piparkūkas
Posted on 2010.12.16 at 12:29man:: parasts
skan: hildergard von bingen
pirmo gadu mīcam mājās mīklu. nolēmām izmēģināt divas dažādas receptes. pierakstu te, lai nepazūd.
RECEPTE A
jemta no žurnāla Ievas Māja
300 g bieza sīrupa (iesala ekstrakta, medus) - mēs ņemām 100 g mežrozīšu sīrupa, kas bi aizķēries plauktā un 200 g iesala ekstraktu;
300 g kviešu miltu;
400 g rudzu miltu - var nopirkt, piemēram, tai ekoveicītī uz Stabu/Barona;
1 liela ola;
200 g brūnā cukura (vai 150 g parastā);
100 g sviesta (vai margarīna);
2 ēdk. piparmētru garšvielas - tā, kā man nav ne jausmas, kas tā tāda, liku vnk visu kas parasti asociējas ar piparkūkām. pa tējkarotei ingvera, kanēļa, maltu krustnagliņu, kardamona, koriandra, bla bla bla;
sīrupu kopā ar cukuru un sviestu uzvāra;
verdošā iemaisa izsijātus kviešu miltus un garšvielas;
labi sakuļ (man kulšana asociējās ar to speciālo kulšanas verķi, bet šito masu ir iespējams tikai maisīt) un pagaida, lai mazliet padziest;
iemaisa sakultu olu, rudzu miltus un pamatīgi izmīca (mīcīšana patiešām pamatīga, labi, ja mājās ir vecis, kas to izdara);
ietin pārtikas plēvē un liek ledītī vismaz līdz nākamajai dienai (labāk ilgāk).
rezultātā rodas apmēram 1300 g mīklas.
RECEPTE B
jemta no šejienes
(c = cup = 1 krūze jeb 240 - 250 ml)
½ c sīrupa (zeltainā, bet var lietot arī mežrozīšu, vai iesala ekstraktu) - mēs ņēmām iesala ekstraktu;
1/3 c medus;
1 c brūnā cukura;
170g sviesta;
Visu maisot uzvāra.
Karstā iemaisa garšvielas (kanēlis, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, koriandrs, kakao, šķīstošā kafija, rīvētas apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas ekstraktu - no katra pa pustējkarotei - tējkarotei. var piešaut mazliet Kajēnes piparu vai čili).
Pievieno un iemaisa:
2,5 c miltu, izsijātus.
Pieliek:
2 puskultas olas un kuļ līdz mīkla diezgan atdzisusi.
Iemīca:
2¼ c miltu, kas sajaukti ar ½ tējk. sodas un 1,5 tējk cepamā pulvera.
ar šo mīklu radās sarežģījumi - visas sastāvdaļas pārrēķināju gramos, jo likās vieglāk pievienot vienā traukā uz virtuves svariem, nevis ķēpāties pārlejot nenormāli staipīgo un lipīgo iesala ekstraktu un medu no burkas krūzē un no krūzes bļodā. iespējams kaukur kļūdījos (lai gan man labpatīk domāt, ka nē), bet lai cik ilgi mīklu nemīcītu viņa negribēja turēties kopā un drupa. pa diviem lāgiem kausēju papildus sviestu katliņā, ko jaukt klāt. tas situāciju mazliet uzlaboja, bet ne pilnībā. Kārlis nomīcījās līks, bet viņa tāpat palika drupena. nez, pastāvēs ledītī pāris dienas, ta redzēs.
rezultātā rodas apmēram 1600 g mīklas
lai pastāv pāris dienas ledusskapī un sakožas. cepsim drošvien nākamnedēļs sākumā. tad arī tiks ziņots par rezultātiem.
RECEPTE A
jemta no žurnāla Ievas Māja
300 g bieza sīrupa (iesala ekstrakta, medus) - mēs ņemām 100 g mežrozīšu sīrupa, kas bi aizķēries plauktā un 200 g iesala ekstraktu;
300 g kviešu miltu;
400 g rudzu miltu - var nopirkt, piemēram, tai ekoveicītī uz Stabu/Barona;
1 liela ola;
200 g brūnā cukura (vai 150 g parastā);
100 g sviesta (vai margarīna);
2 ēdk. piparmētru garšvielas - tā, kā man nav ne jausmas, kas tā tāda, liku vnk visu kas parasti asociējas ar piparkūkām. pa tējkarotei ingvera, kanēļa, maltu krustnagliņu, kardamona, koriandra, bla bla bla;
sīrupu kopā ar cukuru un sviestu uzvāra;
verdošā iemaisa izsijātus kviešu miltus un garšvielas;
labi sakuļ (man kulšana asociējās ar to speciālo kulšanas verķi, bet šito masu ir iespējams tikai maisīt) un pagaida, lai mazliet padziest;
iemaisa sakultu olu, rudzu miltus un pamatīgi izmīca (mīcīšana patiešām pamatīga, labi, ja mājās ir vecis, kas to izdara);
ietin pārtikas plēvē un liek ledītī vismaz līdz nākamajai dienai (labāk ilgāk).
rezultātā rodas apmēram 1300 g mīklas.
RECEPTE B
jemta no šejienes
(c = cup = 1 krūze jeb 240 - 250 ml)
½ c sīrupa (zeltainā, bet var lietot arī mežrozīšu, vai iesala ekstraktu) - mēs ņēmām iesala ekstraktu;
1/3 c medus;
1 c brūnā cukura;
170g sviesta;
Visu maisot uzvāra.
Karstā iemaisa garšvielas (kanēlis, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, koriandrs, kakao, šķīstošā kafija, rīvētas apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas ekstraktu - no katra pa pustējkarotei - tējkarotei. var piešaut mazliet Kajēnes piparu vai čili).
Pievieno un iemaisa:
2,5 c miltu, izsijātus.
Pieliek:
2 puskultas olas un kuļ līdz mīkla diezgan atdzisusi.
Iemīca:
2¼ c miltu, kas sajaukti ar ½ tējk. sodas un 1,5 tējk cepamā pulvera.
ar šo mīklu radās sarežģījumi - visas sastāvdaļas pārrēķināju gramos, jo likās vieglāk pievienot vienā traukā uz virtuves svariem, nevis ķēpāties pārlejot nenormāli staipīgo un lipīgo iesala ekstraktu un medu no burkas krūzē un no krūzes bļodā. iespējams kaukur kļūdījos (lai gan man labpatīk domāt, ka nē), bet lai cik ilgi mīklu nemīcītu viņa negribēja turēties kopā un drupa. pa diviem lāgiem kausēju papildus sviestu katliņā, ko jaukt klāt. tas situāciju mazliet uzlaboja, bet ne pilnībā. Kārlis nomīcījās līks, bet viņa tāpat palika drupena. nez, pastāvēs ledītī pāris dienas, ta redzēs.
rezultātā rodas apmēram 1600 g mīklas
lai pastāv pāris dienas ledusskapī un sakožas. cepsim drošvien nākamnedēļs sākumā. tad arī tiks ziņots par rezultātiem.