Novembris 21., 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:18

(53 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]krii
Date:21. Novembris 2014 - 11:01
(Link)
Nē, man prātā neienāca apvainoties.:)
Vienlaikus nepiekrītu, ka nedrīkst izteikt nekādus minējumus par autora ieceri, kaut vai līmenī "autors gribējis demonstrēt savas simpātijas noteiktiem politiskiem uzskatiem" vai "autors gribējis uzrakstīt dižpārdokli, uz kuru pavelkas masas".
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Novembris 2014 - 11:24
(Link)
Es jau nesaku, ka nedrīkst, es tikai saku, ka cilvēki, kas tā dara, izskatās pēc pilnīgiem lohiem :)

1) ne visiem autoriem un ne vienmēr ir kaut kāda "iecere", vienkārši iekšā ir stāsts, kuru gribas izstāstīt.
2) pat tad, ja iecere ir, lasītājs tikai ļoti retos gadījumos var noteikt, kāda tā ir. T.i., ja es stāstu šausmīgi foršo anekdoti par mazo Moiši, kas apjāj savus klasesbiedrus, tad mana iecere var būt gan antisemītiska, gan "ironiski antisemītiska", gan "sasmīdināt sarunu biedru, lai parādītu, cik es kruta", gan "ilustrēt psiholoģijas konceptu", bez konteksta to nevar zināt, a konteksts ir autora galvā (un tas, ko autori stāsta intervijās, parasti nav *reālais* konteksts, kas ir autora galvā)
3) ļoti bieži ir gadījumi, kad darbā atspoguļotās idejas nevienā acī nesakrīt ar autora reālajiem uzskatiem/attieksmēm (nu tb mani priekšstati par veģetārismu - un kanibālismu - nevienā acī nelīdzinās tam, kas rakstīts "Intervijā ar kanibālu")
4) "autors gribējis uzrakstīt dižpārdokli" vispār ir sūds frāze, "dižpārdoklis" nav žanrs. Jā, ir principi, kuriem ir vēlams sekot, ja vēlies, lai tava grāmata ir interesanta plašam lasītāju lokam (sk., piemēram, šo grāmatu), bet nav tā, ka varētu iebarot kautkādā dižpārdokļu mašīnā "vēlmi rakstīt dižpārdokli" un tev iznāks ārā gatavs rezultāts, kas būs dižpārdoklis. Tur iekšā ir magic magic, un tur iekšā ir autora interese par tēmu. Pat fakin 50 nokrāsas ir radies nevis kā "uzrakstīsim klišejisku softpornu, lai mājsaimnieces pavelkas" bet "davaj pasapņosim par tēmu 'vampīri un sekss'". Arī tas pats Dens Brauns ir ilgi mācījies, aplauzies, vēlreiz aplauzies un vēlreiz aplauzies, un tik ilgi rakstīt trillerus liecina par to, ka cilvēkam reāli patīk rakstīt trillerus. Un es neesmu par viņa grāmatām totālā sajūsmā, bet tas skatījums tipa "haha, tas sūds ir dižpārdoklis, kas tikai pierāda to, kāds autors ir sūds un dižpārdevies" ir reāli miopisks.

PATI UZPRASĪJIES ES TEICU KA ESMU SLIMA!
[User Picture]
From:[info]krii
Date:21. Novembris 2014 - 11:28
(Link)
OK, lai nu paliek.:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Novembris 2014 - 11:45
(Link)
(btw, mans tonis ir pilnīgi off, bet argumentācija principā ir okei)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:21. Novembris 2014 - 15:12
(Link)
Es laikam labticīgi pieņemu, ka vairumā gadījumu, kad cilvēki izsakās par citu cilvēku motivāciju kaut ko darīt (tostarp, teikt vai rakstīt), viņi apzinās, ka tās ir tikai viņu subjektīvās spekulācijas, kas var neatbilst attiecīgās darbības veicēja paša priekšstatiem.
Vienlaikus piekrītu Tev, ka labais tonis prasītu šos priekšstatus marķēt ar vārdiem "manuprāt", "kā man šķiet", vai "lasot varētu nodomāt".
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Novembris 2014 - 15:19
(Link)
Whoa, tad tu esi daudzkārt labāks cilvēks nekā es (tas gan laikam nav nekāds gadsimta kompliments)

Nu tb kad es izdaru secinājumus par to, ko citi domā/grib, man točna liekas, ka es zinu labāk par viņiem, attiecīgi es pieņemu, ka citi ir tādi paši iedomīgi nāpšļi kā es :D
[User Picture]
From:[info]krii
Date:21. Novembris 2014 - 15:28
(Link)
Man škiet, ka Tu drusku pārspīlē - tik iedomīgi ir vienīgi psihoterapeiti.:)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:21. Novembris 2014 - 11:29
(Link)
P.S. Veseļojies.
From:[info]nord
Date:21. Novembris 2014 - 11:43
(Link)
Sanāk tā, ka skolā visus dresē izskatīties pēc pilnīgiem lohiem, tad daļa kļūst par profesionāliem kritiķiem, daļa nelasa grāmatas, daļa lasa un klusē (saka patīk, nepatīk, īpaši uzmanīgi paskaidro- kāpēc, nepieminot autora eksistenci), bet pārējie turpina izskatīties pēc lohiem :D
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Novembris 2014 - 11:48
(Link)
jā, tā arī ir

skolas uzdevumi iz sērijas "ko autors ar to gribēja pateikt/iemācīt" vispār ir pilnīgs un totāls dizāsters, par ko vajadzētu tos grāmatu autorus atšaut.

(btw, palasi kādreiz recenzijas, ļoti daudzas no tām ir rakstītas iz sērijas "es lasīju un domāju tā un šitā", "tas ir attēlots tā, it kā xxx būtu yyy", maksimumālā atļaušanās ir "izklausās tā, it kā autors gribētu...", un tas nav tāpēc, ka kritiķi būtu kaut kādi neirotiķi bez olām, tas ir tāpēc, ka tikai to viņi arī var pateikt)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Novembris 2014 - 11:49
(Link)
"maksimumālā", lol
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba