Septembris 7., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15:56

(34 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Septembris 2015 - 14:16
(Link)
Es ieminējos LT, ka varētu gribēt uzrakstīt tipa polemisku tekstu par to publicēto eseju, tā ka varbūt nemaz negaidīšu grāmatu, lai nogānītos :)

Bet pastāsti, kāpēc no tava viedokļa tas ir šausmīgs ļaunums - man kkā bija šķitis, ka tas mans personiskais riebeklīgais viedoklis pa taisno nāk no manas pieredzes un attiecīgi ir baisi subjektīvs
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:8. Septembris 2015 - 18:59
(Link)
pirmkārt, tāpēc, ka šādi teksti vairo priekšstatu, ka māksla un literatūra tāpat ir kaut kas ļoti subjektīvs un nesaprotams, un noslēpumains, ka to var darīt tikpat nesaprotami un noslēpumaini (=rakstīt sūdu), un ja kāds to nespēj novērtēt, tad pats vainīgs, jo īstenībā jau neviens nevar saprast, kas ir māksla, tas ir tik nenotverami un noslēpumaini. arī pašam autoram, nav jāsaprot, ko viņš dara. šādi teksti vairo aptuvenību jauno autoru (kas vēlāk pārvēršas par vienkārši autoriem) darbos un būtībā haltūrēšanu, attaisnojot to ar radīšanas mistēriju.

otrkārt, kopējais rakstītprasmes līmenis (te es nerunāju tikai par daiļliteratūru) Latvijā ir vienkārši katastrofāls - cilvēki neizprot pavisam elementāras teksta veidošanas likumsakarības. un šeit skaidrā tekstā pateikts - rakstīt iemācīties nav iespējams. bet rakstīt ir ne tikai iespējams, bet tas ir obligāti jādara un obligāti jāmāca cilvēkiem rakstīt. protams, ka nevar cilvēku iemācīt kļūt par rakstnieku, bet tas nenozīmē, ka mācīties rakstīt nevajag. es vispār uzskatu, ka rakstīt jāmācās visiem, pat tiem, kam nav nekāda sakara ar kultūru.

treškārt, Latvijā nav nevienas grāmatas par radošo rakstīšanu (izņemot Gundara "Dramatiku", kas ir sarakstīta vienkārši atbaidošā valodā un ir domāta dramaturgiem un scenāristiem, kas ir tomēr mazliet cita opera). un šī būs pirmā! un droši vien ilgu, ilgu laiku vienīgā. var tikai minēt, kādu iespaidu tas atstās uz kultūru.
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:8. Septembris 2015 - 19:02
(Link)
es gribētu vēl piebilst, ka ideoloģiski viss šitais bulšits ir šausmīgs postmodernisms, kas, es atvainojos, ir vienkārši morāli novecojis.
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:8. Septembris 2015 - 19:00
(Link)
(ļoti žēl par to LT)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Septembris 2015 - 19:20
(Link)
kāpēc žēl par LT? tur ir kāda man nezināma intriga vai tu vnk gribēji recenziju satori?

ja recenziju, tad es jau varu nogānīties 2x - šis jau būs tikai par vienu eseju, ne visu grāmatu.
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:8. Septembris 2015 - 20:22
(Link)
nav, nav intrigu, vnk gribētos satori. bet jā, pagaidīsim grāmatu, tad varēsi nogānīties otrreiz :) var jau būt tavu viedokli cienījamais rakstnieks ņems vērā un grāmata būs labāka :)
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:8. Septembris 2015 - 19:16
(Link)
(es esmu ļoti iecepusies)

vēl es gribu piebilst, ka mūziķi (īpaši džeza) ļoti bieži norāda, ka tu nevari eksperimentēt, improvizēt un nodarboties ar mākslu, ja tu nepārvaldi tehniku. man šķiet, ka es to esmu dzirdējusi arī no māksliniekiem. un viņi nemācās savu tehniku vienkārši klausoties iepriekš sarakstīto mūziku un mēģinot tai iebilst. arī mākslinieki nemācās tehniku, vienkārši staigājot pa muzejiem. ar ko gan literāti ir tik īpaši?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Septembris 2015 - 19:22
(Link)
iedomājies, pat pavāri mācās gatavot, lai gan ēšanu ir apguvuši pašmācības ceļā!
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba