Sacerda ([info]invidia) rakstīja,
@ 2011-06-11 00:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Zem viena no linkiem ir nesmuks video
Visi taču ir dzirdējuši par parazītiem, kas ieperinās saimnieka smadzenēs un mīklainā veidā sāk diktēt noteikta veida uzvedību, kas ir kaitīga saimniekam, bet parazītam izdevīga vai pat nepieciešama nākamā dzīves cikla veikšanai? Piemēram, tārpiņš, kurš ieperinās skudrā un piespiež to tusēt uz zāles stiebriem ar mērķi sagaidīt izsalkušu govi un nokļūt tās aknās. Cits ielien gliemeža taustekļos un ar izskatu atdarina tārpu, kas paredzēts putnu intereses rosināšanai. Vēl cits sajāj sienāža prātu tiktāl, ka piespiež to ielekt ūdenī. Saistoši!
Izrādās, pastāv iespēja, ka vismaz viens tāds parazīts spēj līdzīgi iedarboties uz cilvēku. Runa ir par toksoplazmozi, kaiti, no kuras pamatā baidās tikai grūtnieces un kas ir par iemeslu tam, ka viņām iesaka grūtniecības laikā neieviest kaķi. Ar toksoplazmozi inficēta pele kaķa izplatīto smaku pārstāj uztvert kā briesmas vēstošu un pat tiecas pēc tās, rezultātā kļūstot par tikpat vieglu laupījumu kaķim kā skudra govij un gliemezis putnam. Interesanti, ka inficētās peles saglabā cita veida piesardzību, piemēram, no augstuma un pārtikas ar nepazīstamu aromātu, tātad parazīts kaut kādā veidā prot trāpīt neiroloģiski precīzi. Un te nu sākas interesantā daļa - ar toksoplazmozi sirgstošiem cilvēkiem novēro specifiskas izmaiņas uzvedībā, kas tiek saistītas ar izmainītu dopamīna izstrādi smadzenēs - nomākts garastāvoklis, pazemināta uzmanība un reakcijas spēja, izmainīts miega režīms u.c. Tās gan ir tikai korelācijas un uz tām balstīti pieņēmumi, bet interesanti tik un tā. Un vēl viena lieta, no kā baidīties, ja gribas. Parazīti vispār nav nekas iepriecinošs, un notievēšanai izmantojams tikai zivju lentenis, kuru gan vieglāk dabūt no kaltētas voblas nekā no maksimas laša.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]melora
2011-06-11 10:32 (saite)
Tiešām interesanti, es šito nebiju dzirdējusi. Bet izklausās gluži kā filmā "Svešais", ne? Un šausmu filmas laikam to bieži izmanto - domu par parazītu, kas iesēdies cilvēkā un, ļauni ķiķinādams, rausta to kā marioneti. Jāatzīst, ka tas ir tiešām biedējoši.

(Atbildēt uz šo)


[info]lady
2011-06-11 11:05 (saite)
Vairs neviena valdības konspirācija neliekas tik šausminoša kā ar mērķi ieprogrammēts ģenētiskais kods.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?