jEECHA ([info]jeecha) rakstīja,
@ 2013-01-08 22:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ziema
Saakumaa neliela atkaape, jo tomeer gribeetu viest skaidriibu par to ko, kaadeelj un kam sheit rakstu. Par ko itkaa viss buutu skaidrs - taas ir manas atminjas, sajuutas un domas par piedziivotiem notikumiem, apmekleetaam vietaam un varbuut par kaadu satiktu cilveeku. Ar kaadeelj arii ir vienkaarshi. Dazhaadu apstaaklju sakritiiba peedeejaa gada laikaa ir likusi vairaak domaat par to kas biju un ko piedziivoju, kas esmu un kas mani par to izveidojis, kas buushu un kurp veeleetos nokljuut. Domaajot par pagaatni secinaaju, ka shis tas gadiem ejot jau ir saacis baleet vai izzust, un esmu sapratis ka peec daudziem gadiem varbuut daudz no shii tik spilgti vairs nemaz neatcereeshos. Taa nu esam nonaakushi pie taa kam shis viss ir domaats. Tas nav domaats Tev, lasiitaaj, ja Tu vispaar eksistee. Visi shie vaardi ir domaati tikai un vieniigi man pasham. Ja kaadam manis rakstiitais shkjitiis interesants, vai arii liks aizdomaaties par pagaatni, es tikai priecaashos, bet mans meerkjis nav sarakstiit aizraujoshu romaanu vai pluustoshu teelojumu. Shis viss ir tikai manas pagaatnes atspulgs, izkraasots ar taa laika izjuutu un domu prizmu. Ja nav interesanti vai nepatiik, droshi driiksti nelasiit. Vienojushies? Labi, tad varu turpinaat.

Beernu ieslodziijuma vieta. Tieshi taadas bija manas pirmaas sajuutas par beernudaarzu, kas atradaas Purvciemaa, aptuveni desmit trolejbusa pieturu un peec tam veel desmit minuushu gaajiena attaalumaa no maajaam. Nez kaadeelj sho braucienu speeju atmineeties tikai ziemaa. Mans darbadienas riits saakaas ljoti agri, jo vecaakiem veel bija jaapaspeej uz darbu. Riiti likaas tik agri, ka katra, peec vecaaku mudinaajuma celties, nosnaustaa minuute likaas kaa muuzhiiba.
Shajaa riita nesapratnee un pusnomoda snaudaa biezhi sapnjoju kaa jau esmu pieceelies, vannasistabaa mazgaajos un gjeerbjos. Shie sapnji bija tik spilgti un detalizeeti ka nespeeju atshkjirt tos no iisteniibas un piedziivoju milziigu vilshanos, kad vecaaki modinaaja uzstaajiigaak. Sapnjos un domaas tachu visu jau biju izdariijis un staaveeju pie durviim sagjeerbies! Kaadeelj tas viss tagad jaasaak no saakuma?
Lai vai kaa realitaate bija nepieluudzama un ashi knashi bija jaataisaas lai maaminja nenokaveetu darbu. Aaraa veel bija melna ziemas nakts, zem kaajaam gurgsteeja sniegs un ielas apspiideeja vien dzelteniigaa laternu gaisma. Shiis pastaigas uz un no pieturas man tieshaam patika, neskatoties uz steigu. Es dievinaaju dzestro gaisu, kuru speeciigi ieelpojot degunaa radaas mazo adatinju sajuuta. Tik skaistas bija arii mirdzoshu kristaalinju noseetaas kupenas ielu malaas. Shiis ikriita pastaigas pa sniegoto burviibu man tieshaam patika.
Arii brauciens trolejbusaa parasti bija jauks, jo celjaa devaamies veel pirms darbaljauzhu masas paarpilda transportu. Brauciens parasti saakaas ar aizsalushaa loga tiiriishanas rituaalu, kad izmantojot silto elpu un cimdus centos atbriivot vismaz nelielu plekjiiti caur kuru luukoties pasaulee. Mana zinjkaare neljaava man mieriigi seedeet seedvietaa un luukoties griestos. Bija jaaapskata cik daudz vien iespeejams, jo apkaart pletaas neizzinaatais un sveshais. Iipashi es briiniijos par seetniekiem, kas nenogurushi rosiijaas ar milziigajaam sniega laapstaam. Shkjita ka vinji nekad negulj, jo uz ielaam tie darbojaas gan agraa riitaa turpceljaa, gan peecpusdienaa vai veelaa vakaraa dodoties maajup. Shie tumshos meeteljos ieviistiijushies un filcha zaabakus apaavushie teeli bija visur un vienmeer. Skanja, kas rodas sniega laapstai sliidot pa asfaltu man joprojaam ir nedalaama ar agru ziemas riitu vai veelu vakaru. Arii shodien pamostoties to gaidu un briinos, ja sho skanju nedzirdu.
Veel es ljoti priecaajos, ja braucot paari Deglava tiltam pa sliedeem brauca vilciens. It iipashi ja tas bija elektriskais pasazhieru, ar spozho un milziigo prozhektoru priekshaa, kas izgaismojot sniegpaarslas meta garu staru. Toreiz veel nezinaaju ka pavisam driiz ar shaadu vilcienu braukshu katru dienu, un ar to buus saistiiti daudzi piedziivojumi un palaidniibas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?