Jun. 9th, 2011 @ 05:55 pm (no subject)
[User Picture Icon]
From:[info]miglajs
Date: June 10th, 2011 - 11:22 pm
(ieraksts)
jēziņ, tas ir kaut kas vienkārši neaprakstāmi stulbs, cik lielai latviešu jaunatnes daļai liekas stilīgi nolikt visas nacionālistiskās darbības un tās ideoloģijas piekopējus. vispārina uz nebēdu.

jā, ir daudzi, kas principā ienīst krievus, un tas ir muļķīgi, bet no otras puses, kā lai nebesī tie, kas principā, dzīvojot šeit, nemācās valsts valodu? nē tiešām, pasaki man kāds tam ir attaisnojums? bez tam vai tu nopietni vari pateikt, ka visi, kas parakstījās - visi tie pāri par 100 tūkstoši cilvēku - ir vai nu ultranacionālisti, vai liekuļi un naida kurinātāji? nopietni??

es gāju parakstīties un ietu vēlreiz, ja vajadzētu. man par latvijas izglītības sistēmu ir liela sāpe, un vispār par to, kas te notiek, un šis referendums man bija mazmazītiņa cerība, ka kaut kas savā ziņā varētu uzlaboties (bet nu skaidrs jau bija sākumā, ka latviešu episkais kūtrums uzvarēs pār "krievu nīšanu"). es patiešām domāju, ka tikai tāpēc, ka PSRS okupēja latviju, izsūtīja lielāko daļu domātspējīgos latviešus un saveda vietā krievus, viņiem nepienākas īpašas privilēģijas tagad, kad latvija ir brīva valsts, un tāpat kā citām mazākumtautībām krievijai būtu jāmaksā par savu tautiešu skološanu, ja reiz tas ir tik ļoti nepieciešams.

es zinu, ka, ļoti iespējams, latviešu valodai kā tādai pašreiz lielāku postu nodara neskaitāmie anglicismi, kas ieauguši jauniešu sarunvalodā, un pret tiem arī varētu uztaisīt kādu kampaņu (kas 100 punkti būtu tik pat veiksmīga kā šis referendums). tomēr, manā skatījumā, šo izmaiņu veikšana, būtu solis (lai arī mazs un nedrošs) normālas izglītības sistēmas virzienā un tādas valsts virzienā, kurā man nav jāšaubās, vai es jebkad atradīšu darbu sev interesējošajā nozarē, neprotot krievu valodu.
(ieliet vēl)(Thread)
[User Picture Icon]
From:[info]klusais_okeans
Date: June 11th, 2011 - 12:36 pm
(ieraksts)
mēģināšu īsi un kodolīgi- tie, kas nespēj integrēties latviešu vidē un negrib iemācīties elementārākās latviešu valodas prasmes, ir lohi, kurus es necienu un kuri mani interesē tikpat lielā mērā kā pudeles lasoši bomži. diemžēl lielākā daļa no viņiem skolās nemācās, šis likums viņus neskars un nekas nemainīsies.
Savukārt inteliģentāko krievu ģimeņu (kuru nav maz) bērni latviešu valodu māk normālā līmenī jau no pirmās klases un arī vidusskola viņiem ir jāpabeidz ar tādām pašām prasmēm kā latviešu skolās (valodu ziņā), jo eksāmenu lapas ir vienādas. Tie, kas savu stulbo, aprobežoto uzskatu dēļ negrib zināt latviešu valodu, ir zaudētāji jau tagad- lai jau nemācās, mums taču "labāk", ja aprobežotu krievu-lohu ir vairāk, tīri no darba dabūšanas iespējām un profesionālās attīstības iespējām.
Un par krievu valodas neprašanu- pati vainīga. Krievu valoda nenozīmē tikai urlu un bumeru valodu, tā ir ļoti skaista un bagāta valoda, un es ļoti priecājos, ka man ir iespēja viņu zināt tik labā līmenī, lai varētu bez problēmām lasīt daudzus brīnišķīgus krievu literatūras darbus, utt. jebkuras valodas zināšanas ir personību bagātinošas, neatkarīgi no tā, vai šīs valodas pārstāvji mūs okupēja vai neokupēja.
(ieliet vēl)(Parent) (Thread)
[User Picture Icon]
From:[info]miglajs
Date: June 11th, 2011 - 05:31 pm
(ieraksts)
nē, joprojām ir daudz tādu, arī inteliģentu cilvēku, kas latviešu valodu nemāk. šajā paaudzē to tiešām visdrīzāk izmainīt nevar, bet nākamajā un aiznākamajā paaudzē gan. un ja cilvēks 12 gadus nomācās latviešu skolā latviešu valodā, tad viņš integrējas sabiedrībā, lai kāda viņam būtu ģimene. jā, tagad ir daudz pārdevēju maksimās un šoferu mikriņos, kas ir un paliks krievi, bet nākamajā paaudzē tas var mainīties un ir jāveicina.

es vispār neapšaubu, ka krievu valoda ir skaista un kultūra bagāta, bet runa jau nav par to. runa ir par darba tirgu un iespējām. nezinu, kā tev, bet man nešķiet normāli, ka nevarētu dabūt darbu, ja nezinātu tikai vienu konkrētu valodu (pat ja zinu 3 citas), un es nerunāju par kaut kādu apkalpojošā personāla sfēru.
(ieliet vēl)(Parent) (Thread)
[User Picture Icon]
From:[info]klusais_okeans
Date: June 11th, 2011 - 05:51 pm
(ieraksts)
nevajag, lūdzu- es zinu ļooti daudzus cilvēkus, kas arī bez krievu valodas zināšanām var atrast labus darbs jebkādās sfērās. nedomāju, ka pie tā, ka Tu nevari atrast darbu, ir vainojami bērni, kas nākamgad sāks iet skolā (lūdzu, izlasi šo tiekumu vismaz desmit reizes pirms ko atbildi- es tiešām runāju tikai un vienīgi par šo likumprojektu, nevis krieviem Latvijā vispār.)
ņemot vērā to, ka puse Latvijas iedzīvotāju ir krievi, zināt krievu valodu man šķiet normāla prasība. jebkurā sfērā. bet neuztraucies, mani krievvalodīgie draugi nevar atrast darbu, jo, redz, nav latvieši- pat ja latviski runā gandrīz bez akcenta. un nē, tas nav kurzemē, tas ir latgalē.
(ieliet vēl)(Parent)