Neparedzēta reakcija - 21. gs., dāmas un kungi. [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

21. gs., dāmas un kungi. [Jan. 12th, 2017|04:59 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 13th, 2017 - 06:06 pm
(Link)
Turpinu brīnīties - kā tāda persistence. Laikos, kad, teiksim, visādas seno laiku māņticības jau stingri ievietotas recycle binā. Vai homeopāti ir tādi īpaši sofisticēti, elokventi?
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:January 13th, 2017 - 07:57 pm
(Link)
Nu pag, astroloģija, lai cik nepamatota nebūtu, mūsdienās ir vispārpieņemta štelle - reti kurā avīzē, žurnālā un populārā tipa ziņu saitā nav horoskopu. Tai gan nav skaļu pretinieku, kas skaidrojams ar relatīvo nekaitīgumu. Nav dzirdēts, ka horoskopos rakstīts kaut kas iz sērijas "Venēras ietekmes dēļ piemērota diena, lai uz savu galvu pārtrauktu ārstēt ieilgušo slimību, otrdien, kad Jupiters retrogrādā, un Mēness Lauvas namā, īpaši labvēlīgs laiks, lai sēstos pie stūres pālī". Bet izplatības ziņā - pilnīgs meinstrīms pat. Da tie paši zīlnieki un ekstrasensi, kurus pat kaut kādos TV šovos rāda, tuvākajā laikā nebūt netaisās līst jebkādā recycle binā.

Iz medicīnas - ir tak t.s. "Austrumu medicīna" ar visām savām akupunktūrām un elementu (to, kas zeme, uguns, ūdens, utt) sabalansēšanām organismā, un ko tik vēl ne. Ir dziednieki, kas vārdo, vai tādi, kas korķē vaļā čakras, harmonizē vibrācijas... Un šitās māņticības ar saviem simtiem un tūkstošiem gadu seno vēsturi persistences ziņā smagi sabāž homeopātijas 220.

Tā kā, nē. Homeopāti pa lielam uz vispārējā fona nav nekas īpašs, ne persistences, ne sofistikācijas ziņā. Vienkārši pamanījušies stāvēt klāt, kad dzima t.s. "Rietumu" medicīna, un visu laiku lipinājušies klāt. Un īpaši skaļi padod balsi tad, kad kāds ierosina šo košļeni no kurpes mēģināt nokasīt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 14th, 2017 - 11:15 am
(Link)
Pag, visa austrumu medicīna arī ir bs? Neliekas aroganti un pat absurdi. Tu beisiklī saki, ka ''the whole chinese culture has been fully retarded for thousands of years''. Bet nu vot atnāk twenty-something uiversitātes absolvents no Latvijas un saliek visu pa vietām. Very hubris, imho.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:January 14th, 2017 - 12:08 pm
(Link)
Gan jau ir kāds patiesības grauds, bet gana daudz ir bullšita, jā. Un tu totāli pārproti vai apzināti misinterpretē to, ko es saku. Tuvāk patiesībai būtu ''the whole chinese culture has been wrong about various things for thousands of years, just like any other culture has''. Tāpēc cilvēki pēta lietas, tāpēc eksistē zinātne, iedomājies tikai.

Also, "atnāk twenty-something uiversitātes absolvents no Latvijas un saliek visu pa vietām" - da labi. Tu tiešām uzskati, ka es esmu šo apgalvojumu pirmavots? Tā "salikšana pa vietām" notiek jau sen, pasaules mērogā, un es tikai pieklauvēju pie tava tanka lūkas, lai painformētu. Lai šito mūsdienās tiešām nezinātu, hm... willful ignorance laikam būs piemērotākais termins.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 14th, 2017 - 12:35 pm
(Link)
Man vairāk šķiet, ka austrumu medicīnā Rietumos nemaz nav ekspertu, lai kaut ko spriestu. Neesmu dzirdējis, ka būtu tā baigi establišēts ar pētījumiem (ieskaitot cross-country, tb arī ķīniešus pašus), ka viņu medicīna ir bs. Tas tiek postulēts prosta aiz ierastās Rietumu scientismisma, raksturīgās arogances kā aksioma.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:January 14th, 2017 - 05:19 pm
(Link)
A varbūt problēma ir iekš ne visai labi informētā "Man vairāk šķiet", ne?
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:January 19th, 2017 - 12:00 am
(Link)
Lieta tāda, ka nav nekādas ``austrumu/ rietumu`` zinātnes vispār un medicīnas konkrēti. Ja kas strādā - strādās visur. Akupunktūra? Labi, izpētam kā tie dūrieni iedarbojas, neirofizioloģija n shit. Fitoterapija, ajūrvēdiskā utt? Atrodam, kādas kuros augos ir vielas, ekstrahējam, hromatografējam, uzņemam spektrus utt. Tam visam Rietumus ir gana spečuku.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:January 19th, 2017 - 02:03 am
(Link)
Tāpēc jau allaž tās pēdiņas, vismaz manā lietojumā. Vienmēr varētu sīkāk izskaidrot, bet - kamdēļ? Pirmkārt, ir man jau bijis ieraksts kā reiz par to. Otrkārt, ja kādu tēma ir interesējusi, viņš pats apzinās, cik absurds ir šāds dalījums. Ja nē, un ja cilvēks pieslienas šim dalījumam, nekādi fakti viņu nepārliecinās. Ir tik ērti būt aklam pret lietām, kuras tev riebjas, un tik patīkami iztulkot sev par labu tās, kuras ir parocīgi tā izmantot... Ja vien zinātne tā darbotos. Ja vien. Bet nahuj nē.