D[ra]kone ([info]drako) rakstīja,
Austrumu reliģijas ... neņemos spriest ... ateistiskas manuprāt ir galvenokārt tās, kas biežāk sastopamas eiropas kultūrā, jo pilda savu sekundāro lomu:

Austrumos ir ļoti izteikts reliģiju sinkrētisms kur blakus vietējai, vēsturiskajai cilts vai valsts teistiskajai reliģijai pastāv arī ateistiskais budisms, dao, konfuciānisms ...

Tomēr hinduismu, sinto un islamu diez vai var nosaukt par ateistiskām ...

Domāju ka drīzāk rietumi pielīdzinās austrumu sabiedrībai saglabājos savas kristīgās tradīcijas tīri tradīciju dēļ reliģisko pasaules uzskatu meklējot austrumu reliģijās, kuras jau tur tīri labi sadzīvo ar vietējām teistiskajām reliģijām.

"Cilvēkam jābūt dieviem citādi ..." Nezinu. Varbūt. Jā - tīri personīgi man laikam jāatzīst, ka ja mana apziņa par Dievu un viņa eksistenci un visu ar to saistīto nodrošina zināmu harmoniju manī.

Nu kas attiecas uz svešām reliģijām ... man ir negatīva attieksme pret jebkuras svešas garīgās kultūras ienākšanu manā pasaulē, kas nevis bagātina, bet nospiež manu paša pasauli.

Tikmēr, kamēr tas ir harmonijā ar manu pasauli, tikmēr man nav iebildumu. Austrumi? Dzens ... tik cik es to pazīstu man simpatizē. Varētu gan teikt, ka dzens nav reliģija, bet gan dzīves mācība. Atsevišķas citas detaļas no austrumiem arī man varētu būt pieņemamas. Un galu galā ... tu domā, ka tas pats senbaltu pagānisms man būtu pieņemams tā pašā pirmatnējā arhaiskajā formā?

Nezinu. Piemēram pagānismā cilveka dzīvībai un brīvībai ir ļoti zema vērtība. Viennozīmīgi atbildēt nevaru, kaut arī man ir zināmas tendences uz pagānisko pieeju arī šinī gadījumā.

Pagāns savu ievainoto kauju biedru nogalina. Viņš pats lūdz sevi nogalināt. Lai pērējie neapstātos, bet ietu uz priekšu. Humānistiskais kristietis pieliks visus līdzekļus lai palīdzētu savam kauju biedram pat tad, ja ar šo palīdzību viņš apdraud savu un pārējo cīņubiedru dzīvības. Te jau kā reiz spilgti parādas šī atšķirība - sabiedrība pret personību.

Es nezinu vai es spētu nogalināt savu cīņubiedru, bet liekas, ka es lūgtu sevi nogalināt, ja manis dēļ tiktu apdraudētas manu draugu dzīvības. Dod Dievs man nekad nenokļūt šādas izvēles priekšā ...


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?