Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Reizēm man šķiet, ka lieliska opcija būtu visus tradicionālo vērtību fundamentālistus ik pa laikam deportēt uz kādu valsti, kas dzīvo saskaņā ar senām un noturīgām patriarhālām tradīcijām. Ne obligāti uz kādu talibu kontrolētu Afganistānas lauku ciematu, bet varbūt uz kādu Nigērijas nomali vai kaut kā tā. Lai izbauda, cik jauka ir stabila laulība, kuru nav iespējams šķirt pat tad, ja kopdzīve ir kļuvusi neciešama, cik forši ir vīrietim būt divdesmit cilvēku ģimenes galvam un apgādniekam, strādājot padsmit stundas diennaktī, cik lieliski ir būt patiešām sievišķīgai sievietei, izprecinātai tūlīt pēc pirmās mēnešreizes, neprotošai ne lasīt ne rakstīt, toties ar lieliskām mājsaimniecības iemaņām. Augsta dzimstība, stingra morāle, vai nav jauki!
Ja Latvijas teritorija būtu pietiekami liela, varētu pat atvēlēt kādu zemes pleķīti šeit, lai iekopj kādu ciematiņu, līdzīgi ASV amišiem. Galvenais, nelaist viņus no turienes laukā, tikai reizēm aizsūtīt kādu medicīniskās palīdzības misiju, lai nebūtu pavisam nehumāni.
  • Problēma gan ir tajā, ka minētajiem fundamentālistiem neviens neliedz īstenot savus principus savā dzīvē (neesmu manījis likumdošanā aizliegumu visu mūžu pavadīt laulībā ar vienu cilvēku), savukārt viņiem ir aplam liela vēlme panākt to, ka pārējie dzīvo tieši tā, kā vēlas viņi.
    • Ja mēs par beidzamo dienu aktualitātēm, tad faits sākās aiz tā, ka viena pārliecība sadūrās ar citu abām pusēm kopējā teritorijā. Pa lielam neviens neliedz vieniem savu bērnus uz zirņiem sēdināt, un otriem savas atvases mācīt par dzimuma lomu neesamību, kamēr vien tas notiek mājās. Tas, protams, abstrahējoties no publisko izteikumu saturīguma.

      Iespējamais risinājums varētu būt veidot tematiskos bērnudārzus, nevis pēc pieraksta. Un tad, lai viņi savā sulā ņemas, kurš evanģēlijs ir pirmais jālasa, vai kādā krāsā zēniem kleitas šūdināt. Ir gan piemērs tam, ka neliksies tā pat mierā. Ir mums te tāds dīvains privātais bērnudārzs kā Pūcīte. Takš, jēzus, kāds šums bija sacelts par muzeja šaujamieroču eksponātiem, lai arī neviena bērnudārza vecāka sašutumu es nemanīju.
      • Nu ne tikai par pēdējo dienu aktualitātēm; pie tam lielākā problēma imho ir nevis šie uzskati, bet gan to izrādīšanas formas.
        Turklāt nekur jau tā problēma nepazudīs; zināma nodalīšanās varbūt notiks, taču tīri praktiski ieviest dalītus bērnudārzus (tālāk skolas, tramvajus, sporta klubus, veikalus?) ir diezgan nereāli. Tā kā nāksies vien sadzīvot, kasoties un rīvējoties.
Powered by Sviesta Ciba