Sep. 16th, 2013 @ 10:37 am (no subject)
Lasu dokumentu un arhīvu pārvaldības noteikumus un esmu ļoti sliktās domās par to, kas tos ir rakstījis - manuprāt, uzrakstīti visai grūti uztveramā valodā. Teikumu "23. Ja elektroniskajā dokumentu pārvaldības sistēmā ir tverti elektroniskie dokumenti, tā nodrošina elektronisko dokumentu un lietu glabāšanu un izmantošanu visā to glabāšanas termiņa laikā institūcijā, saglabājot to integritāti." pārlasīju vairākas reizes, lai saprastu, kas ar to domāts. Nu, labi, es neesmu nekāds ģēnijs, bet vai tad tomēr normatīvajiem aktiem nevajadzētu būt rakstītiem tā, lai tos varētu saprast cilvēks vulgaris?
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]sirdna
Date: September 16th, 2013 - 10:54 am
(Permanent Link)
Nu, "ja kāds dokuments pie mums ir nonācis, tas taps saglabāts sveiks un vesels!"
[User Picture Icon]
From:[info]puce
Date: September 16th, 2013 - 11:04 am
(Permanent Link)
Nē. Normatīvajiem aktiem ir jābūt rakstītiem tieši tādā valodā, lai cilvēkam vulgaris nekad, nekad negribētos tos lasīt un ja nu reiz nākas - lai viņš tur neko nesaprastu. Savādāk taču valsts nevarēs čakrēt cilvēku vulgaris, ja instrukcijas būs uzrakstītas tā, lai nevarētu pārprast un/vai iztulkot cilvēkam vulgaris par sliktu.
[User Picture Icon]
From:[info]rudais_rudens
Date: September 16th, 2013 - 11:18 am
(Permanent Link)
Gribēju teikt pilnīgi to pašu. Vēl arī tas, ja normatīvie akti būtu saprotami, nebūtu vajadzīgi daudzi speciālisti un dārgi semināri.
From:[info]sursurs
Date: September 16th, 2013 - 11:14 am
(Permanent Link)
Tur noved juristu centieni visu uzrakstīt tā, lai tas būtu skaidri un nepārprotami... :/
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: September 16th, 2013 - 11:27 am
(Permanent Link)
jā, šitos grūti saprast. stulbākais tas, ka patiesībā sarežģīti uzrakstītais teksts parasti nozīmē vienkāršās lietas, piemēram, iekopē dokumentus diskā, nodod arhīvā.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 16th, 2013 - 11:33 am
(Permanent Link)
Vai ne? :D Man vēl ļoti bessī ārā tas, ka ļoti bieži valsts iestādēs raksta murgainanas - daudzu lappušu vēstules tā vietā, lai uzrakstītu īsi un konkrēti. Parasti tas nozīmē to, ka cilvēks neko nesajēdz, bet ir pārkopējis no kaut kādas citas murgainas vēstules to tekstu.