jūnijs

Posted on 2023.06.11 at 16:19
Tags:
tas, kas man galīgi nepatīk ir šis drausmīgais sausums. ja kaimiņiene nebūtu mūsu probmbūtnes laikā laistījusi, viss te būtu apmiris. mauriņš ir sauss, dzeltens un izdedzis kā parasti augusta beigās. ar basām kājām staigāt nav ļoti patīkami. nekad neesmu tik daudz laistījusi. laistu pat augus, kuri parasti paši tiek galā - pupas, mārtiņrozes, dievkociņi un daudzi citi. šodien pat prasījās sausummīles lavandas aplaistīt. sāku raizēties vai akā nebeigsies ūdens. zeme sausa kā putekļi. nevar apraut tulpju lakstus, jo pieskaroties vien krīt ārā no zemes ar visiem sīpoliem. cik varu mulčēju ar nopļauto zāli, bet nav jau ko pļaut. tikai josla ēnainajā puramalā. daudziem augiem nepatīk aukstās naktis. āra gurķi ir tieši tikpat maziņi kā tad, kad iestādīju. stāv uz vietas un uz augšu nekust. visur nenormāli daudz kaitēkļkukaiņu. lielā roze pilna ar zaļajām utīm. pirms prombraukšanas 2x nopūtu ar NeemAzal. atbraucu, paskatījos un to radību ir vēl 5x vairāk. ķiršos un plūmēs kaut kādi tinēju tīmekļi. plūškoks melnās utīs. vienīgā jāņoga vēl kaut kāda citu utu paveida apsēsta. un siltumnīcā čum un mudž skudras. kāds nograuzis smuki sadīgušās sviesta pupas. tādi stumbenīši vien palikuši. vismaz odi, kuri sākumā bija ļoti daudz, tagad palikuši krietni mazāk. nav kur šajā tuksnesī audzēt jauno paaudzi. gliemežu ar īsti nav.
šodien apēdu pirmo gurķi (no siltumnīcas) un pirmo mazo zemenīti.

abām ēkām maina jumtus. saimniecības ēkai veco šīferi noņēma izcili - tīri un kārtīgi. vispār nebija kur piesieties. mājai ņēma nost kamēr bijām Helsinkos. pilnas dobes ar sarūsējušām naglām un šīfera gabaliņiem. tie paši cilvēki. šobrīd abas ēkas zem plēves un salatotas. mājai vēl drusku pietrūka kokmateriālu. jumts laikam būšot tikai pēc Jāņiem. nespējot saražot.

Comments:


vecais indiānis džims
[info]jim at 2023-06-11 17:40 (Saite)
man pirmoreiz ir dārzs un arī ieskats šajās rūpēs. viss līdzīgi, tikai mazākā mērogā. ābelēs plosās tinēji, riebīgi kāpuri, kas noēd visu koku, ziedošajai irbenei blakus kaut kādi citi ēdēji, drīz viss krūms būs noēsts. zāle izdegusi pat ēnā. nekas no iesētā nedīgst. mamma šausminās, kas vainas šai zemei, kāpēc esot kā pelni. nekāda vaina, vnk lietus trūkums mēnešu garumā.
*
[info]inese_tk at 2023-06-11 18:12 (Saite)
Rīgā vismaz 2x drusku uzlija (not sure vai Tavā rajonā, bet centrā bija). Smiltenē vispār nekā. vienā reizē lietus ūdens mucās bija kādi 3 cm ietecējuši (kas vispār nekas nav), otrā tikai mucas dibenā saskalojusies ziedputekšņu kārtiņa no jumta, bet ūdens necik. tik vien ka drusku putekļus noskaloja.

par zemi. gan jau, ka noteikti sausums pie vainas, bet nevar zināt arī kā iepriekšējie iemītnieki zemi kopuši un mēslojuši. iesaku rudenī visas dobes mulčēt ar sagrābtajām lapām. vispirms tas pasargā augsni no erozijas ziemas laikā. bet pavasarī lapas būs daļēji sadalījušās un atlikumu varēs vai nu ierakt dobēs vai atstāt kā ir un tik pabīdīt malā no vietām, kur kaut ko sēj un stāda. es tā daru un man ļoti patīk. ielabo noplicinātu augsni. bet nu jā, mana ar lapām (un zirgu mēsliem) ielabotā augsne tāpat šobrīd ir vieni pelēki pelni un putekļi.
Maya
[info]maya at 2023-06-12 08:01 (Saite)
Jā. Plūškokos vispār zarus neredz zem melnajām utīm.
vilibaldis
[info]vilibaldis at 2023-06-12 10:48 (Saite)
Mjā līdzīgi, pat spice strādājot uz pilnu jaudu uzsūknē visai mazspiedienīgu strūklu :(
Tinēji norijuši VISU! Ābele smaržo pēc fermentētas tabakas..., baigi negribas ķīmiju, jo putni un eži, bet trihogrammas ar to postažu netiek galā.
Lavanda vienkārši vienā dienā no karstuma nosprāga, kas man ir pamatīgs šoks.
*
[info]inese_tk at 2023-06-12 12:01 (Saite)
cik tieku klāt tiem tinējiem, griežu nost ar visu zaru un metu ugunskurā. bet lielajiem kokiem jau nevar izkāpelēt. domāju moš augustā pamēģināt tās trihogrammas, tipa lai uz nākamo gadu nav. un salikt tās līmes jostiņas uz stumbriem. neesmu nevienu no šiem paņēmieniem vēl nekad mēģinājusi. ķīmijas man ar negribas.
Previous Entry  Next Entry