13 October 2015 @ 11:48 pm
 
man nepatiik taa sajuuta, kad ir jaameegjina buut tough, aloof, normal, avoiding resting bitch-face, calm, not sad, alert but not creepy, confident but not arrogant uz metro platformaam, Pret, darba kreeslaa, pie kases, skrienot, runaajot ar koleegjiem. like, i don't know what would happen jo es nejuutu ka buutu baigi neadekvaata. ja man tas viss nebuutu manispraat jaadara es laikam vienkaarshi buutu taada pati un neviens nemaz nepamaniitu mani. es sev reaali patiiku un gribu mieriigi dziivot kaut kaadu dziivi, kur es esmu mazs, perky, silts cilveeks savaa eksistences pilniibaa, bet liidzko ir pasaule, man laikam shkjiet, ka visi cilveki tik ljoti speelee kaut aadas lomas, ka man ir jaataisaas tam visam nopakalj un jaameegjina vinjus imiteet. ka man ir jaaatiista twisted, dreary simbioze ar pasauli. vai varbuut visi paareejie cilveeki ir perfekti autentiski un dara Savas lietas, kameer es vieniigaa meegjinu buut movie extra 'random normaala meitene' vinju redzeslokaa.

es laikam gribu vienkaarshi turpmaak seedeet kaut kur sev saules pinumaa, vai aiz ribaam, un neskatiities uz sevi no visaam pasaules puseem. mana apzinja kaa kauchuka bumbinja mordoras acs leekaa apkaart, bet es vinju dusmiigi kjerstiishu un likshu atpakalj ribu buurii visas stundas dienaa kameer es negulju.

es nekad skolaa neierubiijos, ko tieshi Vitgenshteins domaa ar savaam 'valodas speeleem'. es laikam veel ticeeju, ka sarunas ir genuine and novel un rada perspektiivas un praata lidojumu, jo veel nebiju piedziivojusi tik augstus painfully pointless small-talk viljnjus kaa peedejos dziives laikos, interesanti, kas notiek, kad tu aizdziivojies tik taalu, ka tevi kaa zombiju apokalipse ieskauj ekskluziivi cilveeki, kas katru dienu runaa par vienu un to pashu, to pashi pie sevis zinot. visi vienkaarshi kaut ko saka un runaa mehaaniski lai aizpildiitu laiku un justos (ne)komfortabli. tagad es saprotu, kaa valoda ir speele, ko cilveeki speelee, lai nosistu stulbu laiku, kameer vinji atrodas tur kur negrib atrasties, darot to ko negrib dariit, nezinot iemeslus shaadai savai eksitencei.
 
 
( Post a new comment )
[info]narrenschiff on October 14th, 2015 - 02:25 am
ir traki, ka Vitgenšteins tik interesanti raksta par valodu, taču tur ir arī tā problēma - viss ir valodspēles, tieši tāpēc viņš tik daudz raksta par sāpēm - pat tās viņa pasaulē ir valodiskotas, un tieši tāpēc šādā pasaulē viss riskē nonākt tirgus un pļāpu čalās. bet realitāte kur? jo es nešaubīgi ticu bezvalodiskajam, bezvalodiskām pieredzēm. iespējams, Vitgenšteina darbi tomēr ir pierādījums tam, ka viņš jutis kaut ko viņpus valodas. viņš taču ļoti mocījās ar katru savu darbu un visu laiku nebija apmierināts. šie darbi nav pļāpas, nav tīras valodspēles, dīvainā kārtā. paskaties, traktātā ir lakoniskas, skaidras un noasinātas propozīcijas. realitāte ir tajā briestošajā klusumā, kas ir aiz šīm propozīcijām, iespējams. tas pats arī Pētījumos - var redzēt, cik rūpīgi izauklētas un uzasinātas ir visas tās domas, kā uzplaiksnījumi, ļoti taupīgi, bet ilustrējoši, visa tā pieticība ar vārdiem, viss tas spraigums un šaubīšanās - es domāju, ka tam ir iemesls un tas, cerams, bija un ir realitāte. šajā pusē mēs spēlējamies, valoda spēlējas ar mums, bet tur, otrā pusē, varbūt spēļu nemaz nav. kas nenozīmē, ka nekā nav, Vitgenšteina klusēšanai jābūt kādam iemesla.

vēl, man liekas, ir svarīgi viss tas viņa pragmatisku,s, nemitīgās alūzijas ar stradniekiem, darba rīkiem, instrumentu lādi, skapi, utt. proti, valodas pragmatiskā funkcija, šīs spēles kā rīki. taču darba rīki ir tikai viena realitātes šķautne. būvējam tiltu, lietojam skrūves un āmurus - tam visam ir kaut kāds viņpus-instrumentu iemesls un ietvars.
(Reply) (Link)