juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-07-21 17:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Bija laiks, kad apmeklēju katru LNMM izstādi (tikai Sutas muzejam kaut kā metu riņki), bet tad pazuda prieks. Ir vieni un tie paši mākslinieki un bildes izstādēs sāk atkārtoties. Savukārt Rīgas Biržai tikai ļoti retos gadījumos izdevās atvest kaut ko vērtīgu. Laikam arī par izstādīšanu ir jāmaksā un naudas nav.

Bet Lielās Netiklības izstādei tuvojās gals un tas bija iemesls atgriezties LNMM. Nekas īpašs, galīgi nekas īpašs. Bija jānoskaņojas apmulsumam. Hildas Vīkas, Birutas Baumanes, Borisa Bērziņa un Felicitas Pauļukas akti, pie ieejas rotējošais stends ar sieviešu (laikam jau īpaša skaistuma) aktu figūrām mudināja domāt, ka šeit ir jāatraisa iekšējās sarunas, kurās parasti interesējos par to, kas cilvēkam ir licis šo gleznot un cik ļoti viņa pasaule atškiras no manējā, ja viņš tā domā un glezno. Bet tad nāca virkne preteklību. Un tad atkal bija erotika, kuru, protams, nedrīkstēja baudīt, lai nerastos reakcija.

Tāpēc vislabāka pieeja bija pafotografēt vīriešu tēlus, cik nu to bija un neko īpaši neņemt galvā.

Vīriešu tēli bija tikai homoerotiskā kontekstā. Tur gan bija pilns spektrs - Balčus pārtiju fotogrāfijas, geju pludmales, radošu jaunekļu dzejas, puiša-daddy performance, riktīga eļļas glezna ar atlaidušos vīrieti, kurš pavēris kājas un ir gatavs. Protams, Kaņeps Bija foto "Divi krāni" (nu labi, nosaukums bija nedaudz precīzāks) un tie tur patiešām bija. Bet tas tad no vīriešiem gandrīz viss. Vēl bija Latvijas laika cīkstoņu foto un Padomju laika grafikas par strādniekiem, bet par tām bija teikts, ka tās esot homoerotiskas.

Hetero vīrieša tēls izstādē nebija. Un varbūt labi, ka tā. Jo šie tēli ir tik degoši un spēcīgi, kas nekas tiem līdzās stāvēt nevar. Gubenko to laikam bija sapratis. Kur nu? Drīzāk viņš bija nobijies. Bieži nobīstas no īstas vīriškības.

Izskrēju citām zālēm cauri. Bija plaša izstāde par Kaņepu. Atceros, kad viņa gleznu sēriju redzēju kaut kur nodrukātu (tas varētu būt bijis Studijā?), tad man likās - tāds dārgums! Šoreiz savādāk - rezignācija, pētošs vīriešu programmātiskums un ironija ir par maz, lai radītu lielu vērtību.

Atmodas izstāde "Mūra sabrukums" bija pretīga un klīniska. Tā uzvedas no kēdes norāvušies suņi. Droši vien, ka šos darbus neviens nekad nav pircis. Ja Latvija kā pērle ir iznirusi no šādiem dubļiem, tad tas varbūt daudz ko izskaidro.

Augštāvā Neiburgas video neskatījos, nebija laika. Un laikam satraumēju augšējo zāļu džeku. Viņu laika skumdināja, ka es noskrēju (kā vienīgais) gar pāris lielformātiem un neveltīju gandrīz nekādu uzmanību. Viņš laikam pārdomāja savu dzīvi un pēcāk prasījās savai kolēģei, vai varot doties mājās. Nu nevajag tam džekam būt tik eksistenciālam. Man tiešām nebija laika, bija jāsteidzas uz vakara Misi. Pie tam LNMM ir zāles, kurās ir problēmas ar kondicionieriem un uzturēties tur var tikai tad, ja esi gatavs kļūt par sasvīdušu cūku.

Muzeja restorāns pēc cenām un apkalpošanas formāta ir kļuvis par ēdnicu, taču vide ir fantastiska un ēdieni ir garšīgi. Bet restorāns vairs īsti nav. Droši vien mākslas un restorāna līmeņi izlīdzinās.

Pēcāk mājās sadabūju un skatos Art in America un Beaux Arts magazine un esmu apmulsis. Tā ir pavisam, pavisam cita māksla. Es galīgi neko nesaprotu no visa šī, bet vai nav jāceļ tracis par stāvokli Latvijas mākslā?

---

Citās ziņās. Tenūrprofesors Ambainis saka "Kvantu tehnoloģijās, es domāju, mums ir jābūt pašai mazākajai kvantu tehnoloģiju lielvalstij. Es uzskatu, ka mākslīgā intelekta vilciens lielā mērā ir aizgājis."

https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/tehnologijas-un-zinatne/18.07.2024-mums-ir-jaklust-par-kvantu-tehnologiju-mazako-lielvalsti-saruna-ar-lu-profesoru-ambaini.a561938/

Pēc titulu skaita viņu nedrīkstētu kritizēt. Bet - vai tiešām kvantu datora būve ir tik sarežģīta, ka Eiropā būs tikai četri valdību sponsorētie? ASV taču ir diezgan daudz privātfirmu, kas būvē savus kvantu datorus. Un es pats šeit ieliku Ķīniešu desktop ražojumu, kuru katrs par 50k var nopirkt sev mājās. Vai Eiropā ar kvantu datoriku būs tāpat kā ar kodolsintēzi? Eiropa netiek galā https://www.delfi.lv/campus/56036780/zinatne/120034183/pasaule-lielako-kodolsintezes-reaktoru-uz-pilnu-jaudu-iedarbinas-vien-pec-15-gadiem bet Sam Altman jau pēc nepilniem 2 gadiem pārdos savu enerģiju Microsoft?

Un šāda nespējnieka domāšana ir Ambainim & Latvijas Co. Tas pats ar tēmām - optimizācijas algo un kriptogrāfija. Vai tiešām nevarēja paņemt kvantu MM? Un ko nozīmē "vilciens aizgājis"? Tas, ka visu pirksim no citiem?

Jā - šis ir vistiešākā sakarā ar pirmo tēmu. Kad Latvijā būs tiešām izcilas tehnoloģijas un izcili biznesi, tad arī māksla pavilksies.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2024-07-21 18:17 (saite)
Kvantu datori ir tāda pati mirāža kā kodolsintēzes enerģija. Teorētiski iespējama – praktiski pagaidām nesasniedzama, un nav zināms, vai un kad izdosies sasniegt.

Es noklausījos viņa interviju un tur visu laiku bija – varētu, vajadzētu utt. Bija mazāk uzsvērts – šobrīd nav tādu kvantu datoru, kas reāli dotu kādas priekšrocības.

Es nesaku, ka tas nākotnē varētu nebūt, bet nevar izteikt arī nekādas prognozes. Kaut ko solīt būtu tas pats, ka rīt atradīsim universālas zāles pret vēzi.

Man viņa ir nedaudz žēl. Viņš izvēlējās datoriku nevis matemātiku tieši ar mērķi, lai izdarītu kaut ko praktiski. Bet nav izdevies, un visa mūža darbs ir tikai teorētiski ieguvumi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-07-21 18:42 (saite)
Es jau rakstīju par šo: https://scottlocklin.wordpress.com/2024/06/25/im-a-scientist-i-dont-believe-in-anything

Citāts: I often find myself completely alone in denouncing the most obvious and egregious impostures; nanotech, openAI, FTX, noodle theory, autonomous vehicles, quantum computing BS. When I do this, nerds are furiously googling up wikipedia articles trying to refute me because their self-conception involves being the smarty pants know it all who was a good little boy and studied hard qubit to make teacher happy. When the market mean reverts and the line converges to reality rather than someone’s marketing to dorks, these nerds dutifully forget how wrong they were and move on to the next thing they’re going to be wrong about.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-07-21 19:01 (saite)
Arī Sabīne: https://www.youtube.com/watch?v=H9MJtQMri9Q

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2024-07-21 19:11 (saite)
Nav pamata skepsei. Kvantu datorika attīstās un virzās no kombinācijas neuzticamas komponentes+pamatīga kļūdu korekcija uz uzticamākām komponentēm+mērena kļūdu korekcija, tāpat kā čipi.

Laikam viņi vēl nav atraduši nokaujošo pielietojumu. Un es pats arī seviški neaizraujos ar kvantu datoriku, jo, cik zinu, tad SAT problēmai būtiski paātrināta kvantu algoritma nav. Es vēl esmu atvērts kvantu mašīnmācīšanai - skatīšos.

Teorētiski kvantu datorika ir ārkārtīgi neinteresanta - tas ir Šrēdingers - nerelatīvistiskā zemo enerģiju kvantu fizika. Pasaules fundamentus meklē tieši pretējā kvadrantā, kur matemātika arī ir pavisam cita.

Esmu noteikti par to, ka zinātnes attīstas, tikai tas nedrīkstētu būt tik lēni un bez praktiskām ambīcijām.

Cik esmu pavirši skatījies LV darbus, tad tie seko vietējām matemātikas tradīcijām - atklāt kaut kādus sīkus knifus. Matemātika tomēr cenšas vairāk būvēt teorijas, vispārināt un atklāt risinājumu saimes ar vienu piegājienu. Un vēl jau ir kvantu algoritmu formalizācija (Igaunijā ir viena grupa) un tad šos algoritmus pamazām sāk sintezēt automātiski. Tas arī knifu atklāšanas pieeju padarīs novecojušu. Tā kā Latvijas kvantu datorikas skolai ir kur augt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-07-21 19:35 (saite)
Mans skepticisms nav šāds, ka praktisks kvantu dators nekad netiks izstrādāts.

Tas ir: šobrīd mēs neko nevaram paredzēt, vai un kad izdosies tādu radīt.

Teorētiski protams tā ir interesanta tēma un kā teorētiskās studijas atbalstāma un finansējama lieta.

Bet ja tavs mērķis ir radīt kaut ko praktisku vai pat jau sākt investēt (privāti vai valsts mērogā) kādās praktiskās tehnoloģijās, tad šobrīd to darīt ir korupcija vai krāpniecība un nekas vairāk.

Bet vēlmju domāšanas runas – drīz būs tas un tas – es tās noraidu pilnībā, jo tas ir nepamatots optimisms. Varbūt ir, kam tāds ir vajadzīgs, lai dzītos uz priekšu. Bet risks ir nonākt pie pilnīgas vilšanās un zinātnes noraidīšanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2024-07-21 22:21 (saite)
Atvainojos par tukšajiem postiem, kaut kas ar internetu. Paldies par cilvēkam statusam atbilstīgu tēmu kopumu pacelšanu. Par sakarību – tehnoloģijas, biznesi, tad māksla, domāju, renesanses cilvēkam jāizpaužas vienlaicīgi, iespējams arī sportā u.c. sfērās. Vai tomēr Šrēdingera kaķim ir jāiznāk no kastes un jāsaliek viss pa vietām?

(Atbildēt uz šo)


[info]aborigens
2024-07-22 07:25 (saite)
Esi sveicināts provincē.

(Atbildēt uz šo)


[info]iokaste
2024-07-22 22:33 (saite)
jā, ar to mākslu ir švaki. cilvēkiem arī vairs tā neinteresē, tāpat kā olimpiāde. tāpēc es domāju, ka modernās mākslas muzejā nebūs ko izstādīt.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?