maijs

Posted on 2013.05.05 at 13:59
Tags:
diagnosticēju sev karpālā kanāla sindromu

Comments:


helvetica
[info]helvetica at 2013-05-05 16:52 (Saite)
vietējā dīķītī pa kanālu iepeldējušas karpas? tad jau jādodas zvejot :)
Avatars
[info]avatar at 2013-05-09 09:59 (Saite)
Pēc pilsoņu iniciatīvas Saeima uzdod valdībai izvērtēt iespējas palielināt kompensāciju C hepatīta slimības ārstēšanai

Rīga, 9.maijs, LETA. Saeima šodien nolēma uzdot valdībai izvērtēt iespējas 2014.gadā palielināt kompensāciju C hepatīta slimības ārstēšanai līdz 90% apmēram, balstoties uz vairāk nekā 13 600 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par dzīvi bez C hepatīta".

Kolektīvais iesniegums par izmaiņām C vīrushepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu valsts kompensācijās Saeimā iesniegts šā gada 9.janvārī, un šī ir otrā reize, kad, pamatojoties uz grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, pilsoņi izmantojuši iespēju vērsties parlamentā ar iesniegumu, savācot 10 000 pilsoņu parakstu.

Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) plāno palielināt C hepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu kompensāciju no 75% līdz 90%, nevis 100%, kā to vēlas vairāk nekā 12 000 valsts iedzīvotāju, kuri parakstīja iniciatīvu par minēto medikamentu kompensāciju pilnā apmērā.

Kā norāda VM informatīvā ziņojuma "Finanšu situācija veselības aprūpes jomā" projektā, šādi tiktu uzlabota ārstēšanas pieejamība un tajā pašā laikā 10% pacientu līdzmaksājums nodrošinātu pacientu iesaisti, motivāciju un līdzestību, kas ir būtisks veiksmīgas terapijas nosacījums.

Lai palielinātu kompensāciju, VM vajadzīgi papildu līdzekļi, un to nepieciešamību tuvākajā laikā VM plāno izklāstīt valdībai, prezentējot ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā. VM aprēķinājusi, ka kompensācijas palielināšanai no 75% uz 90% 2013.gada otrajam pusgadam papildu nepieciešami aptuveni 1,5 miljoni latu, bet 2014.gadā un ik gadu papildu trīs miljoni latu.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, šobrīd Latvijā vairāk nekā 40 000 cilvēku ir inficēti ar C hepatīta vīrusu. 2012.gadā reģistrēti 1409 jauni saslimšanas gadījumi. Lielākais īpatsvars vīrushepatīta C pacientu ir vecumā no 18 līdz 50 gadiem, tātad personas darbspējīgā vecumā.

Publicēta: 09.05.2013 09:52

© Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.

*
[info]inese_tk at 2013-05-09 10:27 (Saite)
paldies, esmu dzirdējusi par šo. bet kaukā nevelk mēģināt to trad.med. terapiju, kura ir maigi izsakoties neefektīva. pasaulē jau lieto vairākas paaudzes jaunākus medikamentus, kuri ir par kripatiņu palīdzošāki, bet līdz tam LV laikam vēl ilgi.
Previous Entry  Next Entry