Nebīsties nakts, jo tai ir jau rītausma seglos ([info]prtg) rakstīja,
Nē, šajā gadījumā ir runa par strikti ģeomeriskajām kuba dimensijām un to skaitu, izejot no definīcijas, ka 3D kubam no katras virsotnes iziet 3 un tikai 3 savstarpēji perpendikulāras skaldnes. 4D kubam tādu ir četras (un te jau sākas problēmas ar iztēli, jo viena skaldne neviļus aiziet kaut kur miglā), 5D - piecas. Nebūtu gan pareizi lietot terminu kubs, drīzāk n-perpendikuls, kura pārstāvis 3-jā ir kubs, 2-jā kvadrāts, bet pirmajā taisne vai punkts (ja nemaldos, derēja jebkurš no šiem).

Tā jau būtu vienkārši - pievieno jebkādu fizikālu dimensiju, piemēram, laiku, miglu un smaržu un še Tev 4D taisne, kas tai paralēlu mūžību ilgi, mūžībai paralēlā miglā, stāv un smaržo miglai paralēlā smaržā, kas ir paralēla pašai taisnei. Bet tas nebūs ģeometriski korekts uzstādījums, kaut arī dīvainā kārtā viegli iztēlojams.

[Iepriekšējā teikumā brīdi aizķēros dēļ gramatikas, jo komati jāliek tikai, ja atkārtojas viena tipa apstākļa vārdi, tomēr te runa ir par daudzdimensionālu, bet apstākļu kopuma un saistības ziņā nedalāmu objektu, tā ka laikam pareizi vien būs]

Ja gribas tos n-kubus izķidāt no pamatiem, tad jāiepazīstas ar Lobačevska un Rīmaņa ģeometrijām (kas neatceļ klasisko Eiklīda, bet apgāž dažas tās aksiomas), kuras skolā labāk nepieminēt - aizsūtīs pa taisno uz olimpiādi.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?