Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Negribu lieku reizi izklausīties patētiska, bet nudien nesaprotu lēnprātību, kādā pašreizējā Teoloģijas fakultāte ļaujas saplosīties. Kā tāds jēriņš uz Tālbergu_Vanagu_Stankeviču asiņainā altāra. Noraud savā šaurā lokā sūru, akadēmisku asariņu un ļauj melnsvārčiem ar Vatikāna svētību (un kas nav mazsvarīgi - valsts piķi) plosīties tālāk, kamēr no akadēmiskas reliģiju pētniecības Latvijā nekā nebūs palicis.
  • Vai tad nav tā, ka akadēmiska reliģiju pētiecība ir vēstures un filozofijas fakultātē?
    • Nē, šobrīd tā nav, un es arī nedomāju, ka noteikti vajag.
      T.i., filozofi apgūst (vismaz manā laikā apguva) reliģiju vēstures pamatus, un tie, kuri padziļināti pēta kādu no reliģiozajiem domātājiem, nemitīgi saskaras ar teoloģijas un reliģijzinātnes problemātiku, bet tā tomēr ir atsevišķa nozare.
      • OK, es izlasīju to rakstu un sapratu problēmu - baznīcu (konkrēti RKB laikam) netīrāks riokas kārtējo reizi lieln valsts kabatā.

        Vispārīgi es domāju ka teoloģija - reliģiju zinātne pietiekamā mērā ir filozofijas un vēstures daļa, lai vienkārši izveidotu VVF šāda profila katedras. Tad vispār nekādas teoloģijas fakultātes nevajadzētu. Tīrs ietaupījums.

        Jo galu galā, tad jau var taisīt okultisma, hermētisma, gnosticisma un tā tālāk fakultātes ( arī filozofijas virzieni un vēsturiski nozīmīgas uzskatu sistēmas)
        • Teoloģijas fakultāte, protams, ir tāpēc, ka ir tāda tradīcija, ka universitātēs ir teoloģijas fakultāte. Ja kāds mēģinātu veidot universitāti no balsta lapas, tad pieņemu, ka teoloģijas fakultātei tur vieta neatrastos. Tiesa, kā savā pēdējā grāmatiņā norādīja Maikls Damits (un šeit es viņam piekrītu) tas attiecas arī uz filozofijas fakultāti.
          • 1) nu jā, inerce - t.s. Boloņas sistēma
            2) ir jau nevis filozofijas bet vēstures un filozofijas fak => lielākai daļai filozofijas tiešām ir tikai vēsturiska vērtība, bet ir labi zināt, kā cilvēku domāšana attīstījās.
            • Vēstures un filozofijas fakultāte ir sadalīta divās nodaļās, tām ir atšķirīgas, savstarpēji nepārklājošās studiju programmas. (Vispārējo vēsturi filozofiem un ievadu filozofijā vēsturniekiem lasa minimāli, apmēram tikpat, cik visiem citiem humanitāro & sociālo zinātņu pārstāvjiem). Arī šī sapārošana balstās pamatā tradīcijā, un tikpat labi varētu būt cita nozaru kombinācija - LU ir bijusi arī Filozofijas un filoloģijas, kā arī Vēstures un filoloģijas fakultāte.
              Kas attiecas uz filozofijas vēsturi, tā ir viena no, bet ne vienīgā filozofam apgūstamā disciplīna.
              • Nu jā, jebkurā gadījumā vēl vienu teoloģijas fakultāti nevarētu izskaidrot arī ar tradīciju, tas būtu kaut kāds, eeee, onkoloģisks jaunveidojums.

                PS, nē es nenoliedzu filozofijas nozīmi vispār, es tikai kritiski skatos uz to [palielo] viņas daļu, kas sen vairs nav nekādā konnekcijā ar dabas zinātnēm un spēlējas ar novecojušiem jēdzieniem.
Powered by Sviesta Ciba