Kurvjzieža kontemplācijas

Par līdztiesību

Krāšņais Kurvjziedis

Par līdztiesību

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Latvija šogad 15.vietā.
Nemaz nav slikti. Taču mēs varam vēl labāk, vai ne?:)
  • Nikaragva - 6., Ruanda - 7. Interesanti. Un mana mīļotā Burundijas republikas, kas atrodas blakus Ruandai vispār nav. Nē, es nepašaubu, ka jau Snorke minēja, metodikas un rezultāti var atšķirties, bet par tendencēm spriest iespējams.
    • Par Burundi acīmredzot nav datu.
      Ruanda man arī bija pārsteigums, taču Nikaragva gan nē. Latīņamerikai vispār esot ļoti augsti dzimumlīdztiesības rādītāji.
      Kad es biju Kolumbijā, īsi pirms tur notika pašvaldību vēlēšanas un kampaņa gāja pilnā sparā, ievēroju, ka sieviešu - kandidātu plakātos bija tuvu 50%.
    • P.S. Būsi pārskatījusies - Burundija ir 17.vietā.
  • Skaidrs, ka varat, par to šaubu nav :))

    Tabula tiešām interesanta, paldies. Ir Tev kaut kādas versijas, kālab Īrijai ir tik augsts rādītājs, jo īpaši, salīdzinot ar Apvienoto Karalisti, un kālab Igaunijai tik zems(salīdzinot ar mums)?
    • Ak, nu tā šogad sanācis.:)
    • P.S. Uzklikšķinot uz katras valsts, var sīki, smalki izpētīt, kuri rādītaji ņemti vērā - nodarbinātībā, ienākumos, izglītībā, veselībā, politikā.
      Pieņemu, ka tā tiešām ir situatīvi ļoti mainīga aina.
    • Konkrēti, cik apskatījos - igauņiem ir izteikti zemākas sieviešu algas tajos pašos ekonomiskajos sektoros (resp., sievietes izvēlas mazākatalgotos darbus), kā arī ļoti zema parlamentārā pārstāvniecība.
      • Salīdzināju ar līderiem, proti, Islandi un secināju, ka Latvijas sievietēm vajag vairāk ar politiku ņemties, tad arī Islande no līderiem tiks izsista uzreiz, tā kā, jā, varat labāk ;))

        Visādi citādi rādītāji izskatās diezgan stabili, +/- 4 to pašu 15. vietu Latvija ieņēmusi pēdējos 8 gados šajā sarakstā.



        • Tev bija jāsaka nevis "varat", bet "varam".:)
          Pilnīgi nopietni - mana ciešākā pārliecība, kuru aizstāvēšu vēl ar pēdējo dzīvo šūnu savā ķermenī, ir tāda, ka dzimumu līdztiesība nāk par labu ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem, tāpēc gudrākie no viņiem cenšas to veicināt un atbalstīt.
          • Interesanti gan, kā vīrieši varētu veicināt sieviešu līdzdarbošanos politikā? Rosinot noteikt normatīvajos aktos kvotas ierindas partiju biedriem, ministriem, visu rangu deputātiem un pašvaldību vadītājiem?:))
            • Nē, es pati, piemēram, visai stingri iebilstu pret kvotu principu.
              Taču vīrieši var veicināt sieviešu līdzdalību politikā tieši tāpat kā sievietes - t.i., iedrošinot un atbalstot tās savas sievieškārtas paziņas un draudzenes, kurām ir interese un spējas ar politiku nodarboties, vēlēšanās partiju sarakstos nesvītrojot sievietes tikai tāpēc, ka sieviete (es gan ļoti ceru, ka tā neviens nedara, bet mazums kas), netiražējot visādas Rudzīša stila muļķības par sievietēm politikā un biznesā, kā arī, ja aktīvi darbojas kādā politiskajā spēkā, neveidot tur "veču klubiņus". Tik vien.:)
              • "Veču klubiņus" neesmu manījis, tiesa, ciešākā tuvumā esmu redzējis darbojamies tikai četrus valstiskā līmeņa un pārīti pašvaldību līmeņa politiskos spēkus, tajos visos ierindas biedru proporcijas vīrieši/sievietes bija apmēram 85/15%, procentuālo attiecību ierēdniecībā, kas ir otrs avots, no kura cilvēki nokļūst politikā, gan jau, ka zini labāk par mani, tiesa, var jau būt, ka sieviešu vīrieškārtas radi, draugi, paziņas un dzīvesbiedri šīm visādos veidos rekomendē turēties tālāk no politikas, jo tad, protams, paliek mazāk laika boršča vārīšanai un bērnu audzināšanai. Par Rudzīti grūti komentēt, tikai atzīmēšu, ka, manuprāt, tāds Rudzītis ir stipri mazspējīgāks ietekmēt kādas sieviešu vai viņu vīrieškārtas aprindu sabiedrisko domu par, piemēram, sieviešu dzīvesstila žurnāliem, ko tomēr pārsvarā tiražē sievietes sievietēm.

                Pats varu tikai Tev ieteikt darboties politikā, ar to manas iespējas strauji izbeidzas:))
Powered by Sviesta Ciba