. Un tāpēc es arī neciešu releģijas, tās atsakās uzdod jautājumus, tās atsakās pieņemt savādākus viedokļus, ir tikai viens vienīgs, vienpersoniski pareizs viedoklis par pasauli. Tas ir cilvēka gara vājums, ja viņš pievēršas dievam un ticībai, dievam kuram nav patiesu atbilžu uz neskaitājamiem jautājumiem ko uzdod cilvēks. Patiesībā tikai cilvēks un tikai cilvēks spēj uzdod jautājumus un uz tiem atbildēt. Atbildēt patiesību, kas pilnībā saskan ar visu ko mēs redzam(nevelkājot rozā brilles), dzirdam, jūtam, sataustam, saožam.
Current Mood: viss kuul
Current Music: AC/DC - For Those About To Rock (We Salute You)

(10 comments | Leave a comment)


Comments:


From:[info]mandra
Date:August 4th, 2004 - 12:38 pm
(Link)
I
panjem meiteni, savaldzini to un liec vinjai tevii iemiileeties, miili vinju kaisliigi un maigi, tad pamet. Ja meitene raud, tas noziimee, ka dievs ir, jo citaadi jau vinja smietos un naakamajaa riitaa neatcereetos tevi, vai arii raudaatu, iespeejams, ka pat raudaatu, bet tas buutu pavisam, pavisam savaadaak.

II
panjem mazu kaeenjnu, puukainu un miilju, izdur vinjam acis vai nomet zemee uz ielas. ja tev negribas to dariit, tas noziimēee, ka dievs ir, jo citaadi jau tu smietos un naakamajaa riitaa nemaz neatcereetos kakjeenu, vai arii atcereetos, iespeejams, ka pat kaadu briidi domaatu par to, bet tas buutu pavisam, pavisam savaadaak.

III
panjem papiira lapu un uzraksti labu dzejoli, sanjurci to un saplees vai sadedzini kamiinaa. ja dzejolis tomeer nepazuud, tas noziimee, ka dievs ir, jo citaadi jau tu smietos un naakamajaa riitaa nemaz neatcereetos ne dzejoli, ne to, ko tu esi izdariijis, vai arii atcereetos, bet tas buutu pavisam, pavisam savaadaak.
--------------------------------------------------------

bet tas taa. lai gan.. kamdeelj tieshi valstiis, kuras ir ljoti religjiskas notiek tik daudz nemieru un asinsizlieshanu, bet taa saucamajaas 'veesajaas' valstiis - nekaa tamliidziiga?! kaapeec vinju dievs vinjiem nepaliidz? ajj. pat nezinu. es nezinu vai ir, vai nav. godiigi sakot, dotajaa mirklii man arii tas nav tas buutiskaakais.
un labi, vien ir, ka negaidiiju ;) ilgi cepaas.
[User Picture]
From:[info]murcielago
Date:August 4th, 2004 - 01:41 pm
(Link)
Nu visi šie piemēri nebūt nepierāda dieva esamību. Tavi visi pieminētie ir sabiedrības vērtības, daži gan tās bastojuši, kas tad arī nosaka kas ir labi, kas slikti. Es jau nesaku ka visas bībles vai tml. grātmatas mācības ir sliktas, es pat viņām daļai piekrītu. Nepiekrītu ka šīs mācības ir dieva griba, nepiekrītu ka visu kas notiek var novelt uz dievu, visu var loģiski un saprātīgi izskaidrot neviss novelt uz dievu, cilvēkam ir jāpaplašina savs redzesloks pētot dabu. Atgriežoties pie tēmas. Kāpēc dieva esamība piemēros tiek saistīta ar visu labo? Un viss kas nenotiek pēc dieva gribas un pareizības, ir cilvēku neprasme? Te izpaužas kautkādi mazvērtības kompleksi. Kāpēc cilvēks balstoties uz savām sajūtām, nevar saprātīgi izspriest kas ir labs un slikts? Kāpēc tad vienmēr jāsauc palīgā dievs? Vienkārši cilvēkam negribas sevi apgrūtināt, ka jau teicu, vieglāk ir ka kāds cits atbild viņa vietā, vieglāk ir sekot, neviss pašam spriest. Un beigu beigās, visi tie piemēri ir īstenojušies dzīvē, tajā izskatā ka dievs nav...
From:[info]mandra
Date:August 4th, 2004 - 01:50 pm
(Link)
shai pasaulee visu var izskaidrot trijos veidos - balstoties uz religjiju, balstoties uz fizikaalajaam/kjiimiskajaam paraadiibaam un balstoties uz mitologjiju. pirmie divi ir tie populaaraakie. cik noprotu - Tu visu meegjini izskaidrot ar otro panjeemienu. neviens no tiem tiem nav nepareizs, tikai katrs absoluuti savaadaaks. jautaajums tikai viens - kaapeec kaut kas ir jaaizskaidro un kaapeec nevar vienkaarshi ljauties? ticeet un dziivot, nevis par katru kapeicinju censties, ko pieraadiit. okei, okei - buutu jau labi, ja pati es arii taa dariitu, bet peedeejaa laikaa ar vien biezhaak meegjinu. un tas nebuut nav pohujisms oor don't worry be happy. taapat visu neizskaidrot/nepieraadiit. un galu galaa - kaapeec mekleet atbildes uz retoriskiem jautaajumiem?
[User Picture]
From:[info]murcielago
Date:August 4th, 2004 - 03:17 pm
(Link)
Nu būtība ir tikai divi veidi, viens balstoties uz visu redzēto, dzirdēto, sajusto, sataistīto, saosto (zinātne), un otrs ir balstoties uz iedomātu pasaules kārtību(releģija, mitaloģija. Jā es esu par zinātni. Nevēlos tikt muļķots ar kautkādam pasaciņām, kas pietam nonāk pretrunā ar savu mācību. jautaajums tikai viens - kaapeec kaut kas ir jaaizskaidro un kaapeec nevar vienkaarshi ljauties? Kāpēc sēdēt pašapmierinātībā, kas viss ir okei, paļauties uz kautko kam nav reāla izskaidrojuma? Ja tā domātu visi, tad es ne nesēdētu un nerakstītu šo komentāru. Var jau kam tādam ticēt, bet ja cilvēks nebūtu ziņkārīgs, negribētu neko pētīt, uzdot jautājumus, un dzīvot ar releģijas vienīgo patiesību diezvai tāda bībele tagad būtu, vismaz rakstīskā izskatā. Cilvēces, pasaules attīstības pamatā ir ziņkārība, jautājumu uzdošana, ko
releģijas noliedz un tas man nešķiet pieņemami. Releģija tas nav ne pohujisms, ne don't worry be happy, pohujisms ir daudz labāk par releģiju, vismaz attīstība netiek bremzēta. taapat visu neizskaidrot/nepieraadiit Kāpēc lai nevarētu? Jā sežot un neko nedarot patiess nevar neko izskaidrot, ļoti iespējams ka ne manas dzīves laikā, ne vēlvienas paaudzes, ne vēl 5milj kadu laikā tā arī viss netiks pierādīt, bet tas jau nav galvenais, galvenais ir meiģināt, tiekties uz to. Un te neiet runa par retoriskiem jautājumiem, te ir runa par jautājumiem uz kuriem tu gribi saņemt patiesu atbildi.
[User Picture]
From:[info]troller
Date:August 4th, 2004 - 11:25 pm
(Link)
Ir vēl arī cita medaļas puse (medeļas lentīte). Tīcība ir vara. Kaut kādas grupas vara pār lielām masām. Sākumā doma varbūt bija cīnīties pret politisko varu, pret līderiem, vēlāk, lai cilvēki nevazātos apkārt nesirotu, nesistu viens otru etc. Ticība ievieš zināmus aizspriedumus, tikumību, bijību no elles un t.j.p. Patreiz ticība tiek vazāta pa labi un pa kreisi, ticības dēļ nogalina, tās dēļ dedzina citas ticības cilvēkus un tamlīdzīgi. Jau no laika gala tas ir cilvēku (vientiešu, tiem kam nav ko darīt un tiem kas tic) manipulācijas ierocis un ļoti efektīvs.

Tikai manas pārdomas 2 santīmu vērtībā ;)

From:[info]mandra
Date:August 5th, 2004 - 04:28 pm
(Link)
nevis divu santiimu, bet vismaz piecpadsmit kapeicinju +)
[User Picture]
From:[info]troller
Date:August 7th, 2004 - 10:30 pm
(Link)
ak šitā? 15 kapeiciņas gadījumā pēc Latvijas bankas kursa nav mazāk par 2 santīmi?
[User Picture]
From:[info]murcielago
Date:August 7th, 2004 - 11:12 pm
(Link)
Ja ņem kursu 0.0188 tad sanāk ka 15 kapeiciņas ir ~0.3 santīmi, un cik man zināms tad 0.3sant. ir mazāk nekā 2 sant.
From:[info]mandra
Date:August 8th, 2004 - 12:47 am
(Link)
ehhz, juus materiaalisti.. kapeicinja nemaz nav liidzinaama ar kaut kaadu paareejo valuutu..
taa ir kaa zelta veerdinjsh, dooh +)
[User Picture]
From:[info]troller
Date:August 8th, 2004 - 01:33 am
(Link)
Nu, neaizrunā mums ausis. Zelta vērdiņš ir ok, bet kapeiciņa ir kapeiciņa. Tur ne pielikt, ne atņemt.

> Go to Top
Sviesta Ciba