kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 18th, 2012|06:18 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kāpēc ir tā, ka uz parakstu vākšanu par referenduma ierosināšanu latviešu valodas kā vienīgās mācību valodas noteikšanu valsts un pašvaldību mācību iestādēs tik ļoti reti kāds gāja parakstīties, turpretī uz šo balagānu aiziet un bērnus vēl līdzi paķer? No vienas puses, protams, tur ir starpība, vai esam civilizēti un pieļaujam kaut kādas brīvības (kultūras, valodas, izglītības jomā), kas ir ļoti atšķirīgi no tā, vai cīnāmies pret barbarismu valstij iedot otru oficiālu valodu (atšķirīgi, jo šai valodai piedevās ir gara vēsturiska bārda, ja tādas nebūtu, stresa būtu tikpat daudz, kā akadēmiskajās aprindās gruzdošajam jautājumam par angļu valodas ieviešanu apritē līdzās LV).
No otras puses, pirmajā gadījumā mēs atpazinām neprātīgu provokāciju un tai nepiekritām, atpazinām, jo to rīkoja "neprātīgie mūsējie" pret citiem (varas pozīcijas saglabājās, neatkarīgi no tā, piekritām vai nē, tie bija "mūsējie" kacinātāji enīvej). Otrā gadījumā tādu pašu provokāciju rīkoja citējie pret 'mums', viņu neprātīgie, kas apdraudēja mūsu varas pozīcijas, tāpēc pavelkamies un reaģējam. lai gan reāla, lietojama satura daudzums abos gadījumos ir vienlīdz nekāds.

šajā gadījumā es nevienam neko nepārmetu un nekādas izvēles neapspriežu, man vairāk interesē mehānisms, kāpēc pašu rīkotas provokācijas atpazīstam kā tādas un neiesaistāmies, taču citu rīkotās provokācijās iekrītam, it īpaši, ja iesaistīšanās vai neiesaistīšanās nekas nemainās? Mēs drīkstam būt neprātīgi, jo tas jau nav nopietni, bet citiem nav tiesību uz savu neprātu un tas noteikti ir nopietns, liktenīgs un nāvīgs.

p.s. tālas pārdomas zilā vakarā izraisīja tas, ka mūsmājās radinieki visai nopietni piekodināja iet balsot un, ka pēcāk pases nočekošot, vai ir izdarīts. Tas nebija joks.
linkpost comment

Comments:
From:[info]eermaniitis
Date:February 18th, 2012 - 06:42 pm
(Link)
īsi un konkrēti- sekas dažādas
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 18th, 2012 - 07:24 pm
(Link)
jā, pirmajā gadījumā dokumentos tiktu nostiprināta latviešu valodas lietojums izglītības jomā, otrajā gadījumā atdodam balsi, kas netiks ņemta vērā, jo vērā ņems tās balsis, kurām nav pat izredžu sasniegt nepieciešamo līmeni, lai sāktu pat domāt par satversmes grozījumiem.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:February 18th, 2012 - 06:48 pm
(Link)
ir viena liela atšķirība, ko varbūt nepamanīji. pretēji "mūsējo" provokācijai par mācībām latviešu valodā, uz "citējo" provokāciju pavilkās milzīgs daudzums krievvalodīgo, savācot pietiekamu balsu skaitu referendemuma sarīkošanai. bet pēc tam "citējie" provokatori vēl apzināti sajauca visas kārtis, sludinot, ka balsojums ir vispār nevis tikai PAR krievu valodu, bet PRET krievu diskrimināciju, zemām pnesijām un ko tik vēl ne, un, galu galā - es to saredzu kā "citējo" balsojumu pret latviešiem vispār - komentāru palasīšana krievu medijos šo manu sajūtu tikai pastiprināja.
pēc tam, kad līdz referendumam lieta ir nonākusi, neredzu nekādu paatojumu cēli sēdēt mājās un lepoties, ka es uz provokācijām neatbildu. "citējie" mums uzdeva jautājumu un mums ir jāatbild. man tas liekas vienkārši.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 18th, 2012 - 06:49 pm
(Link)
man tikpat vienkārši šķiet neatbildēt uz šizofrēniskiem jautājumiem. Tajā skaitā arī uz Vienotības un citu aptaurētu bāleliņu kasīkļiem un uzkurinājumiem.