Kurvjzieža kontemplācijas

Rēķins sagatavots iesniegšanai Rīgas pašvaldībai

Krāšņais Kurvjziedis

Rēķins sagatavots iesniegšanai Rīgas pašvaldībai

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
„Ar zobenu izpildīju nāvessodu Ģertrūdei Hufnerei – 6 markas, izpildīju nāvessodu zemniekam Tomam – 6 markas, nogriezu ausi un izlauzu locekļus zaglim Henriham – 2 markas, izlauzu locekļus zaglim Mincam – 1 marka, izpildīju nāvessodu zaglim Henriham – 6 markas, pakāru zagli Martingu – 5 markas, sadedzināju noziedznieku par neprecīzu malkas svaru – 1 marka 4 šiliņi.[...] Gatavs pakalpot, Martins Guklevens, Rīgas bende. A.D. 1594.”

(No šejienes: https://www.riga.lv/lv/news/kur-un-ka-viduslaiku-riga-tika-izpilditi-navessodi?11311)
  • Jā, šis mani arī viegli satrauca.
    • Vēl mani mulsina, ka tā dedzināšana tiek novērtēta tik ļoti lēti - sasodīti darbietilpīgs process taču. Varbūt tur tomēr domāts kas cits - kauna zīmes iededzināšana utml.?
      • (Anonīms)
        Klients pats piegādā malku sadedzināšanai, tā lētāk.
      • Kauna zīmes iededzināšana izklausās ticamāk. Kaut kā grūti noticēt, ka sīkus blēžus sodīja tāpat kā ķecerus. Uz to norāda arī tevis minētais salīdzinoši lētais ceņņiks.
        • (Anonīms)
          Kāpēc tad locekļu izlaušana tik lēta, taču lielāks čakars nekā galvas nociršana, kur čiks un viss.
          • Ar labi pielāgotu ierīci droši vien tas čakars nemaz ne tik liels.
          • Un, spriežot pēc rakstiem, galvas nociršana tomēr prasa gan fizisku spēku, gan iemaņas. Ne katrs var tikt galā pat ar karpu, kur nu vēl ar sugasbrāli (māsu).
    • Mani satrauc frāze "gatavs pakalpot" beigās.
      • Domāju, ka tas ir standarts. Best Regards, Looking Forward To Hear From You, Don't Hesitate etc....
    • bet tai laikā taču cietumsoda nebija, cik esmu skatījies, cietumi bija pamatā tikai tiem, kas gaidīja tiesu vai sprieduma izpildi.

      tā ka loģiski -- naudas sods, miesas sods vai nāvessods.

      un nāvessodi jau sākās pie tā, ko mēs uzskatītu par stipri mazākiem noziegumiem, jā.
Powered by Sviesta Ciba