kihelkonna - mazjānis un vilku bedre [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazjānis un vilku bedre [21. Aug 2012|07:57]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mazjānis (4.5 gadi) ir Mazmurkšķa brālēns. nupat viņš ciemojās un abi sīči laimīgi spēlējās kopā vairākas dienas no rīta līdz vakaram, vispār nebija jāpieskata.

nesen noklausījos šādu sarunu. MJ: iesim sist Sanitu un Līgu!
MM: tu ko, viņas ir manas labākās draudzenes.
- un tas mazais puika, vai ar to tu draudzējies?
(Ralfs, 5 gadi.)
- nē.
- nu tad iesim sist to.

Sanita un Līga (12 un 14 gadi) saka, ka viņš tiešām garām ejot iesit vai pasaka "tu stulbene".

ieraugot mazzaķi (2 gadi) viņš parasti saka "tu nevari, tu nedrīksti, neņem". paņem sēžamo mašīnu, braukā mazzaķim apkārt un ar pamanāmu labpatiku skatās, kā šis raud.

viņš pavēlu sāka runāt un runas prasmi izmanto pārsvarā aizskarošām piezīmēm. ja kāds kļūdās, tad to viņš noteikti to norāda un apsmej. ja ir kāda spēle, viņš vēl nesapratis noteikumus saka "es būšu pirmais" un "tu nemāki". reiz viņš teica "man ir smukas drēbes, ne tādas kā jums" (tai brīdī viņam mugurā bija krekls ar uzrakstu "girl" un tik novalkāti šorti, ka tos varētu sajaukt ar svārkiem).

es nedomāju, ka viņš ir baigais agresors. viņš ir pārāk neveikls, lai kļūtu par nopietnu kausli. vecāki ir pilnīgi neagresīvi, viņu cītīgi audzina un par katru sīkumu ilgi lasa morāli. un kamēr viņš nesit mazmurkšķi, mani tas īpaši neuztrauc, jo pārējie prot aizstāvēties.

te laukos ir vairāki bērni, ļoti dažādi. bērnu skaits pa laikam variē no 2 līdz 10, vairums ir vecumā no 4 līdz 7. šī ir ļoti laba vieta kulturālai socializācijai, jo katram bērnam ir sava teritorija, katram kaut kas ir un kaut kā nav, un tad nu ik pa laikam kāds pie kāda iet ciemos. ne tā kā dārziņā, kur nevienam nav nekā un viss jāizcīna. mums ir smilšukaste un slidkalniņš, citiem atkal kaut kas cits. kad gribas tusēt kopā, tad tusē un kad negribas tad netusē.

cik es tos bērnus vēroju, tad arī nepieskatīti būdami viņi viens pret otru izturas ar patiesu cieņu un ir pieklājīgi. izņemot Mazjāni, kurš pret visiem bērniem, izņemot mazmurkšķi (kuru nesist viņam ir mācīts visu viņa dzīvi) ir defolti naidīgs.

un man liekas, ka te arī ir atrisinājums. savas māsīcas viņš redz vidēji reizi mēnesī. brāļu un māsu viņam nav. bērnus viņš redz tikai bērnu dārzā, bet toties katru dienu. laikam tur ir tāda vide, ka vienīgā izdzīvošanas stratēģija ir "es tevi sitīšu" un "tu nevari, es varu labāk".

pret pieaugušajiem viņš ir laipns, atklāts, draudzīgs, kaut gan pie vajadzības melo.

viņa vecāku vietā es painteresētos, kas tā par vilku bedri tajā bērnu dārzā.


var jau būt, ka visi bērni tur nekļūst tādi, bet šis varētu būt veids, kā vienaudžu sabiedrībā iekļauties bērnam, kas vēlāk sācis runāt un pagaidām nav atradis neko citu, ar ko izcelties.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:21. Augusts 2012 - 08:38

(Link)
"man ir smukas drēbes, ne tādas kā jums" (tai brīdī viņam mugurā bija krekls ar uzrakstu "girl" un tik novalkāti šorti, ka tos varētu sajaukt ar svārkiem).
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:21. Augusts 2012 - 10:12
(Link)
No mājām tas viss.
Atslēga te "cītīgi audzina un par katru sīkumu ilgi lasa morāli."
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:21. Augusts 2012 - 10:28
(Link)
lūk, lūk. tie teksti mz, ka nedrīkst, ka nevar. pārliek uz jaunāko to, kā darīts viņam.
mums rados ir ļoti līdzīgs puisis. iespējams, iesākums ir bērna raksturs - ātrs, varbūt agresīvs, kas pavisam mazam izpaužas visu plēšot. tam pie konkrēta vecāku tipa seko mūžīgais nē uz katru bērna kustību, nu un tad atkal bērna ķēdes reakcija. man pazīstamā puikas b/d un klase bija šausmās. tagad viņš beidzis 3.klasi un ir labāk. grūti teikt kas to mainījis, tēvs pāris gadus strādā ārzemēs, varbūt tas, varbūt kas cits.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:21. Augusts 2012 - 10:30
(Link)
jā, tev taisnība. tas ir neparasts gadījums. vecāki galīgi nenošķir sīkumus no lielām problēmām un bērns uz visām morālēm izslēdz ausis, un domā, ka "nesit māsīcai pa seju ar metāla grābekli" ir tik pat nesvarīgs aizrādījums kā "neskrien pa taciņu, ka nepakrīti". bet nu tādi tie vecāki ir.
[User Picture]
From:[info]ld
Date:21. Augusts 2012 - 11:19
(Link)
mums ir līdzīgs brālēns. nezinu, kas tur vainīgs... mazos pārsvarā neaiztiek, bet izteikts negatīvisms pret vecākiem bērniem. Maksim pirmajās dienās bija šoks. viņš bērns gadu trenējas kung fu pašaizsardzību, bet bija galīgi nespējīgs pretoties situācijā, kurā tika nogrūsts uz zemes, ar kājām piespiests un ar kulakiem sita pa galvu. es atrados 3m attālumā un arī biju bez valodas. parunājos ar brālēnu, viņš kratīja galvu, ka vairāk pāri nedarīs, bet viņa acu skats vairāk teic "vells, nākošreiz jāsit, kad lielie neredz". starp citu iekaustīšanas patiešām turpinājās, tiesa gan ne tik brutālas.