Kurvjzieža kontemplācijas

Par mentalitāšu atšķirībām

Krāšņais Kurvjziedis

Par mentalitāšu atšķirībām

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad šopavasar viesojos Gruzijā, nomira Sofiko Čiaureli - viena no izcilākajām XX gadsimta gruzīnu aktrisēm. Jāpiezīmē, ka par spīti vispārējāi nabadzībai valstī un neapmierinātībai ar valdību, negadījās dzirdēt nevienu kurnam par bēru pompozitāti. Lai gan, spriežot pēc televizorā redzētā - gruzīnu vērienu šajā procesijā mūsējiem ar nelaiķi Artmani neizdosies pārspēt.
  • Kļūšu rupja

    Klau, aizej pie stenderes parīvēties, ja tik šausmīgi jākasās!

    Nez kādēļ man liekas, ka Tavai pozēšanai un matu skaldīšanai šajā gadījumā nav nekā kopīga ar vēlmi nonākt pie neapstrīdamām zināšanām.:/
    • Re: Kļūšu rupja

      Nezināju, ka secinājumu izdarīšana par visu sabiedrību no samērā šauras, kaut arī skaļas, grupas ņemšanās ir "neapstrīdamas zināšanas"...
      • Re: Kļūšu rupja

        mūžu secini, mūžu mācies..;)
      • Re: Labi, mēģināšu paskaidrot "uz pirkstiem"

        Nekur manā ierakstā nefigurēja vārdu savienojums "esmu veikusi socioloģisko pētījumu ar noteiktu mērķi", tāpēc mani nepatīkami izbrīna centieni man piedēvēt šādas pretenzijas.

        Tika pretstatīti divi fakti.
        1) 7 dienu laikā, ko pavadīju Gruzijā, tiekoties ar ļoti dažādu vecumu, profesiju, izglītības līmeņu, dzimumu un ģimenes stāvokļa cilvēkiem, man ne reizi gadījās dzirdēt kurnēšanu par slavenas nelaiķes publisku un iespaidīgu godināšanu, kas tobrīd bija centrālā plašsaziņas līdzekļu ziņa un arī izplatīts privātu sarunu temats.

        2) nedaudz mazākā laika posmā Latvijā, kontaktējoties - galvenokārt, virtuāli -ar kopumā mazāku skaitu cilvēku, esmu vairākkārt saskārusies ar neapmierinātību par līdzīgu situāciju.

        Iespējams, šie fakti ir nejauša sakritība, selektīvās uztveres rezultāts, utt., utt.
        Vismaz tikpat ticams ir pieņēmums, ka tie iezīmē tendenci, kas sakņojasmentalitāšu atšķirībā.


        Nu ko, tagad ir pietiekami izvērsta eksplikācija?
        • Re: Labi, mēģināšu paskaidrot "uz pirkstiem"

          Nē nu, neko jaunu Tu man nepavēstīji. Vienkārši noteiktu iemeslu dēļ objektīvāk būtu salīdzināt personas sarunas vs. personiskas sarunas un virtuālās sarunas vs. virtuālas sarunas - iespējams, ka gruzīnu delfu analoga komentos gāja vaļā oioioi.
          • Re: Labi, mēģināšu paskaidrot "uz pirkstiem"

            Pretenzijas uz objektivitāti šajā apgalvojumā man piedēvē Tu, es tās neesmu minējusi ne ar vārdu.

            Es tikai raksturoju savas ļoti atšķirīgās izjūtas un vēŗojumus, komunicējot ar ļaudīm Latvijā un Gruzijā, praktiski analogās situācijās.
            • Re: Labi, mēģināšu paskaidrot "uz pirkstiem"

              Nez, man kkā nepatīk tas, ka šitādā veidā mēs varam līdz nezin kam nonākt. Teiksim "Par mentalitāšu atšķirībām: Kad šopavasar biju tirgū, tad gruzīni mani uzmeta, bet, ka latvietis tirgū būtu mani uzmetis, nav gadījies". Nē nu, viss jau it kā pareizi, viss no subjektīvās pieredzes, tikai dažreiz beidzas ar kristālnaktīm.
              • Re: Labi, mēģināšu paskaidrot "uz pirkstiem"

                Zini, citreiz man gribētos Tev piekrist par to, cik slikta lieta ir vispārinājumi, uttt. BET - nu, nemāku es Tev pat nosaukt iemeslus, tur tiešam vajadzētu gan socioloģisku, gan psiholoģisku pētījumu - man ir ļoti grūti iedomāties (var jau būt, ka tiešam tikai iztēles vājums + nepietiekama pieredze) gruzīnu, kurš deklarētu, ka kāds cienījams cilvēks tiek apglabāts ar pārāk lielu godu un greznību.
      • Re: Ieinteresējos

        Lūdzu, parādi man to teikumu, kurā es identificēju šos jēdzienus!

        Vai arī paskaidro domu gaitu, kas Tev ļāvusi nonākt līdz šai pārsteidzošajai interpretācijai!
Powered by Sviesta Ciba