iokaste - [entries|archive|friends|userinfo]
iokaste

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 21st, 2023|02:41 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linktekstils

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:16 pm
(Link)
Es domāju ka problēma/ uzdevums šajā gadījumā ir tos viduslaikus nepieļaut, atgriezties pie minētajiem labklājības standartiem un pēc tam iet uz priekšu.

/Un jā - augstskola 2 gadi, obligāta tikai 7 klašu izglītība ar amatu profilēšanos, prezidents brauc ar tramvaju, nekādi speciālisti, nekādi covidi zaļie kursi, mazas koka mājiņas ar sauso ateju, bet pieejami katram./

Es domāju ka nevajag orientēties uz pieejamību katram, vajag orientēties uz pieejamību tiem kas rada lietas- speciālistiem, inteliģencei.

OK, var atteikties no modes, no sporta čempionētiem, dziesmu svētkiem, olimpiskajām spēlēm, pilsētu maratoniem, lielkoncertiem un tml ākstībām. Nevar atteikties no normāla dzīves līmeņa un galvenais - izglītības. Te- tieši otrādi. Virziens uz vispārējo augstāko izglītību, tikai nevis formālu bet pēc būtības. Citādi mēs tiešām viduslaikus dabūsim un to mēs šķiet negribam. Citu iemeslu dēļ arī tāpēc ka tas ir totāls eksistences risks. Viduslaiku mežoņi asteroīdu nenovirzīs un tiešām nopietnu epidēmiju neapturēs. Sarīkot viduslaikus ir pašnāvība.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 21st, 2023 - 06:18 pm
(Link)
Nevajag atteikties arī no visa tā pārējā. Tās nav "ākstības".

Protams, tādām lietām, kā dzīves līmeņa fundamenti (medicīna, transports, pārtika) un izglītība, ir prioritāte, bet tas nenozīmē, ka pārējais ir mazsvarīgs.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:21 pm
(Link)
Nu jā optomāli ir vispār ne no kā neatteikties, es te runāju par to kam analogs ir asins plūsmas centralizācija hipotermijas gadījumā. Ir lietas kas pagaidīs, ja sūdi ir sanākuši, ir lietas kuras nepagaidīs. Nepagaidīs izglītība, zinātne, kritiskā infrastruktūra, pamata ražošana, enerģētika, sakari, medicīna, aizsardzība. Sports un koncerti pagaidīs.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 21st, 2023 - 06:24 pm
(Link)
Šajā sakarā svarīgi ir arī neņemt vērā tādus entropijas praviešus, kuri sprediķo par atnākušajiem nākamajiem viduslaikiem un grib pārdot mazas koka mājiņas ar sauso ateju. Sūdi nav sanākuši, jebkurā gadījumā ne tuvu tādos apmēros, kā te dažs labs vēlētos iestāstīt.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:32 pm
(Link)
Nav jau nav, ir vērā ņemamas problēmas, kurām es tur nedaudz pieskāros zemāk, bet tas viss ir risināms un mēs neesam sliktākā situācijā kā kaut vai tajos XXgs 90jos
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 21st, 2023 - 06:24 pm
(Link)
Bet varbūt viduslaiki ir jau sākušies. Un tā ir pasaules kārtība, to neviens nekā neapturēs. Vai nebūtu prātīgāk novērtēt realitāti un pieskaņoties tai?

Manuprāt "Rietumu civilizācija" ir kundzīte gados, kura tēlo jaunu un stipru, krāmē tik jaunas kravas sev virsū. Dati - demogrāfija, tendences taču liecina par regresu. Ar Latviju tas vēl izteiktāk. Kundzītei vajag pāriet uz būdiņu un cetutdaļslodzi, lai nedabū invaliditāti.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 21st, 2023 - 06:25 pm
(Link)
Esi laipni lūgts pārvākties uz būdiņu.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:31 pm
(Link)
Nu es domāju ka vajag izvērstāk izskaidrot kāpēc šāds redzējums ir strupceļš - ko es arī zemāk izdarīju.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 21st, 2023 - 06:44 pm
(Link)
Es vienmēr esmu par indivīdu tiesībām sevi izsvītrot. Uz priekšu, būdiņa meža vidū, uz diviem ar Krišjāni.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:30 pm
(Link)
/Bet varbūt viduslaiki ir jau sākušies./

Nu tad max ātri tas jāaptur. Kā - pagriežoties tehnokrātijas virzienā, ja man būtu jāformulē max īsi. Otrā Apgaismība. Nākamā industriālā revolūcija. Iziešana kosmosā nopietnā apmērā. Adekvāta enerģētika.

/Un tā ir pasaules kārtība, to neviens nekā neapturēs. Vai nebūtu prātīgāk novērtēt realitāti un pieskaņoties tai?/

Nē.

Mēs te esam noteicēji nevis kaut kāda ``pasaules kārtība``. Pieskaņošānās ir zaudējums, zaudējums neder.

Tikpat labi tad var aiziet un pakārties, nu vai nodzerties.

Rietumu civilizācija ir nenovērtēti spēcīga, jā tai ir dažas kaites piemetušās, kā šis neo-puritānisms, drusku hedoniskā bremzēšanās, bet nu izskatās ka hipiju laiks strauji beidzas un sākas tehnokrātu laiks. Ukrainas karš un arī Ķīnas faktors ir spēcīgs spēriens visam šitam pa pakaļu. NATO konsolidācija, militāri rūpniecisko kompleksu atdzimšana - to mēs visu jau redzam.

[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 21st, 2023 - 06:46 pm
(Link)
Nu labi, pieņemsim - "Rīgas ūdens" rēķinās ar valsts attīstības plānu, ka drīz sasniegsim rietumu līmeni. Tiek iepirkti dārgi caurteces skaitītāji, iegādātas sarežģītas sūkņu, uzskaites sistēmas. Uz parāda, protams. Bet pēc laika atklājas, ka vidējais patērētājs ir 65 gadus vecs, slims neproduktīvs nabags. Iekārtas nevar uzturēt, tās iziet no ierindas, uzņēmums bankrotē un podā vairs nevar noraut ūdeni. Ieguvējs ir tas, kam sausā ateja pagalmā.

Ja rēķinātos ar realitāti, tad tiktu uzstādīti vecā tipa, lētie skaitītāji un krānā būtu ūdens. Bet tās vairs nebūtu investīcijas tehnoloģijās.

Manā darba vietā vidējais vecums ir 55 gadi. 10% ir uz slimības lapām. Bet plānošana notiek uz attīstību. Te ir kautkāds reliģisks fenomens, vārds "redukcija", "samazinājums" ir kā paši briesmīgākie lamuvārdi.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 21st, 2023 - 06:54 pm
(Link)
Redukcija un samazinājums ir savu kāju amputācija svara zaudēšanas nolūkos.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 21st, 2023 - 06:56 pm
(Link)
Šajā piemērā vienkārši klibo racionāla plānošana. Investīcijas tehnoloģijās jau arī var būt dažādas, ja investē skaitītājos nevis maģistrālajos cauruļvados un lieljaudas sūkņu stacijās tad tas saucas sabotāža un pie tautu tēva par to lika pie sienas. Nu tātad saucam lietas īstajos vārdos - nevis investīcijas tehnoloģijā bet sabotāža uz korupcijas pamata, krimināls.

/Manā darba vietā vidējais vecums ir 55 gadi. 10% ir uz slimības lapām. Bet plānošana notiek uz attīstību./

Nu tur atkarājas ko viņi saprot ar attīstību. Ja finansēt attiec izglītību + savervēt jaunus speciālistus + nodrošināt medicīnu vecajiem tā lai viņi joprojām ir aktīvi - okej tad tā ir attīstība. Ja savairot attīstības plānošanas kantorus kas raksta bezjēdzīgas atskaites - tad sabotāža, krimināls.