kihelkonna - [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[22. Jan 2013|08:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

mazmurkšķis vēl aizvien pa māju slims. klepus pāriet, bet iestājas kurlums. adenoīdi, tā mums jau ir bijis.

dažbrīd liekas, ka man jau ir asinsrite apstājusies no šitās mājas dzīves.

laika īsināšanai drukāju mm no interneta krāsojamās lapas (guglē ieraksta colouring un tālāk kādu atslēgvārdu - princese, kaķis un tamlīdzīgi). pirms tam viņa 2 nedēļas eksplorēja "kids caft + atslēgvārds" gugles attēlu meklētājā, bet nu arī tur vairs nekā interesanta nav. pilni kakti ar mākslu un tās atgriezumiem.

tad sāku drukāt darba lapas. meklējamie vārdi worksheets math kindergarten (kindergarten atbilst amerikāņu piecgadniekiem). tipiskie uzdevumi - sazīmētas bildītes līdz 20 un jāsaskaita, cik tur ir; divas bildīšu grupas jāsaskaita kopā; divi skaitļi (līdz 20) un jāpasaka, kurš lielāks. kā lielāka grūtības pakāpe bija norādīta saskaitīšana, kur ierakstīti tikai cipari un nav klāt uzzīmēts skaits. līdz 20.

sadrukāju lapas veselai nedēļai un mm tās sarēķināja vienā rītā. nāksies vēl kaut ko pameklēt.

bet izskatās, ka mums un viņiem mācību programmas atšķiras. cik saprotu, mūsējie tikai 6 gados uzsāk saskaitīšanu, turklāt tikai līdz 10. bet toties atņem arī. amerikāņi 5 gados skaita un saskaita līdz 20, bet 6 gados paplašina matemātiku līdz 100. viņi agrāk sāk, bet vēlāk iet uz priekšu lēnākā tempā, ja var ticēt visādām baumām par mūsējiem, kas pārceļoties uz turieni matenē ir stipri priekšā.

nejauši palasīju par Svanu ģimeni; viņiem iznākušas divas grāmatas. 10 bērnu ģimene, visi mājskoloti, visi 10 ieguvuši maģistra grādu 16 gados. vecākā meita jau kļuusi par profesori, 18 gadu vecumā (diezgan neparasti iedomāties 18gadīgu augstskolas profesoru). viņi mācījās katru rītu no 8.30 līdz 10.30, un ar šī stundām pietika, lai paātrināti izietu visu mācību programmu. to paveica pilnīgi visi, tātad stāsts ir nevis par apdāvinātību, bet par sistēmu. kā arī par masu skolas nesakarīgumu. kas gan viss nenotiek pasaulē.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]up
Date:22. Janvāris 2013 - 14:37
(Link)
Es laikam nojūgtos, ja mani bērni dzīvotu mājās visu laiku un vēl būtu mājās jāskolo. un ai mīn - 2, kur nu vēl 10...
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:22. Janvāris 2013 - 14:46
(Link)
mātēm mājskolotājām noteikti pedagoģija un mājsaimniecība ir sirdslieta vai profesija. bet visu to skolas sviestu paveikt 2 stundās dienā ir cienījami, it īpaši ņemot vērā, ka māte katrai vecuma grupai atsevišķi nevarēja gari skaidrot. tas bija arī siltākā klimatā - pēc skolas bērnus varēja izdzīt pagalmā.
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:22. Janvāris 2013 - 15:25
(Link)
man jau ļoti sen ir teorija, ka ja mācības optimizēt, atmest stulbu vidi un muļķības, tad normāla skolas programma ir ļoti ātri apgūstama. bet nu man tā ir tikai teorija. tiesa, mazliet nostiprinājusies laikā, kad es skolā un koledžā strādāju.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:22. Janvāris 2013 - 16:17
(Link)
es kaut kur kaut kad lasīju, ka vismaz 40% no skolas laika bērni pavada bezjēdzīgi. bet gan jau ka vairāk.
ASV mājskološana pašlaik ir ļoti populāra, un tur bērni parasti mācās kādas 2 stundas dienā.
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:22. Janvāris 2013 - 16:20
(Link)
stāvot klases priekšā viennozīmīgi radās pārliecība, ka vairāk nekā puse laika ir kaķim zem astes.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:22. Janvāris 2013 - 16:42
(Link)
labi jau vēl, ja kaķim zem astes. bet dažiem pasākums izvēršas veselībai kaitīgs.
[User Picture]
From:[info]ld
Date:22. Janvāris 2013 - 22:32
(Link)
es gan stāvot klases priekšā daudz ko iemācījos. man bija interesanti :) es gan tehnikumā ne skolā mācīju un tie bērni pa lielākai daļai patiešām gribēja mācīties. divas no grupām bija maksas grupas.
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:22. Janvāris 2013 - 22:37
(Link)
ā, nu, koledžā ar pieaugušo grupām arī bija tā, ka šie gribēja mācīties. negribētāji vienkārši nenāca :) bet kā reizi skolā bija tā nepārtrauktā sajūta, ka vismaz puse laika vienkārši... nu, tiek novilkta.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:22. Janvāris 2013 - 16:11
(Link)
Nu, tā jau saka, ka skolas pastāv, lai kādu atturēto no klīšanas pa ielām. Tad arī izstiepj to pasākumu nno 2 stundām, ar ko pietiktu, uz kādām 6...Turklāt vēl arī neko prātīgu neiemāca, jo lielu daļu laika pavada, ganot tos, kuri labprātāk tomēr ietu ielās...
[User Picture]
From:[info]ld
Date:22. Janvāris 2013 - 22:30
(Link)
neesmu pārbaudījusi detaļās, bet Amerikas maģistrs nav tas pats, kas Eiropas maģistrs.