Aug. 8th, 2012 @ 11:10 pm (no subject)
Tags:



"Daudzi neokonservatīvisti pauž nostāju, ka tā nav tāda māksla, kādu nodokļu maksātāji vēlas atbalstīt. New York Times 1989. gada 2. jūlija numurā šo viedokli izteica Hiltons Krāmers. Un tas kļuva par ASV senāta pozīciju, 26. jūlijā pieņemot Džesa Helmsa ierosinājumu aizliegt federālu atbalstu "neķītrai vai nepiedienīgai" mākslai. Taču problēma bija formulēta ļoti neskaidri. Ir svarīgi saskatīt atšķirību starp nodokļu maksātāju kategoriju un indivīdiem, kas maksā nodokļus, tāpat kā mēs nošķiram uniformu no tās individuālajiem valkātājiem. Kā indivīdiem mums ir atšķirīgas estētiskas simpātijas. Krāmers, piemēram, nav īpaši ieinteresēts sniegt atbalstu mākslai, kas citiem savukārt šķiet ļoti saistoša. Taču estētiskās simpātijas neiekļaujas nodokļu maksātāja konceptā, kas ir pilsoniska kategorija. Toties tajā iekļaujas brīvība. Katra nodokļu maksātāja interesēs ir veicināt brīvību – pat un it īpaši tās radikālākajās izpausmēs. Lai cik dažādi būtu indivīdu uzskati gaumes jautājumos, brīvība ir katra pilsoņa rūpe. Nodokļu maksātājs kā tāds neatbalsta kādu vienu mākslas formu, liegdams atbalstu citai, izņemot īpašus publiskās mākslas gadījumus. Nodokļu maksātājs atbalsta brīvību radīt un rādīt mākslu – pat tādu, kas vienam vai otram indivīdam liekas atbaidoša."
(c) Arturs Danto, 1989.g.

[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: August 8th, 2012 - 11:26 pm
(ieraksts)
danto ir mīļumiņš, ne? vēl ir viņa draudziņš Noel Carroll, kas arī mīlīgs.

kā arī par sabiedrības interesēm mākslas jomā ļoti aizraujoša lasāmviela ir tiesas prāvas, saistītas tieši ar šīm te lietiņām (vairāk gan ASV eksplicē savu tiesas zāļu pieredzi, bet, nu, piemēram, Mapltorpa fočeņu tiesas prāva soli pa solim, ir hrestomātiska ilustrācija Tevis citētajam..)
(ieliet vēl)(Thread)
[User Picture Icon]
From:[info]klusais_okeans
Date: August 8th, 2012 - 11:37 pm
(ieraksts)
jā, citāts ir no raksta, kurā pieminētas Mapeltropa fočeņu, hm, tikumības nedienas. Žēl, ka interesanto lietu ir vairāk nekā laika :)
(ieliet vēl)(Parent)