26 April 2021 @ 09:57 am
Vadātāja.  
Esība varētu jebkurā brīdī sevi atklāt un visu salikt pa plauktiņiem. Fakts, ka viņa to nedara visiem cilvēkiem acīmredzamā un saprotamā veidā, nozīmē, ka viņa to pašlaik negrib. Tātad viņa grib, lai mēs ķīvējamies un izsamistam, viens otru un sevi pazemojam, maldāmies un riņķojam aplinkos. Un tā jūs arvien paliekat viņas keni un bārbijas, klucīši un zobratiņi, plikie kundziņi un skumjie klauni.

Jo vairāk es uzzinu, jo dziļāk nostiprinās apziņa, ka adekvātākā reakciju uz esību ir klusēšana, vērošana un pašaizliedzīga rosīšanās. Varbūt, pavisam maziņš varbūt, ka kaut kur pēc daudziem daudziem gadiem, kad jau gandrīz būs laiks doties, man radīsies kāda esībai līdzīgāka epifānija. Un nebūs žēl, ka tik vēls, jo varbūt tā atmaksāsies pacietīgā vērošana.

Un ja es tikmēr izdvešu ko muļķīgu vai krasu, tad es esmu tikai paklausīgs spogulītis, bārbija un skumjš klauns.
 
 
( Post a new comment )
aborigens[info]aborigens on April 26th, 2021 - 12:38 pm
"Katrai lietai ir savs nolikts laiks, un katram īstenošanai paredzētam nodomam zem debess ir sava stunda."
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on April 26th, 2021 - 12:40 pm
Žēl, ka arī ļaunumam.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on April 26th, 2021 - 01:01 pm
varbūt ļaunuma pamanīšana ir mudinājums uz darbību? redzi netaisnību - mēģini novērst.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on April 27th, 2021 - 10:50 am
Izklausās jau straightforward. Bet es vēlaizvien neredzu, kā tik galā ar morālo problēmu kaitēšanas kontekstā. Pat ja neskaita reliģiski garīgus impulsus, kas paredz, ka pats Dievs mīl savus noziedziniekus un nevēl viņiem ļaunu. Pat vēl pirms reliģijas un jebkādām intelektuālām morālpārliecībām, tā pati vecā labā sirdsapziņa, lai nu kas viņa būtu, neatļauj ko vairāk par sāju skatienu un rūgtu pamācību. Tā ka es nevaru iedomāties kā apturēt maniakus un visādus mazos un lielos velniņus. Negribas sasmērēties.. bet varbūt vajag, un tas ko es saucu par morāli ir mīkstmiesība un tirināšanās. Bet es nedomāju..
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on April 27th, 2021 - 07:55 pm
kā tu domā sasmērēties? Ja redzi, ka kādu sit, stājies ceļā. Var nesist pretī, bet nobloķēt ar sevi, gan tiešā gan pārnestā nozīmē. Maniakus jau arī nedauza, bet iesloga.
Tāpat arī palīdzēšana. Redzot, ka kāds viens netiek galā, jāpiestājas un jāpalīdz. Protams, ir grūti ikdienā nepaskriet garām, tūkstošiem situāciju. Man patika viens mūsu draudzes mācītāja sprediķis. Cilvēki sūdz grēkus un nožēlo nepareizi izdarīto. Taču ja nu būs tā, ka beigās mūs tiesās par visu to, ko varējām, bet neizdarījām? Vai tur neatradīsies daudz smagākas lietas?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on April 28th, 2021 - 07:02 pm
Sasmērēties domāju tādā ziņā, ka nejauši pieslieties ļaunumam. Es bieži nespēju izlemt/sajust, kas ir labi un kas ir slikti.. it īpaši mūsdienu sorry bet megapsihajā morālajā klimatā. Es vienmēr mēģinu saprast abas puses un vēl trešo, un tad baidos, ka tikunta neatrodos pareizajā pozīcijā uz pareizā ceļa..

Bet varbūt tev ir taisnība, un šāda teoretizēšana ir lieka šķērdēšana. Jo būtībā ir kā saka - ir ļoti vienkārši atpazīt konkrētās situācijās, kas ir labi un kas nē. Piemēram 10 baušļi ir ļoti vienkārši un praktizējami.

*Es nedomāju ka mūs tā tiesās. Es tomēr sliecos ticēt, ka Dievs mīl cilvēkus, lai kāds būu viņu pienesums. Uz pasaules ir bezgalība lietu kas jāsakārto un jāuzlabo, kam jāpalīdz. Es nedomāju, ka Dievs jebkad turētu kaut kādi izpalīdzīguma credit score. Vienkārši ir brīži, kad cilvēks ir garīgi tik pilns, ka nepalīdzēt nav iespējams, un mīlestība un rūpes gāžas ārā. Bet citreiz viņa gars ir ļoti mazs un vājš, un viņš neredz skaidri, neredz kā patiesi palīdzēt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on April 28th, 2021 - 07:29 pm
Mīl, protams. Un sirdi arī redz.
(Reply) (Parent) (Link)