Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Jāpiezīmē, ka gandrīz jebkuru cilvēku, kuru es uzskatu par gudru un ar kuru esmu bijusi kaut vai paviršā saskarsmē (vienalga - virtuālā vai klātienes) vairāk par gadu, man ir vismaz reizi, bet visbiežāk - vairākkārt gadījies pieķert kāda it kā vispārzināma fakta nezināšanā, nepamatotā vispārinājumā, argumentācijas kļūdā, paviršībā vai seklumā, vērtējot kādu parādību. (Baidos pat iedomāties, cik bieži ko tādu demonstrēju pati, bet šis nav pašsaustīšanās ieraksts.)
Un tomēr - šie paši cilvēki ir demonstrējuši arī pārsteidzošu erudīciju kādā noteiktā jomā, spējuši norādīt uz līdz šim slēptām sakarībām, izgaismojuši vispārzināmajā jaunas, iepriekš nemanītas šķautnes.
Un es turpinu viņus uzskatīt par gudriem.
  • Kopumā jā, cilvēki specializējas noteiktās jomās un pārējās pārzina virspusēji vai vispār nepārzina, tāpēc nesagaidu, ka gudrs cilvēks zinās visu par visu, un ceru, ka no manis arī to negaida. /Atmiņā negribot uzzibsnī nesena aina, kur pazīstamam ornitologam priecīgi stāstīju, ka ceļmalā redzēju zivjērgli, uz ko man maigi norādīja, ka šai sezonā tas nevarēja būt zivjērglis, bet labākajā gadījumā bikšainais klijāns. Fotografējiet savus interesantos dabas novērojumus, bērni./ Bet man ir kaut kādas sarkanās līnijas, pēc kurām sāku skatīties šķībi, pat ja savā jomā cilvēks ir speciālists (piem., ja izrāda antivakcīnisma tendences, šēro 5G konspirācijas u.t.t.). Ja kritiskā domāšana kaut kur ir izslēgta, tad kā es varu būt droša, ka tā tiek darbināta savā specialitātē?
    • /Ja kritiskā domāšana kaut kur ir izslēgta, tad kā es varu būt droša, ka tā tiek darbināta savā specialitātē? /
      Nu vot šitāds mums ir Kalviņš ar ūdens atmiņu, kompartmentalizācija laikam.
Powered by Sviesta Ciba