juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-11-18 14:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pagaidām labākais par notikušo https://thealgorithmicbridge.substack.com/p/why-openai-fired-sam-altman-and-what Tātad PSRS dzimušajam un uz Izraēlu emigrējušam Ilijam Sutskeveram, OpenAI galvenajam zinātniekam, kā vienam no padomes, izdevās pierunāt 3 citus padomes locekļus, lai vairākumā 4 pret 2 padzītu tos divus padomes locekļus (Samu un Gregu), no kuriem viens bija padomes priekšsēdētājs. Ja likumi to laiž cauri, tad nezinu.

Ilija un padomes nekomerciālie biedri bija MI pastarnieki (doomers), kas prasīja bremzēt MI attīstību. Un tagad tas ir novedis pie tukšības. Tas arī nozīmēs ChatGPT apstāšanos vai degradāciju, ja vien atlikušo padomi nepadzīs.

Šī tiešām ir cīņa. Un tautai vajadzēt arī cīnīties par labāku nākotno sev un saviem bērniem.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-11-18 22:59 (saite)
Es neko daudz nezinu par AI un citām lietām. Bet pirms pāris gadiem bija cilvēki, kas fanoja par Oramed un aicināja ieguldīt šīs Izraēlas uzņēmuma akcijās.

Oramed izstrādāja veidu, kā insulīnu uzņemt iekšķīgi, ar kapsulām. Kā zināms, diabētiķiem insulīns ir jālieto katru dienu vai pat vairākas reizes dienā, un parasti tas ir ar zemādas injekcijām. Ikdienā durstīt sevi ir nepatīkami, sāpīgi, dažreiz izraisa ādas sacietējumu un iekaisumu, dažreiz ļoti neērti to darīt publiskā vietā. Ja varētu atrast veidu, kā insulīnu lietot kā kapsulu vai tableti, tā būtu svarīga inovācija un šīs zāles būtu ļoti vērtīgas.

Oramed bija sekmīgi pabeidzis 2. fāzes pētījumus un jau bija uzsākuši 3. fāzes pētījumus. Viss izskatījās kā tam jābūt. Akciju cena pieauga un šķietami bija iespējas nopelnīt.

Bet tad es paskatījos 2. fāzes pētījuma rezultātus. Šķiet, ka uzrakstīju šo analīzi arī reditā, bet ātrumā nevaru atrasts. Tas bija ar 2. tipa diabēta pacientiem (nevis 1. tipa). Bija atlasīti pacienti ar vidēju glikozes līmeni 9 mmol/L. Tas ir ļoti augsts rādītājs, un visdrīzāk liecina par pacientiem ar sliktu līdzestību, kuri bieži nelieto parakstītās zāles. Normāli būtu jāsasniedz 7.5 vai 7 mmol/L, bet šajā pētījumā viņi sasniedza tikai 8 mmol/L.

Rezultāti nebija pārliecinoši, pacientu izvēle liecināja par to, ka tā nav gluži standarta populācija, kurai šīs zāles varētu būt mērķētas. Visdrīzāk tās reālos pārbaudījumos būs neveiksme un es sapratu, ka investēt šajā uzņēmumā ir pārāk liels risks.

Pirms pāris dienām es atcerējos par šo uzņēmumu un paskatījos rezultātus. 3. fāzes pētījums nesasniedza nospraustos mērķa kritērijus, akcijas bija zaudējušas visu vērtību un uzņēmums bija paziņojis, ka atsakās no turpmākās izpētes šajā jomā.

It kā nekas īpašs, ir daudzi farma stārtapi, kas sāk ar lielisku ideju, kas nepiepildās. Tā eksistenci beidz vismaz 90% jauno uzņēmumu, kas ienāk akcijas biržā.

Bet es aizdomājos par citu lietu, efektīvā tirgus teoriju. Kāpēc šī uzņēmuma akcijas tika vērtētas tik augstu vēl pēc 2. fāzes pētījuma rezultātu publicēšanas? Par spīti visiem apgalvojumiem nebija nekāda pamatojuma tik augstai akciju cenai. Drīzāk ir tā, ka daudzi investori nespēj izvērtēt brīvi pieejamo informāciju (tieši tāpat, kā es nespēju izvērtēt ne-farma uzņēmumus) un vairāk balstās uz cerībām.

Bet tas arī nozīmē, ka cilvēki, kas, labi saprot medicīnu, šajā sektorā var investēt ar daudz lielāku atdevi nekā citi investori. Nekāda efektīvā tirgus teorija šeit nestrādā. Savukārt kāds speciālists AI jomā spēs daudz labāk paredzēt, kādas investīcijas būs ar lielāku atdevi šajā jomā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-11-19 12:54 (saite)
Arī Theranos ir labs piemērs tam par ko raksti.

Bet ir arī plašāks trends investēt vienkārši cerot uz "lielāku muļķi". T.i., investori apzinās, ka investīcija ir riskanta vai pat bezperspektīva, bet paļaujas uz to, ka šīs lietas atklājas un kļūst vispārzināmas tikai ilgā laika posmā. Tikmēr ir iespējams nopelnīt uz sabiedrības FOMO (skat., FTX, da i visus pārējos "kripto" uzņēmumus kā piemēru).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?