Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi - "Last night in Sweden"

Dec. 13th, 2019 08:33 am "Last night in Sweden"

Vakardienas vakara ilustrācija acīmredzami kulturāli ļoti labi bagātinātā Zviedrijas pilsētā Trolhetenā.

Trolhetena 12/11

Tie daži vārdi, kurus radības prot zviedriski, vēsta pār vēlamajām darbībām ar filmētāja mammu. Vienīgais, kurš zviedriski prot sakārtot pilnus teikumus, ir puisis bez maskas, kurš esot ieradies no citas pilsētas, bet viņam tā arī neļauj runāt.
Svētdien 30-40 "jauniešu" banda Trolhetenā dedzināja automašīnas, pirmdien sadauzīja policijas auto un policistus apmētāja ar akmeņiem, vakar iesita policistam pa galvu ar pudeli. Daži esot aizturēti, bet policija mierina, ka viņi netiekot turēti aizdomās par noziegumiem.
Ko par to domā mierīgie iedzīvotāji, kuri šo bagātību 24/7 uztur, jau sen neviens nejautā.

Tags:

14 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]gnidrologs
Date:December 13th, 2019 - 07:14 pm
(Link)
Vai kaut mazākās vidžilantisma pazīmes?
From:[info]heda
Date:December 13th, 2019 - 10:49 pm
(Link)
Tu taču redzi, cik nožēlojami tur izskatās pat policisti.
From:[info]heda
Date:December 13th, 2019 - 11:56 pm
(Link)
Bet Jūakims Lamote, kurš šo filmē ir zviedru Tomijs Robinsons, tikai pagaidām bez panta. Viņš bija reportieris sabiedriskajā televīzijā un rakstīja ievadslejas laikrakstā "Göteborgs-Posten", bet pēc 2015.g., kad "pareizie žurnālisti" aizvien vairāk nadarbojās ar sūdu maskēšanu ventilatorā, sāka rakstīt neatkarīgajiem medijiem, tagad viņš galvenokārt braukā uz visādiem no-go rajoniem, filmē repotrtāžas, intervē, un publicē to feisbukā, kur viņam ir vairāk kā 200 000 sekotāju. Gan pats, gan ģimene regulāri saņem nāves draudus...
From:[info]gnidrologs
Date:December 14th, 2019 - 12:21 am
(Link)
Es šim visam absurdam redzu divus iznākumus un abi ir asiņaini.
From:[info]heda
Date:December 14th, 2019 - 12:27 am
(Link)
Daļa zviedru komentu pie šī un līdzīgiem video saka to pašu.
From:[info]fedrs
Date:December 13th, 2019 - 10:31 pm
(Link)
Kāda jums tur ir tiesu sistēma? Ja balstīta uz precedentiem, tad velciet maskas, ņemiet izkaptis un izklaidējieties!
From:[info]heda
Date:December 13th, 2019 - 10:46 pm
(Link)
Precedenti ir visnotaļ rasistiski - bālģīmim par izkapts vicināšanu būs pavisam cits sods nekā tumšākam pusmūža tēvocim, kurš uzstāj, ka jau 10 gadus ir piecpadsmitgadīgs. Pie tam zviedri ir ļoti, ļoti bailīgi, īpaši stipri baidās tikt nosaukti nosodošos jaunrunas vārdos.
From:[info]chrono
Date:December 15th, 2019 - 06:06 pm
(Link)
Patulkoju pāris komentārus pie video un man visvairāk patika šis: "Ja, men ser du samtidigt inte att Joakim och poliserna triggar igång gänget? Kan du snälla se bara för en gång skull ur ett annat perspektiv än bara polisen. Jag vet att polisen är till för att skydda människorna men det är inte så de upplever det i den här situationen. Ser ni inte att de provocerar dem genom att filma dem utan ens att få tillstånd? Polisen och Joakim är grymma på att ge bekräftelse för narcissisterna och rasisterna att förortsområden är dem farligaste områden. De alla inte fattar eller känner till är att när ni drar den här gränsen mellan ”dem” och ”vi” är att det skapar mer hat och våld. Hur svårt kan det vara och förstå? De flesta som ni bemöter är inte majoriteten av Kronogårdens invånare. Gänget vet inte hur de ska handskas när polisen beter sig som om de vore djur i en bur. Om polisen låter dem vara kommer de inte längre bete sig lika aggressivt så som ni ser i videon. Vem blir inte arg när någon trycker en kamera ansiktet på en?"

Izklausās gandrīz ironiski, bet laikam tomēr nē. Izrādās, ka policija un filmētājs ir sliktie, jo provocē bandu un banda nezina ko iesākt, tamdēļ ir agresīvi. Es vispār nesaprotu kā šajā video redzamie cilvēki vēl staigā uz brīvām kājām un tā vietā, lai ieviestu kārtību, tagad pilsēta kļūst vēl nedrošāka, jo pēc 18:00 vairāk nebūs kārtības sargu uz ielām.
From:[info]heda
Date:December 15th, 2019 - 08:00 pm
(Link)
Nē, tas tomēr nav ironiski... kaut gan zviedru prasmes, pēdējos gados apgūstot totalitāru valstu pilsoņu cienīgu ironiju, ir tiešām apbrīnojamas ;)
Ziņa par to, ka kārtības sargi vakaros vairs nepatrulēs ir nepārtprotams ziņojums visiem, par to, kam pieder vara un šī pilsēta. Policijas vadība Zviedrijā nodarbojas ar bandu ielūgšanu uz pēcpusdienas kafiju un bulciņām, batutu pilīm un lekšanu ar koka zirdziņiem (koka nūjas ar zirgu galvām) - tās nav metaforas, tas viss ir noticis 2019.g. realitātē.
Bet par ierindas policistiem tiešām brīnos, kāpēc viņi šajos pazemojošajos apstākļos turpna strādāt. Vai tiešām cer, ka kaut kas mainīsies?
Kad te viens afgāņu "bēgļu bērns" Stokholmā sadūra policistu "bēgļu" demonstrācijas laikā, sadurto policistu un viņa kolēģi pēc tam uzaicināja uz sabiedriskās televīzijas raidījumu, kur kāds kreiso kriminologs runāja par žēlojamajiem nabadziņiem. Policisti lielākoties klusēja, bet viņu žokļu kustības, to visu klausoties, bija tik izteiksmīgas...
From:[info]ctulhu
Date:December 19th, 2019 - 05:34 pm
(Link)
Interesanti kas notiek ja vietējie iedzīvotāji salasās bariņos teiksim pa 6-10 un paši drusku neformāli papatrulē? Nekā nelegāla, vienkārši staigā bariņos un ja pamana kāda snoziedzīgas darbības tad kā apzinīgi pilsoņi a) ziņo likumsargiem b) mēģina apturēt tās pašu spēkiem

P.S. Kāds zviedrijā ir ieroču likums, ieroču atļaujas privātpersonām var dabūt?
From:[info]heda
Date:December 19th, 2019 - 10:45 pm
(Link)
Zviedrijā pat piparu gāzes glabāšana ir krimināli sodāma un dažas meitenes ir tiesātas (piespriež gan naudas sodus, nevis cietumsodus, bet skaitās sodītas krimināllietās). Bet ja ar kalašņikovu vai granātu pastaigājas kāds diegabikšu importētais, tad taisnā tiesa ņem vērā visu, ko tāds neesot varējis zināt un saprast.
Bet tu laikam tomēr esi rasists, ja aizdomājies par vietējo pašaizsardzību ;)
From:[info]ctulhu
Date:December 19th, 2019 - 10:55 pm
(Link)
un islamofobs, oficiāli saku
From:[info]heda
Date:December 20th, 2019 - 12:26 am
(Link)
Vai tavuprāt ir kāds attaisnojums tam, ka video redzamās radības ir ielaistas Eiropā un tiek 24/7 uzturētas?
From:[info]heda
Date:December 15th, 2019 - 08:29 pm
(Link)
Pie tam viņi ne tikai staigā uz brīvām kājām, bet arī tiek pilnībā uzturēti, lai pietiktu laika un spēka šādām izklaidēm, jo ne jau pēc darba dienas viņi tur ierodas dirnēt.