piparkūkas

Posted on 2010.12.16 at 12:29
man:: parasts
skan: hildergard von bingen
Tags: ,
pirmo gadu mīcam mājās mīklu. nolēmām izmēģināt divas dažādas receptes. pierakstu te, lai nepazūd.



RECEPTE A
jemta no žurnāla Ievas Māja

300 g bieza sīrupa (iesala ekstrakta, medus) - mēs ņemām 100 g mežrozīšu sīrupa, kas bi aizķēries plauktā un 200 g iesala ekstraktu;
300 g kviešu miltu;
400 g rudzu miltu - var nopirkt, piemēram, tai ekoveicītī uz Stabu/Barona;
1 liela ola;
200 g brūnā cukura (vai 150 g parastā);
100 g sviesta (vai margarīna);
2 ēdk. piparmētru garšvielas - tā, kā man nav ne jausmas, kas tā tāda, liku vnk visu kas parasti asociējas ar piparkūkām. pa tējkarotei ingvera, kanēļa, maltu krustnagliņu, kardamona, koriandra, bla bla bla;

sīrupu kopā ar cukuru un sviestu uzvāra;
verdošā iemaisa izsijātus kviešu miltus un garšvielas;
labi sakuļ (man kulšana asociējās ar to speciālo kulšanas verķi, bet šito masu ir iespējams tikai maisīt) un pagaida, lai mazliet padziest;
iemaisa sakultu olu, rudzu miltus un pamatīgi izmīca (mīcīšana patiešām pamatīga, labi, ja mājās ir vecis, kas to izdara);
ietin pārtikas plēvē un liek ledītī vismaz līdz nākamajai dienai (labāk ilgāk).

rezultātā rodas apmēram 1300 g mīklas.

RECEPTE B
jemta no šejienes

(c = cup = 1 krūze jeb 240 - 250 ml)
½ c sīrupa (zeltainā, bet var lietot arī mežrozīšu, vai iesala ekstraktu) - mēs ņēmām iesala ekstraktu;
1/3 c medus;
1 c brūnā cukura;
170g sviesta;
Visu maisot uzvāra.
Karstā iemaisa garšvielas (kanēlis, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, koriandrs, kakao, šķīstošā kafija, rīvētas apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas ekstraktu - no katra pa pustējkarotei - tējkarotei. var piešaut mazliet Kajēnes piparu vai čili).
Pievieno un iemaisa:
2,5 c miltu, izsijātus.
Pieliek:
2 puskultas olas un kuļ līdz mīkla diezgan atdzisusi.
Iemīca:
2¼ c miltu, kas sajaukti ar ½ tējk. sodas un 1,5 tējk cepamā pulvera.

ar šo mīklu radās sarežģījumi - visas sastāvdaļas pārrēķināju gramos, jo likās vieglāk pievienot vienā traukā uz virtuves svariem, nevis ķēpāties pārlejot nenormāli staipīgo un lipīgo iesala ekstraktu un medu no burkas krūzē un no krūzes bļodā. iespējams kaukur kļūdījos (lai gan man labpatīk domāt, ka nē), bet lai cik ilgi mīklu nemīcītu viņa negribēja turēties kopā un drupa. pa diviem lāgiem kausēju papildus sviestu katliņā, ko jaukt klāt. tas situāciju mazliet uzlaboja, bet ne pilnībā. Kārlis nomīcījās līks, bet viņa tāpat palika drupena. nez, pastāvēs ledītī pāris dienas, ta redzēs.

rezultātā rodas apmēram 1600 g mīklas

lai pastāv pāris dienas ledusskapī un sakožas. cepsim drošvien nākamnedēļs sākumā. tad arī tiks ziņots par rezultātiem.

Comments:


[info]digna at 2010-12-16 14:10 (Saite)
Tā ir domāta piprarkūku, ne piparmētru garšviela! :D T.i. maisījums, līdzīgs, kā karstvīnam, tikai ar piparkūku garšu, tā kā pareizi jau darīji, ka liki piparkūkām raksturīgās garšvielas. :)

Ievas mājā pēdējās nedēļās kaut kā īpaši regulāri gadās visādas stulbas kļūdas.
*
[info]inese_tk at 2010-12-16 14:27 (Saite)
:D
man pat prātā neienāca. es domāju, kas tas droši vien kaukas nenormāli stilīgs un modīgs, kaukādai tur eksotiskai garšai. labi, ka pieliku visādas parastās garšvielas.
[info]digna at 2010-12-16 14:30 (Saite)
Jā, iedomājies, cik stilīgi būtu, ja Tu vēl stundām ķīmiķotu mājās kaut kādu piparmētru ekstraktu un pēd pāris dienām uzzinātu, kas tas ir bijis domāts.. :D
*
[info]inese_tk at 2010-12-16 14:31 (Saite)
es vispār iedomājos par pulverī saberztām kaltētām piparmētru lapām, bet tas man likās pārāk aizdomīgi :D
[info]digna at 2010-12-16 14:15 (Saite)
Ā, un vēl - nezinu, ko kurienes nāk šī konkrētā recepte ar cups, bet piem., mana onkuļa sūtītās lietas no jū es end ei, kuras mērāmas iekš cups, skaitās tā, ka 1 cup = ~110 grami pēc mūsu mēra.
Ja viss tikai tasēs rēķināts, tad nav svarīgi, jo proporcija saglabājas, bet, ja piem. rakstīts, ka uz 1 cup ir viena ola, tad ieteicams noskaidrot, cik tad gramu vai ml ar to tasi ir domāts, ka nesanāk, ka to pašu olu pieliek divreiz par maz un tamlīdzīgi.
*
[info]inese_tk at 2010-12-16 14:25 (Saite)
otrā ir no tā linka, kas minēts receptes sākumā - no turienes sapratu, ka tā receptes licēja pati ir mēģinājusi cept tās piparkūkas un tā, kā viņa deva tos 250 g, ta pie tiem arī turējos un proporcijas ar nemainīju. ar olu ar it kā vajadzētu būt okej - jo te mīkla sanāca vairāk un bi 2 olas - pirmajā receptē mazāk un viena ola. tā ka nezinu kas mums tur nesanāca. tāda drupena viņa arī palika. tikai taukāka no tā sviesta ko pielikām.
[info]digna at 2010-12-16 14:31 (Saite)
Cerams, ka sanāks labas, ka "sakodīsies". :)
*
[info]inese_tk at 2010-12-16 14:32 (Saite)
ā paklau. moš atbrauciet kaukad pa svētkiem pie mums uz vakariņām? kādi jums vispār plāni gada pēdējām nedēļām?
[info]digna at 2010-12-16 14:34 (Saite)
Mums ir Ziemassvētku grafiks, t.i., kaut kādas šausmas. Bet es gribu aizbraukt, mēģināšu sarunāt KP, gan jau, ka izdosies. :)
*
[info]inese_tk at 2010-12-16 14:37 (Saite)
tik ta jāskatās datumi. es uzreiz varu pateikt, ka
24ajā laikam uz Saldu.
tad kaukad atpakaļ, nezinkad.
27. man jāstrādā - ielika papildizrādi.
28. man nāk ciemos Linda, Paula, Elīna.
29. mums teātra balle.
30. Kārlim jāstrādā vakarā.

no jēdzīgiem datumiem paliek 23. un 26.

a ko jūs Vecgada vakarā/Jaungada naktī domājat?
[info]digna at 2010-12-16 14:40 (Saite)
Kad KP atgriezīsīes no savām gaitām (t.i. ap divpadsmitiem) tad mēģināšu saskaņot to 23. vai 26.

Par jaungadu nekas nav zināms, pat nav nojausmas.
Previous Entry  Next Entry