May. 15th, 2017 @ 09:07 pm (no subject)
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: May 16th, 2017 - 11:12 pm
(Permanent Link)
> Jo man ticamāk liekas, ka kāds mūs ir radījis, nevis tas, ka mēs esam radušies kaut kā paši (krietni lielāka varbūtība, ka datoriķis uzrakstīs programmu, nevis tā uzrakstīsies pati, manuprāt.

Savukārt man kā cilvēkam, kurš mēdz programmēt, tas neliekas nekas neticams, it īpaši ņemot vērā, ka nu jau arī cilvēki ir sākuši radīt programmas, kuras zināmā mērā raksta sevi pašas.

Proti, ir tāda matemātikas/programmēšanas sadaļa kā ģenētiskie algoritmi, kas, balstoties uz idejām par evolūciju un dabisko atlasi, tēlo māti dabu un ļauj programmām "krustoties" un "dabiski atlasīties". Un rezultāti ir gana labi, dažkārt pat pārsteidzoši.

Kā viens no spilgtākajiem piemēriem bija Tomsona pētījums, kur šos algoritmus līdzīgi gēniem krustojot, mēģināja šādi izveidot mikroshēmu, kas varētu atšķirt augstu skaņu no zemas. Kad tas bija izdevies, viņi pētīja radušos mikroshēmu un saprata, ka viņi nesaprot, kā tas var strādāt.

Proti, ja šādu mikroshēmu būvētu cilvēks, viņam būtu savs dizains, dažādas tur elektroniskas komponentes saslēgtas noteiktā secībā... būtu skaidrs, kā tas strādā. Bet šeit bija vesela varza ar lietām, kas it kā pat nepiedalījās mikroshēmas dzīvē (caur tām neplūda strāva), bet, ja tās mēģināja no mikroshēmas atslēgt -- mikroshēma vairs nestrādāja.

Un, kas īpaši jāuzsver -- tika secināts, ka cilvēka radīta mikroshēma, kas dara to pašu, prasītu vairāk resursu un būtu lielāka nekā dabiskās atlases simulācijas ceļā radītā. Cilvēks nevarētu radīt tik efektīvu mikroshēmu kā mātes dabas simulācija.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: May 16th, 2017 - 11:40 pm
(Permanent Link)
Bet tās sākotnējās programmas tomēr uzrakstīja cilvēki? Vai arī tās programmas (kuras vēlāk sāka "dabiski atlasīties") pašas radās tukšā vietā? Jo es runāju tieši par to sākotnējo programmu rašanās iespējamību (ka lielāka ticamība, ka tās nevis radīsies pašas nez no kurienes, bet tās kāds uzrakstīs).
Saskaņā ar dažādu tautu mitoloģiju - arī Dievs radīja tikai pirmos cilvēkus - un pārēji tad (līdzīgi tām vēlākajām programmām) radās no tiem.

[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: May 17th, 2017 - 12:31 am
(Permanent Link)
Redzi, kad mēs nerunājam par programmām, bet par reālo dabisko atlasi, tad "sākotnējā programma" var būt arī pāris smilšu graudiņi pareizajā vietā, kuriem trāpa zibens.

Galvenais, lai ir daudz smilšu un bieži zibeņo, agri vai vēlu kas kas interesants notiks.

Cilvēkiem ir grūti iedomāties tos miljardus gadu, kas dabiskajai atlasei paiet, līdz rodas vairāk vai mazāk esošā situācija.

Bet pa šo megalaiku var notikt ļoti daudz kas.


PS. Par smiltīm es figuratīvi. Proti, ne jau smiltis tur sākumā bija. Bet zinātnieki jau pirms gadiem 50 secināja, ka izmēģinot laboratorijā radīt apstākļus, kas pēc iespējas tuvāki tiem, kādiem pēc tābrīža zinātnes priekšstatiem bija jābūt zemeslodes agrīnajā periodā, biezā slānī rodas aminoskābes, kas ir pamatā visas Zemes dzīvības būvķieģelīši.

Es te necenšos īpaši tevi pārliecināt, man vienkārši patīk par šīm lietām plāpāt. Savukārt palasot par šīm lietām no zinātnes skatu punkta, rādās trakoti interesantas lietas un vajadzība pēc kāda baigā radītāja neizskatās baisi nepieciešama.