kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 16th, 2013|09:28 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 16th, 2013 - 02:49 pm
(Link)
1) parēķini tāmi, cik maksā digitalizācija un tad paskati iestādes budžetu un iespējas piesaistīt finansējumu, lai to veiktu.

2) painteresējies par Akka/Laa un muzeju attiecībām. nopietni - painteresējies (kāpēc nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā nedrīkst pievienot attēlus, pat, ja tie būs redzami tikai pašas institūcijas darbiniekam no administratora datora..)!

NB! dažādās valstīs ir dažādas likumdošanas, dažādas infrastruktūras bāzes finansējuma un papildus finansējuma piesaistei un procedūras dalībai projektu konkursos.

3) tie, kuri var apliecināt, ka viņu interese ir akadēmiska, proti, mācību iestādes, institūti u.c. ar pētniecību saistītas iestādes izsniedz izziņu, uz kuras pamata tad citas iestādes pielaiž pie materiāliem. Arī arhīvos tu nevari tikt klāt visam, kam gribi, Tavu iesniegumiņu - pat ja tikai formāli - izskata direktors..

4) zinātnisko materiālu arhīvi un bibliotēkas vispār ir atsevišķs stāsts un formāli pie tām nevienam - izņemot darbiniekus - nedrīkstētu būt pieejai, tā kā juridisi nekādi "arhīvi" un "bibliotēkas" muzejos neeksistē, tā kā a) nav darbinieku un finansējuma, lai tos sakārtotu, b) nav finansu/telpu u.c. iespēju uzturēt to atbilstoši glabāšanas normatīviem un padarīt publiski pieejamu/lietojamu atbilstoši normatīviem. Tā kā, ja arī kādreiz kko tev parāda, tad visdrīzākais tev būtu jābūt pateicīgam, ka tevis dēļ muzejnieks pārkāpj savu pilnvaru robežas, nevis goņīt viņam vēl virsū par to, kas ir LV birokrātijas

nevajag savu ignoranci nogrūst uz muzeju darbinieku šķietamo neizdarību, jo, tici man, muzejos ļaudis strādā galvu nepacēluši, ja netici - vari mēģināt pieteikties darbā un pa 130 - 250 Ls algu uz rokas/mēnesī/par pilna laika pamata darbu, parādīt mums visiem, cik superīgi varēsi razkruķīt muzeju, lai tas būtu kā Zviedrijā, ASV un Lielbritānijā.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:February 16th, 2013 - 04:04 pm
(Link)
kaut kas ar digitalizāciju notiek gan. vīrs rudenī šņukstēja dūrītē, ka esot konkurss par materiālu skenēšanu novadu muzejos, bet nepiedalīšoties, jo interese būtu tieši pašam to darīt, bet pašreizējos apstākļos pašam to darīt nereāli. tā nu izkrenķējamies un viss. nemāku pateikt, kas rīkoja un par kuriem muzejiem bija runa. ja interesē precīzi, tad varu uzprasīt.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 16th, 2013 - 04:17 pm
(Link)
protams, ka notiek, Kuģniecības muzejā ir iepirkts lielais skeneris nestandarta kartēm, citi var pieteikties uz kultūras informāciju sistēmu centra atbalstīto lielformāta skenēšanu u.t.t., u.t.jp., krājuma digitalizēšana akreditētajiem muzejiem ir obligāta un ar fiksētu apjomu, kas obligāti gadā jāizpilda; šobrīd no LV muzeju kopējiem aptuveni 5,5 miljoniem priekšmetu, 700 000 ir jau digitalizēti (pieejami nmkk.lv datu bāzē, bez attēliem diemžēl..).

lielos muzejos ir atsevišķa amata pozīcija, kur cilvēks nodarbojas ar visu šo, mazākos muzejos digitalizē darbinieki, apvienojot to ar citiem saviem pienākumiem. Var jau teikt - raksti EU projektu, dabū papildus $ aparātiem, darbaspēkam, taču tas jau tiek darīts (piem., mūsgalā EU projekta pieteikuma novešana līdz iesniegšanai, iekšējo procedūru dēļ, aizņēma nepilnu gadu un nebūt ne vienu vazāšanos pa MK komisiju sēdēm); visbeidzot - diennaktī ir tik stundas, cik ir.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:February 16th, 2013 - 04:32 pm
(Link)
Tieši tā. Pie tam process pats par sevi ir laikietilpīgs. Ai nu muzeju darbinieki vispār ir atsevišķs stāsts. Tāda tipa civlvēkus es vēl sastopu mazajās bibliotēkās un tad pārņem sajūta, ka ar pasauli vēl nemaz tik traki nav.