mugursoma ([info]mugursoma) rakstīja,
@ 2010-10-27 00:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kad rakstītajam vārdam vēl ticēja ("Psihe" 1933/6)
Psichiska sazināšanās.

Zemāk pievestais izvilkums ir jemts no laikraksta „The Saint Louis Globe Democrat", (1933. g. 29. aprilī) iespiestā raksta „Nekad nenoskaidrotais noslēpums":

„Ziņa par slavenā indiāņu cīnītāja ģenerāļa Kastera atraitnes Mrs George A. Kaster nāvi, atgādinās tiem, kas jau aizmirsuši, un paziņos tiem, kas vēl nav zinājuši, par vienkāršo indiāņu cilšu noslēpumainām spējām nosūtīt pilnīgi noteiktas ziņas ar kāda mistiska indiāņu telegrāfa palīdzību. Ar šo telegrāfu Mrs Kaster bija paziņots par viņas vīra nāvi vairākas dienas pirms oficiālais ziņojums par notikušo kauju sasniedza Vašingtonu.
Ģenerālis Krūks bija pirmais baltais cilvēks, kas dabūja zināt par kautiņu un viņš šo ziņojumu nosūtīja tālāk Mrs Kaster. Ģenerālis Krūks atradās tanī laikā apm. 300 jūdzes uz dienvidiem no kaujas lauka. Ziņu Krūks saņēma no saviem indiāņu izlūkiem, kuri viņam pasacija, ka „dzeltenmatainais" kopā ar visiem saviem ļaudim ir apkauti, bet izlūki atsacijās ģenerālim paskaidrot, kādā kārtā tie saņēmuši jau pēcpusdienā informāciju par tās pašas dienas rītā, apm. 300 jūdžu attālumā norisinājušos notikumu. Kādā kārtā šis ziņojums saņemts, galvenais indiāņu izlūks atsacījās dot paskaidrojumus un ģenerālis Krūks to arī nekad nedabūja zināt."
Primitīvām tautām, kuras savu apziņu vēl nav pilnīgi koncentrējušas uz fiziskās pasaules norisi, ir uzglabājusies psichiska juteklība, kas padara iespējamus tādus notikumus kā atstāstītais. Tas ir sevišķs passivs stāvoklis, kuru civilizētā cilvēce pagaidām ir zaudējusi, bet viņa to drīz atradīs no jauna kā sevišķas pozitīvas spējas, kad tā beidzot izkūņosies no materiālisma tai uzliktiem ierobežojumiem un savā evolucijas gaitā uzsāks augšup vedošo ceļa posmu. Cilvēku radio atkal darbosies zem paša īpašnieka apzinīgas kontroles un tā smalkā mechanisma izpratnes.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?