Soja + ģm

« previous entry | next entry »
Wed 17.12.08 | 14:13
Pirms dažām dienām Cibai uzdevu jautājumu par ĢMO.
Galvenais cēlais mērķis bija noskaidrot ĢM un sojas saistību.
Cēlonis - bija kāda diskusija internetā, kur raksta autoram piesēja, ka viņš taču kādreiz atbalstīja ģm, pie raksta, kur ģmo tika noliegti. Pats raksta autors wdf - neko tādu neesmu rakstījis, kad pēc daudziem apvainojumiem nekonsekvencē kāds attapīgs komentētājs norādīja, ka tas iespējams ir tāpēc, ka autors ir rakstījis par sojas produktiem, un to, ka daudzi soju un ģm ir sasējuši kā vienu veselu. Un arī no pašas pieredzes, kad, es pasakot, ka tā ir soja, nākamā lieta, ko es dzirdu - "bet tā jau ģm" (ar implicēto domu, ka nav jau tā soja tik veselīga, jo tā ir ģm, un ģm -- tas nav veselīgi).

Tātad fakti - jā, ASV soja ir visvairāk ģen. modificētais kultūraugs. Otrajā - rapsis, pēc tam seko - kukurūza (kokvilna arī pa vidu tur ir, bet to mēs neēdam). Tā kā šajā aptaujā šobrīd - visvairāk ar ģmo tiek asociēta secīgi soja, kukurūza, rapsis. Pirmā vieta sakrīt :), un pat pārliecinoši.
Iespējams soja ir tāds pastarītis, jo LV ikdienā ar to nesastopamies, un vienīgās reizes, kad par to dzirdam, ir stāstos par ĢMO, kur ASV to jau tik daudz ģenētiski modificētu audzē. Un rapsi gan jau te vairāk asociē ar bioloģisko degvielu.
Man tas nepatīk, jo, pirmkārt, tas ir tikai ASV, otrkārt, Eiropā tā netiek audzēta, treškārt, kas ir galvenais, soju vajadzētu pazīt kā kultūraugu, kas Āzijā ir audzēts jau tūkstošiem gadu, un sojas pupiņas satur visas svarīgās aminoskābes, tāpēc to ir vērtīgi lietot uzturā lai vai kāda pārliecība. Vispār jau laikam tajos cīsiņos gāž to soju vairāk nekā gaļu:) Un Amerikā tas ir topā, jo audzējot to kā ģm ir vislielākā atdeve, jo sojpupiņas var izmantot ļoti daudz kur dažādos veidos.

Un vispār -- Brolio, vai kā to lietu sauc, eļļa, kas ir nopērkama Latvijā, ir no ģenētiski modificēta rapša. Tāpat daudzos produktos var satikt modificētu kukurūzas cieti. Ok, varbūt modificēta ir ciete, un "dabiski", ne ģenētiski.
Latvijā nav nopērkama ģm soja. Vismaz es tādu neesmu redzējusi. (Toties daži ir spiesti rakstīt, ka soja NAV ģm )

Stāts par pašu ĢMO ir cits stāts. Īsumā - ģm man nepatīk.
Var piedalīties aptaujā ĢMO
un apskatīties rezultātus.

Comments {7}

  • crescendo

    [info]crescendo Link

    http://en.wikipedia.org/wiki/Modified_starch

    Reply | Thread

  • Lacy F

    Re, ko es vakar iemācījos Toksikoloģijā !

    [info]panacea Link

    Tā piemēram, apstrādājot sojas pupas bāziskā vidē, lai iegūtu gaļu imitējošu produktu, notiek aminoskābju virknes šķērsšūšana un aminoskābju racemizācija, veidojas D-aminoskābes un dipeptīdi: lizinoalnīns un ornitinoalanīns. Šie produkti, īpaši lizinoalanīns, veicina dažu šūnu kodola un citoplazmas palielināšanos (nefrocitomegālija). <--- Tas nav ĢM un tas tāpat nav nekas labs ! :O

    Reply | Thread

    • Re: Re, ko es vakar iemācījos Toksikoloģijā !

      [info]hessin Link

      nu, mļe, nesaprotu, kāpēc viņiem to soju par gaļu vajag pataisīt.
      vēl nesaprotu, kā tu tos visus gudros vārdus atceries.
      ceru, ka ar tofu, kas arī ir sojas produkts, bet nekas gaļīgs, viņi tā nedara.

      Reply | Parent | Thread

      • Lacy F

        Re: Re, ko es vakar iemācījos Toksikoloģijā !

        [info]panacea Link

        Nu tas citāts akurāt bija copy/paste. Bet gudros vārdus jau iemācās, tāpat kā bērns iemācās SUNS un KAĶIS. Tad, kad ar šiem vārdiem apzīmē kaut ko, kam tavā prātā ir nozīme, tad termina iegaumēšana ir tikai loģiska, lai spētu ar sevi saprasties un zinātu ko tu dari.

        Tas ir tāpat kā ar visiem tiem svešzemju augļiem. Viņiem taču ir visi tie trakie nosaukumi: palemo, klementīns, platāna u.t.t. Tukšas skaņas pa lielākumam, a tad, kad tu to augli apēd vai izmanto, sāc arī atcerēties, kā sauc.

        Tā kaut kā :)

        Reply | Parent

      • Lacy F

        Re: Re, ko es vakar iemācījos Toksikoloģijā !

        [info]panacea Link

        bez tam informātika man ir absolūta ķīniešu ābece

        Reply | Parent | Thread

        • Re: Re, ko es vakar iemācījos Toksikoloģijā !

          [info]hessin Link

          informātikā parasti izmanto jau eksistējošus vārdus, neatvasinātus no latīņu valodas (vienīgi, LV kaut ko dažreiz jaunu grib izgudrot).

          Bet par to nozīmi piekrītu, bet kā jau vienmēr - kādam tas izdodas labāk, kādam sliktāk.

          Reply | Parent