kihelkonna - linki - Chinese mothers [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

linki - Chinese mothers [24. Jan 2011|11:02]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Amy Chua: Why Chinese Mothers Are Superior
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704111504576059713528698754.html?mod=WSJ_hp_mostpop_read#articleTabs%3Darticle
(the wall street journal)

un komenti
http://www.quora.com/Parenting/Is-Amy-Chua-right-when-she-explains-Why-Chinese-Mothers-Are-Superior-in-an-op-ed-in-the-Wall-Street-Journal
man kāda nedēļa pagāja, kamēr pa druskai izlasīju visus līdz pēdējam.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:24. Janvāris 2011 - 11:35
(Link)
Jā, Sunday Times pēdējās divas nedēļas arī par šo. Es skatos uz S.O. klases biedriem (viņam bija lieliska privātskola)- visvairāk sasnieguši (jaukas, samērā noturīgas ģimenes, pabeigtas studijas, ilglaicīgi darbi) ir tie, kuru vecāki ir indieši, ķīnieši, bet kuri paši ir dzimuši Skotijā. Otrā pusē ir tie, kuri 35 gadu vecumā vēl arvien "meklē sevi". Kuri ir laimīgāki, to es īsti nezinu, bet 35 gadus veci vīrieši, kuri nespēj ilglaicīgi noturēties nevienā darba vietā un visu laiku dzīvo ar sajūtu, ka ir tik lieliski , ka visiem skauž un tādēļ viņi netiek izvirzīti (un tā ir bijis visu dzīvi) - tās man neliekas ļoti laimīga cilvēka pazīmes.
Man gan vecāki nekad nav spieduši neko darīt, tā ka es laikam varu tikai abstrakti spriedelēt:D
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Janvāris 2011 - 11:53
(Link)
ABC - america born chinese.
tajā otrajā linkā ir vairāki stāsti, kas mani pārsteidza ne mazāk. pie beigām (tu vari sameklēt ar ctrl+f) ir stāsts, ka patiesi superioras ir ebreju mātes :)
bet piekrītu, ka daudzos gadījumos vecākiem vajag būt prasīgākiem pret saviem bērniem. tas droši vien būs tas, kas paliks pāri no šī visa.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:24. Janvāris 2011 - 12:07
(Link)
Vēl es šajā sakarā domāju par to, vai tie bērni ir nelaimīgi tādēļ, ka viņu vecāki ir ārkārtīgi prasīgi, vai arī viņi ir nelaimīgi galvenokārt tādēļ, ka apkārt ir daudz vienaudžu, kam nekādas īpašas prasības netiek izvirzītas...
Bet šajā sakarā arī ļoti iesaku BBC programmu Chinese School (pirms kāda laika rādīja, tagad ir DVD).
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Janvāris 2011 - 13:23
(Link)
protams, varētu būt pie vainas arī tas, ka jāiekļaujas sabiedrībā, kas domā pavisam citādāk.

es kā samērā depresīva persona jau sāku domāt par pašnāvību jau tad, kad lasīju Chua rakstu, un pirmais, ko darīju pēc izlasīšanas - saguglēju, ka gan ķīnā, gan emigrācijā ir ļoti daudz sieviešu pašnāvību. ķīna ir vienīgā valsts, kur sieviešu pašnāvības pārsniedz vīriešu, turklāt trīskārt. tas tiek skaidrots ar konfūciju.
protams, katrs var definēt citādāk, kas ir laime un panākumi.
tas dvd ir torentos :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Janvāris 2011 - 14:57
(Link)
un vai tu pati esi nolēmusi kļūt par ķīniešu māti?
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:24. Janvāris 2011 - 15:42
(Link)
es varetu but kinietes maate, man ir 1/4 kiniskas izcelsmes beebis;) bet visadi citadi es grasos buut taa, kas sofijas teetim nelaus izversties, ieperkot vijoles un planojot meitas medicinas studijas.. un veel man buus know how kaa paradit sevi no labaakaas puses ar mazaaku piepuuli un kaa izmantot konteksta zinasanas, macoties ko jaunu.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Janvāris 2011 - 15:49
(Link)
Chua gadījumā otrs vecāks bija amerikas ebrejs. viņa rietumnieciskā pieeja droši vien palīdzēja meitenēm saglabāt veselo saprātu :)
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:24. Janvāris 2011 - 17:28
(Link)
Par ebrejiem mums savulaik stāstīja izcilā 1. ģimnāzijas matemātikas skolotāja Detlava, kā atšķirās latviešu un ebreju ģimenes piegājiens brīdī, kad pusaudzis ir sadzīvojis nesekmību matemātikā. Latvieši pasaka:"Nu tad viņš ir muļķis, lai iet uz arodeni." Ebreji tā vietā, pārdod televizoru, lai var noalgot privātskolotāju. Cik ir sanācis palasīt izcilu ebreju izcelsmes cilvēku atmiņas, tur tie panākumi tiek kaldināti vairāk ar tādu hiperatbalstīšanu un ieinteresētību nevis despotismu un teroru.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:24. Janvāris 2011 - 22:34
(Link)
Jā, šo es arī no Detlavas nostāstiem atceros - nu, vai nav fantastiska audzināšanas metode?
Protams, es arī vienmēr atceros to starpību starp saviem vecākiem ("Nu, nav nemaz tik slikta augstskola", kad biju iestājusies savā maģistratūrā) un savas otras puses vecākiem ("Cik tu esi gudrs!" par pagrieziena izpildīšanu).
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:24. Janvāris 2011 - 12:20
(Link)
Tev taisnība, patiesība ir kaut kur pa vidu. Gan man, gan manam vīram ir mazliet škrobis uz mūsu vecākiem, kas priecājās par mūsu panākumiem un neko vairāk nemaz negribēja, jo sekmes bija, bet pašiem piepūlēties pie tā nevajadzēja. Varbūt mēs būtu varējuši vairāk, ja kāds būtu par to interesējies. Par tām pašām klavierēm, dejošanām u.t.t. esmu dzirdējusi stāstus no cilvēkiem - žēl, ka mamma nelika turpināt. Nu un pasnāvības taisa ne tikai tie, kas neiztur slodzi žurku skrējienā, bet arī tie, kas zināmā vecumā secina, ka ir neveiksminieki, kas vispār pat neko sasniegt nav mēģinājuši.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Janvāris 2011 - 13:17
(Link)
nu, ķīniešu izcelsmes jaunu sieviešu pašnāvību daudzums amerikā pārsniedz jebkādu citu pašnāvību skaitu, tā ka šī sistēma varbūt sievietēm ir īpaši nepiemērota.
par tavu jautājumu - iesaku šos linkus

http://nymag.com/news/features/27840/
http://www.alfiekohn.org/parenting/gj.htm
http://www.janetlansbury.com/2010/03/praising-children-risking-failure/